Zwart Licht geeft alles in Bibelot

Zwart Licht maakt naam als beste live act meer dan waar

Tekst: Gerjan Peverelli Foto's: Marc de Jong ,

Sinds 2007 hebben Hayzee (prod.), Akwasi (MC) en Leeroy (MC) de handen ineen geslagen. Tijdens het eerste jaar dat Zwart Licht bestond werden ruim 50 optredens gegeven. Vanavond zijn de Amsterdammers voor de derde of vierde keer naar Dordrecht gekomen. Hoeveel keer precies weten ze zelf ook niet helemaal, dit blijkt wanneer dit aan het publiek wordt gevraagd.

De teller van het aantal bezoekers zal zo rond de honderd blijven steken. Betekent dit dat het een saaie avond wordt? Nee, zeker niet. Zwart Licht won in 2009, 2010 en 2011 de ‘state award voor beste live act’. En dat is volkomen terecht. De vervanger van DJ Hayzee start met ‘Niggas in Paris’. Iedereen komt naar het podium gesneld. Het testosteron, van de jongens en mannen die worden overmand door de beat, vliegt je om de oren.

Akwasi en Leeroy sprinten het podium op en openen met ‘Bliksemschicht’. De trein is vertrokken en zal het aankomende uur niet meer tot stilstand komen. De afwisseling tussen hip hop beats, dubstep en grime maakt dit tot een broeierige avond. Vanaf het eerste moment is het feest op het podium. Wanneer de muziek tot zeven keer toe verkeerd wordt ingezet worden de rappers wat kribbig en laten dit ook merken. ‘Hij is een viespeuk’.

Na ‘Guilotine’ wordt iedereen naar voren geroepen. ‘Alle mensen uit Dort, dames en heren, koeken en peren’. De show loopt op zijn eind, maar de Amsterdammers willen wel knallend eindigen. ‘Back-up staat klaar’ wordt ingezet. Het publiek wordt het podium op gehaald. Het feest is compleet wanneer een meisje het halve nummer rapt, het podium wordt opgevraagd en daar de klus afmaakt. De band is met stomheid geslagen en alles wordt dan ook op film vastgelegd.

Na het officiële einde van de show krijgen we nog wat onsamenhangende nummers voorgeschoteld. Leeroy heeft al twee keer afscheid genomen en zelf zijn microfoon al weggelegd als Akwasi ‘nog een keer high wil worden’. Hij doelt op het nummer ‘high-tofu’ van het in juni verschenen album ‘Leeroy draait door’. Leeroy heeft inmiddels zijn microfoon weer gepakt en ze geven nog een keer al hun liefde aan de zaal.