Petje af voor Radio Moscow in Baroeg

Psychedelische Bluesrock in zijn beste soort

Tekst: Jasper Hartog Foto's: Joris van Dorp Schuitman ,

Voor de hardere en apartere muziek moet je in Baroeg zijn. Psychedelische rock is deze keer het thema en schrijver Jasper Hartog bezoekt een avond gevuld door Radio Moscow en support act Tangled Horns in Baroeg voor 3voor12/Zuid-Holland!

 

De Baroeg is het decor van psychedelische rock, die de luisteraars terugneemt naar de basis. Radio Moscow en Tangled Hornes staan vanavond op het programma. Het publiek wordt opgewarmd door Tangled Horns. De vijfkoppige Antwerpse band komt goed uit de verf. Opstuwende stoner- en grungeriffs worden aangedikt met sterke vocalen. Een prima opwarmer voor Radio Moscow, die hier en daar wat weg heeft van Kyuss en Queens of the Stone Age. Tangled Horns speelt een krap uurtje en draagt een van de laatste bluesy nummers op aan de hoofdact.

Radio Moscow, afkomstig uit Ohio, VS, gaat terug naar de basis. Zowel de sound als de band zelf lijken regelrecht uit eind jaren ’60, begin jaren ’70 te komen: drie slungelige figuren met lang haar die psychedelische bluesrock spelen. Toch doe je daar mee de band te kort, de rauwe randen en stonerinvloeden maken de band uniek en onderscheidend in zijn soort. Dat de band er vanaf de start staat is duidelijk: een strakke set met afwisselend materiaal van de drie albums: Radio Moscow (2007), Brain Cycles (2009) en The Great Escape of Leslie Magnafuzz (2012). Naast de virtuositeit van gitarist/frontman Giggs, komen zowel bassist als drummer uitstekend voor de dag. Zij leggen de basis voor de gitarist, die de show steelt met vele onnavolgbare solo’s. Opvallend is hoe veel de live-uitvoering op de albums lijken, aangevuld met solo’s maakt dit het geheel beter dan op de albums. Topnummers als ‘Lucky Dutch, ‘Frustrating Sound’ en ‘The Escape’ passeren de revue.


Een hoogtepunt is het rustmoment waarop ‘Black Boot’ wordt ingezet, dit instrumentale bluesnummer wordt in plaats van akoestisch op album Brain Cycles solo elektrisch gespeeld. Dat pakt verrassend goed uit. Griggs speelt een paar nummers later ook solo op serenade ‘Densaflorativa’,
dat sterk lijkt op Hendrix' versie van het Amerikaanse volkslied op Woodstock. De bassist en drummer zijn voor deze gelegenheid allebei achter het drumstel gekropen en spelen de percussie.

Met ‘250 Miles’ besluit de band de encore en de avond. Een mooi opbouwend nummer, dat van rustige elektrische blues ontspringt in krachtige psychedelische bluesrock. Kortom petje af voor Radio Moscow, de enige kanttekening bij het optreden is dat het zo snel weer is afgelopen. Waren ze nog maar een uurtje door gegaan. Helaas komt aan al het goede ook een eind.

Meer informatie:
Radio Moscow: www.radiomoscow.net   
Tangled Horns:
http://www.myspace.com/tangledhorns
Radio Moscow speelt onder andere in de Effenaar in Eindhoven op 29 juni