Twaalf tips voor Roadburn 2012

Experts blikken vooruit naar festival, dat donderdag begint

Ingmar Griffioen ,

Nog twee dagen en dan begint de 17e editie van het Roadburn Festival in 013 en Patronaat, Tilburg. 3voor12 blikt vooruit naar de jaarlijkse hoogmis van psychedelica, space- en stonerrock en vroeg vier experts hun drie favoriete bands te benoemen. Frank Kimenai (directeur Incubate, ex-The Spades), Freek Koster, (programmeur FortaRock, PR Doornroosje), Paul van Berlo (programmeur metalfestival Into The Grave en Podium Asteriks) en Lisa Gritter, de kersverse perspromotor van Suburban Records, hadden de zware taak te kiezen uit de circa negentig bands op het Roadburn-affiche.

FREEK KOSTER:

Roadburn heeft ook dit jaar weer een geweldig affiche weten samen te stellen. AUN, Nachtmystium, OM, Red Fang, Sleep, Sólstafir, Yob; allemaal acts om je vingers bij af te likken en om naar uit te kijken. Speciale aandacht gaat wat mij betreft uit naar de volgende bands:

BLACK BREATH
Heb ik afgelopen jaar al mogen aanschouwen op festival de-Affaire. Ondanks het slechte weer, de matige opkomst en het lage volume wisten ze toch te overtuigen. Ik verwacht dan ook dat de kleine zaal van 013 al snel te klein zal zijn wanneer deze Amerikanen op hoog volume, de volle zaal gaat bestoken met de opgefokte, smerige old school death metal overgoten met een dikke crust/punk en thrash saus!

NECRO DEATHMORT
Is een andere act waar ik zeer benieuwd naar ben. Trage dubstep-achtige electro soundscapes vermengd met zwartgallige doommetal. De ‘doomstep’ nummers klinken desolaat, naargeestig en catchy tegelijkertijd, wat op een vreemde manier weer een zeer verfrissende uitwerking heeft.

TOMBS

Tombs heb ik voor het eerst in 2009 aan het werk gezien. De machtige combinatie tussen black, sludge en post-punk metal levert een uniek geluid op, eentje die tot de verbeelding spreekt. Het debuut was al geweldig, maar op het nieuwe album ‘Path of Totality’ komt het trio pas tot volle wasdom. Zwaar, gruizig en overrompelend hard. Dat zal live niet anders zijn.

FRANK KIMENAI:

NECROS CHRISTOS
Duitse cultband. Rudimentaire oldschool deathmetal van het meest aanstekelijke soort. Tekstueel en imago-gewijs wordt geput uit religieuze thematiek en geschiedenis van alle tijden en soorten. Bijzonder op de laatste LP zijn de oosters aandoende muzikale intermezzo's tussen de nummers door. Volgens mij is het ook het eerste optreden in Nederland ook, maar dat weet ik niet zeker.

URFAUST
Nederlands duo dat binnen de blackmetalscene een wereldwijde reputatie heeft. Alcoholocaustische, rammelende maar bezeten black metal. Ondanks een minimalistische approach weten ze vooral op hun laatste plaat, Der Freiwillige Betler, toch enkele topsongs op te nemen die zowaar bijna liedjes lijken. De plaat is opgenomen door JB van der Wal (Aborted, Leaves Eyes, Herder, Dr. Doom en nog 100 andere bands), die ook de bas inspeelde. Meer cult dan dit wordt het niet in Nederland.

BONGRIPPER
Satan Worshipping Doom. Zo heette hun vorige plaat, en that about says it all… Loodzware, hoofdzakelijk instrumentale doom / sludge. Goeie nekbreker om de zaterdagnacht mee af te sluiten, om daarna de met voetjes van de vloer te gaan op de metaldisco.

PAUL VAN BERLO:

RED FANG
Als ze live net zo goed zijn als hun videohits, wordt dat gegarandeerd een epische avond. Dankzij YouTube had deze band al een cultstatus voordat ze ooit live in Nederland (of Europa?) geweest waren. Daar kwam dit voorjaar als opener van de Mastodon tour verandering in. Het optreden in Podium Asteriks is ook al op voorhand uitverkocht, dus als je niet naar Roadburn gaat moet je naar Doornroosje om dit te beleven.

SLEEP
Het verhaal van deze band is te mooi om niet te worden verteld: als grondleggers van de stonerrock namen ze in 1995 hun derde album op dat bestond uit slechts een enkel nummer: Dopesmoker. De platenmaatschappij weigerde het uit te brengen. Ook een licht gewijzigde versie van hetzelfde album onder een andere naam (Jerusalem) werd geweigerd. Daarop stopte de band er helemaal mee. Het album verscheen later posthuum in beide versies. Maar nu zijn ze terug! Niet missen!

CORONER
In de jaren '80 had ik een cassettebandje met daarop het geniale Coroner-album R.I.P. Wat heb ik die veel gedraaid! Ergens in de jaren '90 stopten de Zwitsers ermee en hoorde ik nooit meer van ze, maar dat bandje bleef ik draaien. Dankzij spotify en The Pirate Bay heb ik nu het hele oeuvre van deze techno-metalfreaks en gelukkig treden ze ook weer op. Gaat dat zien.

LISA GRITTER:

KONG
Toen Kong eind jaren '80 legendarische optredens deed, want in quadrafonische opstelling –ieder bandlid op een eigen mini-podium in een hoek van de zaal- was ik druk met tikkertje op het schoolplein. Gelukkig is het reünievirus ook bij deze Amsterdammers ingeslagen. Binnenkort verschijnt een nieuw album, op Roadburn vast een voorproefje!

PURSON

Dit uit Londen afkomstige drietal trok vooral mijn aandacht door zangeres Rosalie Cunningham. Haar stem geeft de 70's psychedelische prog/doom een aangenaam betoverend geluid. Wegdromen dus.

WINO & CONNY OCHS
Scott Weinrich, bekend als grondlegger van doom en frontman van The Obsessed en Saint Vitus, heeft ook solo al naam gemaakt. Nu is hij de samenwerking aangegaan met de jongere Duitse Conny Ochs en dan ook nog eens akoestisch. Goede zet blijkt: want album Heavy Kingdom, dat begin dit jaar uitkwam, raakt diep in het hart zonder ooit slap of cliché te worden.

ROADBURN 2012

Roadburn 2012, van donderdag 12 tot en met zondag 15 april in alle zalen van 013 en het Patronaat, te Tilburg. De blokkenschema's vind je hier. Het festival is volledig uitverkocht. Wel zijn er twee gratis toegankelijke Roadburn presents concerten in Cul de Sac met twee (oud-) Hollandse Nieuwe acts: woensdagavond 11 april speelt Herder en zaterdagmiddag 14 april Tank 86. 3voor12 tilburg doet verslag van het festival op de site.