Ben Chasny (Six Organs Of Admittance) mijmert over Brabantse kapellen Ben Chasny (Six Organs Of Admittance) mijmert over Brabantse kapellen

Amerikaan schrijft muziekstuk over gebedshuisjes

, Bas van Duren

Ben Chasny (Six Organs Of Admittance) mijmert over Brabantse kapellen

Amerikaan schrijft muziekstuk over gebedshuisjes

Bas van Duren ,

Festival Incubate vroeg muzikant Ben Chasny van Six Organs Of Admittance of hij een muziekstuk wil maken over Brabantse Mariakapelletjes. Daar had de Amerikaan wel oren naar en de afgelopen week is hij op pad gegaan om inspiratie op te doen.

Amerikaan schrijft muziekstuk over gebedshuisjes

Een Amerikaan zul je misschien niet zo vaak aantreffen in Goirle of in Oirschot, maar Ben Chasny van Six Organs Of Admittance was daar dan ook niet zonder reden: in het kader van het 'Glocal'-project van Incubate is de muzikant gevraagd om naar Tilburg en omstreken te komen om een muziekstuk te maken over de Mariakapelletjes in de omgeving. Met Glocal probeert Incubate het platteland te betrekken bij het festival en als eerste wapenfeit mag een van de 'new folk' pioniers zich laten inspireren door de bedeplaatsen.

Chasny zelf was onbekend met de Mariakapelletjes: “Ik heb wel een paar heiligdommen in de VS gezien, dat komt nog wel het dichtst in de buurt. Maar om de impuls van een krachtig symbool als Maria te onderdrukken, gaat moeilijk en het uit zich dan ook op verschillende manieren. Zo heb ik gewoond in het Mission-district van San Fransisco en daar vind je veel muurschilderingen van Maria.”

Inmiddels heeft de Amerikaan samen met kapelkenner Paul Spapens ongeveer tien kapelletjes gezien waarvan vooral de kapel in Riel grote indruk op Chasny maakte. Van het uiteindelijke muziekstuk heeft hij ondertussen al een gedeelte kunnen schrijven. Chasny's aanpak heeft een filosofische inslag: “Ik wil geen historische verslaggeving maken, maar poëzie. Nee, ik ga geen teksten schrijven, want tekst is de taalkundige manifestatie. Muzieknoten zijn de sonische manifestatie van poëzie. Ik gebruik dan ook een techniek die afstamt van Gaston Bachelard's fenomenologie van de mijmering. Mijn plan is om over de kapelletjes te mijmeren en op een later moment te mijmeren over de mijmering. Zo hoop ik zo trouw mogelijk te zijn aan de poëtische aard van de kapelletjes zelf."

Dat de katholieke kerk de laatste tijd door compleet andere redenen in het nieuws komt, laat Chasny buiten beschouwing. “Ik bekijk en ervaar de kapelletjes niet vanuit een theologische standpunt. Ik ben geïnteresseerd in de elementen die de tradities van de Abrahamistische religies met elkaar verbinden. Alhoewel de extreme vormen van religie zich kunnen uiten in oorlog, dogma's en onderdrukking van vrijheid, geloof ik ook dat zekere hemelse archetypen verantwoordelijk zijn voor de stroom van onstuitbare creativiteit. Daarnaast zie ik de kapelletjes als een subtiele omverwerping van de hiërarchie van de katholieke kerk: de gebedshuisjes zijn door mensen voor mensen gemaakt en dienen voor persoonlijke overpeinzingen."

Morgenavond om half acht 's avonds speelt Chasny in Sounds akoestische uitvoeringen van songs die hij eerder schreef. Tijdens Incubate laat de songwriter zijn muziekstuk over de Mariakapelletjes horen in de Pauluskerk. Voor het optreden in de Sounds zoekt 3VOOR12/Tilburg FIY filmers die het optreden willen filmen. Aanmelden kan hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg