Eller van Buuren: “Internet is geen bedreiging voor muzikanten” Eller van Buuren: “Internet is geen bedreiging voor muzikanten”

Onderwerp Popscriptie is uit het hart gegrepen

Eller van Buuren: “Internet is geen bedreiging voor muzikanten”

Onderwerp Popscriptie is uit het hart gegrepen

“Hoe kan ik als artiest anno 2005 het internet gebruiken om mijn muziek aan de man te brengen?” is verkozen tot beste scriptie over popmuziek. De schrijver, Rockacademie student Eller van Buuren, ziet internet niet als bedreiging voor de muziekindustrie. “Het zal enige tijd duren voordat de inhaalslag gemaakt is, maar we moeten het internet gaan gebruiken.”

Onderwerp Popscriptie is uit het hart gegrepen

Eller van Buuren heeft de popscriptie prijs 2005 gewonnen met een scriptie over internet en muziek. Het onderwerp, “Hoe kan ik als artiest anno 2005 het internet gebruiken om mijn muziek aan de man te brengen?”, is uit het hart gegrepen. Met deze scriptie is Van Buuren vorig schooljaar afgestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg. Van Buuren is inmiddels afgestudeerd en probeert rond te komen als muzikant. “Ik ga twee, drie jaar proberen mijn hoofd boven water te houden en als het dan niet blijkt te gaan dan moet ik er iets anders bij gaan doen. Het is niet eenvoudig maar ik doe het nu een half jaar en mag niet klagen.” Van Buuren speelt in zijn eigen bandje Bagga Bownz, heeft zo nu en dan een project lopen en beklimt het podium met zijn broer Armin van Buuren. Eller stond als gitarist al in de Amsterdam Arena en de Ahoy' met zijn broer de dj. De geldprijs van 500 euro, die is gekoppeld aan de scriptieprijs is dan ook welkom. De grootste moeite had Van Buuren met het behappen van de vele informatie die er over dit onderwerp te vinden is. “Ik heb dingen uit mijn scriptie moeten laten die ik er graag in had willen hebben. Het was gewoon te veel.” De getrokken conclusie is dat internet helemaal niet zo’n bedreiging is voor de muziek. “De muziekindustrie moet gewoon meegaan met zijn tijd. Je kunt internet niet langer negeren, het is er gewoon.” De ophef rond de illegale download is volgens Van Buuren veel te groot. “Illegale muziek is er al sinds de komst van tapes en zal er ook altijd blijven.” De zeventig pagina’s tellende scriptie is netjes op tijd ingeleverd. Van Buuren: “Ik heb er een paar maanden aan geschreven en natuurlijk ben ik er iets te laat aan begonnen, zoals iedereen. Daardoor waren er wel meerdere stressmomenten, maar het is gelukt, vooral omdat het onderwerp me zo veel interesseert. De Popscriptie Prijs is in het leven geroepen door het Nationaal Popinstituut. In het juryrapport staat onder meer dat: “De juridische materie is buitengewoon goed geordend en de scriptie is in een uitmuntende stijl geschreven.” Voor de nieuwsgierigen onder ons, de scriptie is nog niet gepubliceerd maar daar wordt aan gewerkt. Eller van Buuren heeft al meerdere reacties gehad van mensen die hem daar bij willen helpen. Even geduld nog.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg