Roadburn strikt NL black metal-act Nihill voor eerste show

"Nihilistische, zwartgallige black metal om je ziel mee schoon te vegen"

Ingmar Griffioen ,

2012 was een bijzonder jaar voor Nihill. De Tilburgse black metal-act zag het derde album Verdonkermaan opgepikt en bewierrookt door internationale media als Pitchfork. En dat terwijl Nihill nog nooit optrad. Daar komt zondag 21 april 2013 verandering in: dan speelt het trio op de Roadburn Afterburner in 013. "Nihill is een waanzinnige act. Ze hebben zonder op te treden door hun rücksichtlose black metal toch naam gemaakt", legt artistiek directeur Walter Hoeijmakers uit. "Ze brengen een inferno aan nihilisme, kil en naargeestig, zoals black metal in essentie hoort te zijn."

Het programma voor de volgende, stijf uitverkochte editie van Roadburn is zo goed als rond. Hoeijmakers heeft nog vier gaatjes op de donderdag, voor vrijdag zoekt curator Jus Oborn (Electric Wizard) nog wat artiesten voor zijn 'Electric Grindhouse Cinema' en voor de zondagse Afterburner ontbraken nog twee bands. Ook net bevestigd is de samenwerking tussen Michael Rother en Camera, waar Hoeijmakers erg fier op is. "Camera is een Duitse band waar momenteel veel mee aan de hand is. Zaterdag spelen ze een eigen show en zondag met Michael Rother. Ik ben trots dat we die dag aan de ene kant een krautrock-pionier hebben en daar tegenover een nieuwe black metal revelatie."

Nihill dus, een Tilburgse band die dan wel niet in zijn jaarlijstje voorkwam, maar die volgens de organisator wel erg goed bezig is. "Het is niet alleen een waanzinnig goede band, maar ik vind het fenomeen ook erg gaaf. Waar heel veel black metal bands zich nu ten buiten gaan aan transcendente invloeden met shoegaze en elementen van natuur - bijna een cross-over naar een groter publiek - blijft Nihill heel trouw aan de kille black metal roots. Natuurlijk experimenteert de groep ook met ambient en doom en zitten ze in de buurt van Deathspell Omega (Frans-Finse black metalband, IG) en Blut Aus Nord (pure Franse black metal, IG), maar ze zijn nooit de oorspronkelijke black metal uit het oog verloren."

Die trouw aan de wortels van de black metal is volgens Hoeijmakers ook de kracht van Nihill, de reden dat ze zoveel internationale lof toegezwaaid kregen. "Dat wordt door de media als bijzonder ervaren. En dat zonder een kopie te zijn van de Noorse grondleggers van het genre. Ze experimenteren wel. Het is compromisloze, nihilistische black metal, maar dan met wat verdieping in de vorm van experimenten met noise, drone en ambient." Wat Hoeijmakers vooral aanspreekt is "dat koude geluid, dat geen ruimte voor ontsnapping laat en het laatste sprankje hoop wegneemt. Je wordt meegezogen in hun naargeestige wereldje. Het is zo duister en zwartgallig. Dit is een plaatje om je ziel mee schoon te vegen als je wat dwars zit of als je je slecht voelt. Een plaat die als een bulldozer dat nare gevoel naar buiten rolt."

Het is hoogst uitzonderlijk dat een Nederlandse band door Pitchfork wordt uitgelicht. Het gebeurde de Brabantse noise-act Nikoo eens, sixties psychedelica-ontdekking Jacco Gardner recent en verder vooral enkele elektronische artiesten. Voor een niche als black metal is het "zeer uitzonderlijk dat een band uit Tilburg wordt opgepikt", weet Hoeijmakers. "Maar ook de internationale bladen als Terrorizer liepen ermee weg. Daar moeten we trots op zijn."

"Er is iets moois gaande in Tilburg"
"Stiekem is er iets moois gaande in Tilburg en omstreken", meent de in Utrecht woonachtige Roadburn-promoter. "Michiel Eikenaar van Nihill is ook kunstenaar, hij maakt hoezen en posters voor zijn eigen groep en voor Urfaust, The Devil's Blood en bands in de donkere postrock-wereld." Ook Richard 'Robotmonster' Schouten, grafisch vormgever van onder meer Roadburn, maakt naam, maar dan meer in de doom en death metal-kant. "Hij doet dingen voor bands als Pentagram en doom gitarist Victor Griffin. Je hebt Manuel Tinnemans, die onder de naam Comaworx geweldig artwork verzorgt voor act als Necros Christos en Deathspell Omega en nu werkt aan de nieuwe The Devil's Blood. Zo zit je plots in omgeving Tilburg met drie belangrijke kunstenaars op dit gebied en dan heb je ook nog eens Incubate en Roadburn voor de duistere underground programmering. Tilburg is een soort broeinest geworden waar internationaal naar gekeken wordt. Misschien dat Nihill daarom wel zoveel aandacht krijgt."

Creatief brein Eikenaar speelt naast Nihill ook in industrial en black metal-act Dodecahedron, die een verdienstelijke elfde plaats inneemt op Stereogum's Top 40 Metal Albums of 2012. Curator Voivod nodigde de groep, die ook nooit live speelde, uit voor de 2012 editie van Roadburn maar het lukte niet tijdig een live-band te smeden. Die is er nu wel en twee leden van Dodecahedron versterken Nihill bovendien op de Roadburn Afterburner. Voor de traditionele laatste festivaldag zijn nog wel losse kaarten verkrijgbaar.