morgen aanpassen

Oud-Hollandse Nieuwe zondag op de Afterburner in 013

Ingmar Griffioen ,

Met een mengeling van noise, postrock, metal en ambient is Atlantis een vreemde eend in de Nederlandse bijt. De Utrechtse band heeft net een spannende nieuwe EP op Bandcamp gezet, die volgende maand door het Australische label Bird's Robe op vinyl wordt uitgebracht. We bellen met brein Gilson Heitinga, die in een McDonalds pauzeert, middenin een buitenlandse tour die zondag eindigt op de Roadburn Afterburner.

Atlantis debuteerde in 2009 met de San Diablo EP en werd toen opgepikt als Hollandse Nieuwe. Vorig jaar volgde het meer ambient georiënteerde full-length debuut Mistress Of Ghosts. Beide verschenen op het Engelse Field Records en het album dankzij het Belgische dunk!records ook op vinyl. Ook voor optredens kijkt de groep vooral over de grens. "We krijgen sowieso meer aandacht in het buitenland", vertelt Heitinga. "Er zijn hier wel wat goede labels, maar niet voor het genre dat wij spelen. Een label als Reflections Records is al 20 jaar goed bezig, maar meer gespecialiseerd in hardcore en punk."

"Verder zitten alle relevante Nederlandse acts op buitenlandse labels." Niettemin is het volgens Heitinga goed gesteld met de Nederlandse muziekscene, zeker qua podia en festivals. Hij en de meeste leden van zijn live-band (schrijven en opnemen doet hij volledig zelf) hebben wortels in de omgeving Tilburg en deden hun eerste podiumervaring op bij ZXZW (nu: Incubate). De tour afsluiten op Roadburn is dan ook speciaal. "Ik heb lang in Tilburg gewoond en gestudeerd en Roadburn is een te gek festival met een hele goede vibe. We hadden al lang contact met Walter (Roadburn-directeur Hoeijmakers, IG.) en ik had er wel op gehoopt, maar dit was toch een verrassing."

Live zorgt Atlantis nu als zeskoppige band voor intense optredens. Ze waren met vijf, maar toen gitarist Samir Boureghda er een tijdje tussenuit kneep, moest er een vervanger komen en die bleef ook nadat Samir terugkeerde. "Dat komt de nieuwe nummers ten goede. We kunnen nu meer echt live spelen en het geluid is ook veel dikker." De nieuwe EP is wat harder dan de vorige plaat, met meer noise en minder ambient. Heitinga heeft daar wel een verklaring voor. "Hoe meer ik naar niet-gitaarmuziek luister, hoe meer ik een drang naar harde gitaren krijg. Ik luister daarom bewust veel naar Burial, zware dub, ambient en hiphop."

De EP beluister je op Bandcamp. In mei moet La Petite Mort EP op vinyl uitkomen en ook op Spotify en iTunes verschijnen. Atlantis sluit een tour door België, Duitsland en Tsjechië zondag 15 april af op Roadburn in Tilburg. De band speelt om 18.50 in de Green Room (kleine zaal) van 013. 3voor12 tilburg doet verslag van Roadburn 2012. Lees alles in het dossier.