Internationale sound van rapper Woodie Smalls verrast BIRD

Belgische hip hop in een Amerikaans jasje

Tekst: Jaleesa Landveld Foto's: Amber Hofwegen ,

Op 24 november staat de Belgische rapper Woodie Smalls in Club BIRD, waar hij een kort maar krachtig optreden geeft. Samen met zijn back-up genaamd K1D, die tevens in het voorprogramma staat, laat hij een heerlijk potje hip hop zien. Je zou misschien zelfs wel kunnen stellen dat Woodie Smalls met zijn karakteristieke gezichtsuitdrukkingen en vrolijke persoonlijkheid de Belgische versie is van de alternatieve Amerikaanse rapper Tyler, the Creator.

De avond wordt geopend met het optreden van K1D. Net zoals Woodie Smalls rapt K1D in perfect Engels scherpe lyrics op strakke beats. Hoewel de jonge rapper met Senegalese roots overtuigend het podium op komt, is zijn optreden een beetje twijfelachtig. Hij roept mensen op om hun handen in de lucht te gooien en meer naar voren te komen. Het antwoord hierop is maar matig.

Woodie Smalls begint zijn show bescheiden, de rapper loopt langzaam het podium op. Zijn gezicht geconcentreerd, gefocust op het rappen. Na het openingsnummer laat hij deze focus los en begint te vertellen over een meisje dat hij in New York heeft leren kennen. Hij is duidelijk dat Woodie dit meisje, genaamd Stella, heeft afgeschreven als hij "Fuck that bitch" roept voor hij het volgende nummer inzet.
 

Woodie Smalls @ BIRD

Woodie Smalls @ BIRD

Als back-up van Woodie Smalls komt rapper K1D veel beter uit de voeten. Op de één of andere manier is hij veel energieker en veel meer ontspannen naast zijn maatje Woodie dan in zijn eentje als voorprogramma. Dit kan overigens ook aan de wiet liggen die K1D openlijk op het podium rookt. Wiet roken is niet vreemd voor Woodie Smalls en zijn crew: "This next song is about weed", vertelt de rapper als intro van één van zijn hitjes 'About The Dutch'. Wanneer de muziek van het nummer in wordt gezet klinkt er luid gejuich uit het publiek, waarna heel de zaal meezingt.

Woodie Smalls @ BIRD

Woodie Smalls @ BIRD

De vibe zit er tijdens het concert sowieso goed in. Iedereen bounced en danst lekker op de maat van de muziek mee. Het publiek is daarbij ook nog eens zeer gemengd. Vaak zie je bij hip hop optredens meer mannen dan vrouwen, maar bij deze show in BIRD is de verhouding redelijk gelijk. Het is jammer dat in Nederland de Nederlandstalige hip hop groter is dan de Nederlandse Engelstalige hiphop. Woodie Smalls heeft een perfecte uitspraak en zijn sound klinkt ongelofelijk internationaal. De eigenlijk Belgisch rapper uit Sint-Niklaas communiceert zowel als met het publiek als met zijn back-up K1D alleen in het Engels.

Woodie Smalls @ BIRD

Woodie Smalls @ BIRD

Hoewel het concert over het algemeen een hele rustige sfeer heeft, kan een moshpit bij een hip hop concert toch niet ontbreken. Woodie Smalls vraagt het publiek een open plek in het midden te maken, waarbij hij de vrouwen vooral waarschuwt: "Girls, if you don't like this then take a step back!".  De moshpit barst los, al duurt deze niet heel lang. Woodie Smalls bedankt na het laatste nummer het publiek en loopt het podium af naar zijn kleedkamer. De DJ zet de muziek aan en iedereen danst nog even na. Het optreden was kort, maar dit doet alleen maar verlangen naar meer.