MTV REC Festival

Buiten is het somber maar daar trekt het festival zich niets van aan

Tekst: Tamara Selevsek Foto's: Sylvester Lobé ,

Dag twee van het REC festival komt enigszins langzaam op gang maar dat lijkt geen reden te zijn voor wat vroege bezoekers om hun enthousiasme te bewaren. Een aantal vertellen helemaal uit Zweden te komen om artiesten als Lianne La Havas te mogen zien optreden.

Terrace Martin & The Polly Seeds

Terrace Martin & The Polly Seeds

Hoewel het buiten regent en wat somber oogt, is daar binnen in Annabel niks van te merken. We pikken nog net een staartje mee van de soundcheck van Terrace Martin & The Polly Seeds, zij mogen de avond af trappen. Hoewel ze later beginnen dan aanvankelijk gepland weten ze vrijwel direct een goede show neer te zetten. Terrace Martin start met een jazzy sound waarna niet veel later zangeres Rose Gold (all the way from Baltimore!) het podium op komt. Het publiek is al snel in de ban van haar krachtige stem, en Rose weet de halfgevulde zaal prima mee te krijgen.

 

Nanah Dae @ MTV REC Festival

Nanah Dae @ MTV REC Festival

Van deze heerlijke sound naar straight up HipHop! De energie spat werkelijk van het podium wanneer Nanah Dae haar aantreden maakt. Haar sound doet denken aan de late 90’s toen female Mc’s als Foxy Brown en Da Brat hoog in de hitlijsten stonden. Het is dan ook enigszins verassend dat deze dame haar roots in het Brabantse Tilburg heeft liggen. Nanah Dae wisselt moeiteloos tussen rap, zang en dans. Haar Missy Elliot 'Work it!' cover wordt gewaardeerd en de zaal heeft moeite stil te blijven staan.

MTV REC Festival

MTV REC Festival

Carlos Niño @ MTV REC Festival

Carlos Niño @ MTV REC Festival

In BAR trekt het publiek inmiddels lekker aan. Het is Carlos Niño die zich op het podium bevindt. Zijn jazzy sound weet zeker toon te zetten, echter mist zijn performance wat pit. Gelukkig weet hij dit goed te maken met wat geweldige skills op de saxofoon!

Mayer Hawthorne @ MTV REC Festival

Mayer Hawthorne @ MTV REC Festival

Vanuit de mellow sfeer in BAR terug in Annabel waar Mayer Hawthorne, één van de headliners van vanavond, zich klaar maakt. Bij het spelen van de eerste noten wordt de conclusie getrokken: Dit is leuk! De zaal loopt dan ook al gauw vol. Het optreden is energiek, vol afwisselende ritmes en de frontman heeft een enorme dosis stijl en charme. Het publiek smult ervan, hier gaan we ongetwijfeld nog meer van horen.

Mayer Hawthorne @ MTV REC Festival

Mayer Hawthorne @ MTV REC Festival

Tears and Marble @ MTV REC Festival

Tears and Marble @ MTV REC Festival

Tears en Marble, de Haagse band rondom waaronder Bella Hay, zuigt ons mee in hun dromerige sound. Ze introduceerden zich ooit op het internet met een cover van de Haddaway's megahit 'What Is Love'. Dit optreden is minder danceable dan deze zekere cover, maar zangeres Bella Hay weet het publiek te boeien.

Lianne La Havas @ MTV REC Festival

Lianne La Havas @ MTV REC Festival

Het is Lianne La Havas die al een applaus waard is zonder ook maar een noot te hebben gezongen. Haar verschijning alleen al is genoeg om het publiek te laten benieuwen naar wat komen gaat. Zodra de stem en de gitaar zich bijvoegen is het totaalplaatje compleet. "I danced 'til I wasn't drunk anymore" klinkt het door de zaal. Het ziet er naar uit dat dat ook vanavond opgaat voor het publiek want de zalen zijn inmiddels bomvol gelopen en de drukte neemt almaar toe. Het kost Lianne dan ook niet veel moeite het publiek mee te trekken in haar optreden, de zaal doet vrolijk mee. En dan hebben we nog niet gesproken over haar outfit! Het optreden is betoverend. De tijd vliegt voorbij en Lianne moet alweer ruimte maken voor de volgende artiest.

Santigold @ MTV REC Festival

Santigold @ MTV REC Festival

Terug aangekomen bij Annabel staat er buiten een volle rij te wachten om nog een glimps op te kunnen vangen van het optreden van Santigold, wat we wel dé headliner van vanavond kunnen noemen. Deze dame afkomstig uit het Amerikaanse Philadelphia weet het voor elkaar te krijgen een show neer te zetten in 3,2,1 seconde. De energie spat van het podium en het barst los! Santigold (Santi White) weet genres als grime, punk, indie en electro moeiteloos te laten samensmelten.

MTV REC Festival

MTV REC Festival

Hoewel het beide dagen enigszins moeilijk op gang kwam is het de breedte en veelzijdigheid van de artiesten die het MTV REC Festival tot een succes hebben weten te maken. Het was buiten somber, koud en guur, maar daar teokken de artiesten en bezoekers zich niets van aan. Ondanks het feit dat Rotterdam bekend staat om haar veelzijdig aanbod in muziek, kunst en cultuur is er nog wat voor te zeggen dat muziekfestivals als deze helaas nog in mindere mate worden gehouden. Hier wil men graag meer van zien!