The Kik heeft het druk, maar wil meer

Win kaarten voor het optreden in de Kroepoekfabriek op 15 september!

Tekst: Marin van Campen, Foto's: Laurance Otten ,

Het gaat de heren van The Kik voor de wind: een zeer goed ontvangen debuutalbum, veel optredens (waaronder op Lowlands) en ze zijn dit seizoen de huisband van De Wereld Draait Door.
Binnenkort opent The Kik het tweede seizoen van De Kroepoekfabriek op het eerste verjaardagsfeest van het Vlaardingse podium. 3voor12 Zuid-Holland ging met Dave von Raven, Arjan Spies en Paul Zoontjes (ook bekend als Simon Keats) in het zonnetje op het terras van Rotown zitten en vroeg ze over de successen en naar de toekomstplannen.

Jullie hebben het erg druk gehad de afgelopen zomer. Wat waren voor jullie de hoogtepunten?

Dave: "De Uitmarkt, waar we 'Simone' speelden onder begeleiding met Benjamin Herman en de New Cool Collective. Dat was erg tof. Lowlands ook, want dat hadden we zo snel nog niet verwacht.".

Arjan: "De Wereld Draait Door, waar we dit seizoen de huisband zijn. Het is eigenlijk allemaal leuk en één groot hoogtepunt!".

 

Met alle successen lijkt Nederland zo goed als veroverd door The Kik. Hadden jullie dit zelf allemaal verwacht?

Arjan: "Je verwacht wel dat er iets gaat gebeuren. Dankzij de mensen om ons heen (Excelsior Recordings, TopNotch, Rock 'n Roll Highschool en Artistic Vice) kun je wel iets goeds verwachten. Ondanks de relatief late release van 'Springlevend' hebben we toch op veel festivals gespeeld afgelopen zomer. Onze eerste single 'Simone' is eigenlijk een eigen leven leiden. Daar heb je weinig invloed op.".

Dave: "We hadden dit niet verwacht, maar wel gehoopt. Als je een plaat maakt ga je er natuurlijk wel voor. Je wilt als muzikant dat anderen ook tof vinden wat je maakt. Muzikanten die zeggen dat ze het voor zichzelf doen, geloof ik niet. Dan zit je met een stapel cd's op je zolder, waarvan je er alleen een paar aan je familie en vrienden hebt weggegeven(!). Dat gaat er bij mij dus niet in!".

 

Na alle mooie dingen die jullie de afgelopen tijd hebben mogen ervaren is de vraag wat er nu allemaal gaat gebeuren met The Kik!

Arjan: "Pinkpop! Dat lijkt me een mooie volgende stap. We willen ook graag een heel goed tweede album maken. En we willen een nieuwe versterker!".

Dave: "We zitten er nog middenin. We gaan ons pas zorgen maken als het minder gaat. Eerst De Wereld Draait Door en dan een goede tweede plaat. We zouden ook naar Indonesië en Suriname kunnen gaan, daar verstaan ze namelijk ook Nederlands. We gaan in december trouwens wel spelen op het Purple Weekend Festival in Spanje. Het maakt daar niet uit of je in het Nederlands of Engels zingt, ze verstaan het allebei toch niet. Het gaat om ons om de muziek en het enthousiasme en dat zit daar wel goed. Maar verder ligt de focus wel gewoon op Nederland.".

 

Jullie mogen het tweede seizoen van De Kroepoekfabriek openen tijdens de eerste verjaardag van het poppodium. Wat is jullie mening over een (relatief) nieuw podium in een tijd van culturele kaalslag?

Dave: "In deze tijd is het ongelooflijk dat er iets nieuws is. En dat in een stadje als Vlaardingen. Ik vind het een heel goed initiatief. In Rotterdam heb je tegenwoordig alleen nog maar Rotown, dat natuurlijk wel een naam hoog te houden heeft. Ik ben ook blij dat Rotown aandacht besteed aan, kwalitatief hoogwaardige, lokale bands. De Kroepoekfabriek doet dat ook en het podium is een goed iets voor de regio. Het is een mooie tent met leuke mensen, lekker bier en een goede programmering, want wij staan er!".

 

Op de Uitmarkt hebben jullie samengewerkt met Benjamin Herman en zijn New Cool Collective en op Lowlands brachten jullie Armand als gast mee. Staan er nog meer samenwerkingen in de planning?

Alledrie de heren reageren tegelijk met een "whoehoehoe", alsof er dingen op stapel staan die nog niet openbaar mogen worden.

Dave: "Misschien. We hebben wel een verlanglijstje, maar het kan iedereen zijn, als het maar leuk is. Een nieuwe weg inslaan is altijd goed.".

Paul: "We staan eigenlijk overal voor open.".

Arjan: "We staan er inderdaad voor open, maar we vinden het te makkelijk om artiesten van Excelsior en TopNotch te vragen.".

Paul: "…maar we sluiten niets uit.".

Dave: "Het lijkt me ook heel gaaf om platen van andere artiesten te produceren als band. We weten in ieder geval wat we willen! Net als The Dap-kings en Kyteman. Een soort platform voor dingen in de stijl van The Kik.".

Arjan: "Dat lijkt me heel tof!"

 

Dave, zullen we je nog vaker gaan horen als sidekick van Roosmarijn Reijmer bij 3voor12Radio?

Dave: " Als ze me bellen ga ik! Ik vind het heel leuk en doe het graag. Misschien wil ik wel een eigen onderdeel in het programma. Iets met eigen plaatjes. In de jaren tachtig hoorde je, voor de toenmalige dertigers, nog geregeld plaatjes uit de sixties op de radio. Tegenwoordig zijn dat nummers uit diezelfde jaren tachtig. Wat een zooi werd er toen gemaakt! Natuurlijk zitten ook daar weleens wat goeds tussen, maar ik mis de 'oude hits'. Daar wil ik verandering in brengen.".

 

3voor12 Zuid-Holland mag 2x2 kaarten weggeven voor jullie optreden in de Kroepoekfabriek op 15 september. Welke vraag moeten zij daarvoor beantwoorden?

Paul: "Drinkt Ries (Doms, MvC), onze drummer, liever Pepsi of Coca-Cola?".

Weet jij het juiste antwoord op deze vraag? Mail dit dan vóór 13 september naar prijsvraag@3voor12zuidholland.nl, met als onderwerp 'Ik naar The Kik!'. Dan sta jij op 15 september misschien wel mee te swingen en springen op de vrolijke nederbeat van The Kik in de Kroepoekfabriek!