Rotterdamse raad bezorgd over popsector

Meerderheid gemeenteraad zou zich ernstig zorgen maken

Ingmar Griffioen ,

De toekomst van de Rotterdamse popsector baart een meerderheid van de gemeenteraad ernstig zorgen. Dat meldt RTV Rijnmond. De raadsleden uitten hun zorgen naar aanleiding van het recente advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) om de cultuursubsidie met 46% procent te korten. De RRKC adviseerde onder meer om geen subsidie (meer) te verstrekken aan De Nieuwe Oogst, Grounds, BIRD, Heidegger en de Popunie.

Rotown plaatste deze maand een overlijdensbericht als noodkreet op de maandfolder. Dinsdagavond ging de Pop-Up (koepel van lokale poppodia en -organisaties) op een informatieavond de discussie aan met de Rotterdamse politiek. Daar deden PvdA, Leefbaar Rotterdam en D66 de belofte zich hard te maken voor behoud van de popsector. Volgens RTV Rijnmond vindt de PvdA dat in ieder geval Popunie (als lokale popkoepel), Grounds en Bird overeind moeten blijven,  vanwege het belang van "cultuureducatie en talentontwikkeling".

De SP reageert vandaag met een oproep om "een fatsoenlijk popaanbod te creëren in Rotterdam, want veel is er al niet meer". SP-raadslid Josine Strörmann vindt het advies van de RRKC zeer conservatief. "Er is weinig ruimte voor nieuwe initiatieven. Er wordt gekozen voor de grote instituties en het grote publiek. De SP betreurt dit."

Leefbaar Rotterdam oordeelt dat de popsector meer geld moet ontvangen, omdat nu "bijna alles is weggevallen". "In ieder geval moet de vijf ton die nog over is van Watt, geoormerkt geld worden", tekende RTV Rijnmond op. D66 wil dat er geld voor cultuur gehaald wordt uit de reservepot voor cultuur. Popunie-directeur Martin Scheijgrond wilde nog niet juichen, omdat het definitieve besluit over de subsidieverstrekking pas in november genomen wordt.