#MM13: 10 muziektips voor Motel Mozaïque 2013

Wie mag je niet mag missen op de 13e editie van het Rotterdamse kunstfestival?

Paul Bijkerk ,

De programmering is weer rond van alweer de 13e editie van het Rotterdamse kunstfestival Motel Mozaïque. Op 5 en 6 april staat er een omvangrijke line-up voor je klaar op elf verschillende locaties. De programmering bevat behoorlijk wat gevestigde maar ook totaal onbekende namen. Welke acts mag je als bezoeker niet missen gedurende het festival in de Maasstad? Om iets meer houvast te krijgen stelt 3voor12 een tiplijst van tien namen samen die je gezien moet hebben, met o.a. AlunaGeorge, Jaga Jazzist en S O H N.

AlunaGeorge
Dit indie-R&B-duo stond op nummer twee van de veelbelovende BBC sound of 2013. Het Londense tweetal bestaat uit zangeres Aluna Francis met haar sensuele soulstem, en producer George Reid die achter de draaitafel de beats arrangeert. AlunaGeorge creëert een mix van elektronische pop, 2-step garage en R&B. Momenteel heeft het duo een megahit in Engeland met het nummer White Noise in samenwerking met de Britse elektronische band Disclosure. Deze zomer kun je hun unieke sound terugvinden op het debuutalbum Body Music.

The Growlers
Deze Californische band uit Long Beach heeft als basis de surfsound uit de sixties met een vleugje psychedelische garagerock. De vijfkoppige band heeft inmiddels in januari al een derde album Hung at Heart uitgebracht. Het album deed even op zich wachten: Dan Auerbach (zanger van The Black Keys) was zo'n enorme fan van de band dat hij ze uitnodigden om die plaat in zijn studio in Nashville op te nemen. Halverwege het proces kwamen de mannen erachter dat ze ondanks samenwerking met pionier Auerbach, niet een album maakte waar ze zelf achter stonden. Het album werd met analoge geluiden minder overgeproduceerd opgenomen in Californië. Dit resulteert in een album met tracks die zo in een Spaghetti Western passen.

Inc.
De broers Andrew en Daniel Aged uit Los Angeles vormen het duo Inc.. Beide heren hebben los van elkaar al samengewerkt met onder andere Cee Lo Green, Beck en Pharell Williams. De aangrijpende zang van Andrew werd door The Guardian vergeleken met Prince. In februari brachten ze hun debuutalbum No World uit. Het geluid van de elektronische broeders kan worden omschreven als elektronische eighties pop in een R&B jas. Kijken dus, die gebroeders Aged.

Jaga Jazzist met Sinfonia Rotterdam
Vanaf hun veertiende maken de negen heren en een dame van Jaga Jazzist al progressieve jazzmuziek. Ze staan bekend als een gefreakte jazzformatie, een kruising tussen Charles Mingus en Aphex Twin. Op verzoek van Motel Mozaique gaan de band en het orkest Sinfonia Rotterdam een spectaculaire samenwerking aan. Niet alleen Jaga Jazzist treedt op Motel Mozaique aan met een orkest, zo zal Woodkid met het orkest van Kyteman de zaterdag afsluiten in de Rotterdamse Schouwburg.

José James
De 35-jarige New Yorker José James wordt ook wel de jazzzanger van de hiphopgeneratie genoemd. De singersongwriter weet een juiste mix van hiphop, soul en jazz in zijn muziek te brengen. Zelf noemt hij John Coltrane, Marvin Gaye en Billie Holiday als grootste muzikale invloeden. Als zoon van een Panamese saxophonist bracht hij in 2008 zijn debuutalbum The Dreamer uit onder het label Brownswood. In 2012 tekende hij onder het jazzlabel Blue Note, waar hij begin dit jaar zijn vierde album No Beginning No End uitbracht.

Lapalux
Lapalux is de zolderkamerproducer Stuart Howard uit Essex, Engeland. Niemand minder dan Flying Lotus tekende de Engelsman in 2012 bij het label Brainfeeder. De maker van Lo-fi elektronische muziek heeft na verschillende EPs deze week zijn debuutplaat Nostalchic uitgebracht. Hieronder luister je zijn nieuwste track Without You. Hier gaan we nog veel van horen!

Laura Mvula
De 26-jarige Londense Laura Mvula, geboren als Laura Douglas, groeide op in een kerkkoor. Ze koestert haar Afrikaanse roots, heeft een overduidelijke liefde voor jazz en werd opgeleid tot klassiek componist/arrangeur. Tot nu toe bracht Mvula de EP She in 2012 uit en begin maart dit jaar verscheen haar debuutalbum Sing To The Moon. De Britse singersongwriter combineert soul met jazz en heeft duidelijk invloeden vanuit Jill Scott, Erykah Baduh en Lauryn Hill. Ook eindigde ze op de befaamde BBC Sound of 2013 lijst.

Matthew E. White
De singersongwriter Matthew E. White uit Richmond, Virginia, is duidelijk geïnspireerd door een ruim assortiment van artiesten. Hij maakt een mix van folk, gospel, indiepop, reggea maar ook tropicala en je hoort zelfs soulinvloeden van het Stax label. Matthew E. White was halverwege de zeroes de frontman van de avant-garde jazz band Fight The Big Bull. In 2011 startte White zijn soloproject en maakt hij samen met enkele bandleden van Fight The Big Bull het album Spacebomb. Begin dit jaar is zijn tweede album Big Inner heruitgebracht onder Domino Records. Op het album is duidelijk 'the sound of the south' te horen. Gaat dat zien!

Mister and Mississippi
Dit Nederlandse viertal leert elkaar kennen in het eerste jaar van de Herman Brood Academie en buzzt nu flink. Door zich een weekend op te sluiten en naar platen van Bon Iver, Sigur Rós en Fleet Foxes te luisteren, maakt de band het nummer Northern Sky. Binnen no time winnen ze de Amsterdamse Popprijs, touren ze in het voorprogramma van Blaudzun en Patrick Watson en worden ze gebombardeerd tot een van onze eigen 12van3voor12. In januari 2013 debuteert het folkkwartert met de langspeler Mister And Mississippi, dat 3voor12 Album van de Week werd. Inmiddels gaat het hard: ze zijn genomineerd voor twee 3FM awards, in de categorie Serious Talent en Beste Nieuwkomer. Zweverige folk, dynamisch en experimenteel, zonder ontoegankelijk te zijn.

S O H N
S O H N is een Oostenrijkse/Britse multi-instrumentalist, zanger en producer. Live op Eurosonic beoordeelden wij 'm al met een 8,5, en ook in de blogosfeer is S O H N al mateloos populair. Hij maakt minimal house met soulvolle invloed, subtiele clickbeats en krachtige zang. Sterker nog: The Guardian noemt S O H N 'sad wave, Gotye met een tranquilizer'.