“Een trui breien doe je zelf toch?” “Een trui breien doe je zelf toch?”

Dead Neanderthals niet onbekend met DIY-mentaliteit

, Mante Schneider

“Een trui breien doe je zelf toch?”

Dead Neanderthals niet onbekend met DIY-mentaliteit

Mante Schneider ,

Dead Neanderthals: twee Nijmeegse muzikanten die, als ze bij elkaar worden gezet, beginnen te praten als een soort Knabbel en Babbel. Saxofonist Otto zorgt, volgens zijn compagnon, voor meer dan alleen hard en snel in de muziek en dat is iets wat drummer Rene erg waardeert. Rene legt de basis en Otto zou niet weten wat hij zou moeten doen zonder hem. Rene heeft namelijk 'zijn shit voor elkaar'.

Dead Neanderthals niet onbekend met DIY-mentaliteit

Dead Neanderthals; twee Nijmeegse muzikanten die, als ze bij elkaar worden gezet, beginnen te praten als een soort Knabbel en Babbel. Saxofonist Otto zorgt, volgens zijn compagnon, voor meer dan alleen hard en snel in de muziek en dat is iets wat drummer Rene erg waardeert. Rene legt de basis en Otto zou niet weten wat hij zou moeten doen zonder hem. Rene heeft namelijk 'zijn shit voor elkaar'.

Laat een saxofonist wild blazen over een stevige drumpartij en probeer dat maar eens te beschrijven. Free-jazz noise komt dan nog het dichtste in de buurt en dat is wat Dead Neanderthals maakt. Een optreden van de Nijmegenaren duurt vaak niet langer dan een kwartier. Daarna zijn ze echt kapot. Otto: "Vijftien hele intense minuten ga je heel hard  en je moet stoppen voordat het publiek er genoeg van krijgt. Het is immers helse teringherrie”.

Zijn die nummers dan compleet geimproviseerd of zijn het echte nummers? Volgens Rene zijn het echte nummers: de drumpartij staat vast, de saxofoonpartij staat voor 80% vast.

Voor een band die pas anderhalf jaar bestaat, hebben ze met drie EP's op zak al een behoorlijke staat van dienst. Hoogst ongebruikelijk is dat dit duo nog niet eens samen in de repetitieruimte hadden gestaan, toen de eerste EP tot stand kwam. Otto: “We stuurden elkaar tracks door via de mail en paste zo de opnames iedere keer weer aan.” Optreden deden de mannen pas vijf keer eerder. Iedere show willen ze net even iets anders doen, want: “Als we nummers beu zijn, dan spelen we die gewoon niet meer en doen we weer nieuwe nummers”, zegt Rene.
 
Voor Incubate heeft het duo een klein promo-cdtje gemaakt die ze alleen tijdens het festival gratis uitdelen. Origineel en aan de man. Ze vinden zichzelf goed passen in het beeld van het motto van Incubate: 'Independent Culture'. “Op de eerste plaats maken we muziek voor ons zelf. Als anderen onze muziek thé shit vinden dan is dat een bijkomend geluk. Als we toch in samenwerking gaan met derden is dat vooral omdat zij ons een stap verder kunnen helpen dan hoe ver wij zelf kunnen komen. Maar we zijn erg independent. Lekker je eigen ding blijven doen, een trui breien doe je immers ook voor jezelf toch?”, zegt Rene.
Otto ziet dat wel zitten en grijnst. "Ik zou bijna breien, dat is ook gewoon gaaf".

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg