Gita Buhari serveert cocktail van soul en moderne synths in BIRD

BIRD geniet voor, tijdens en na deze ijzersterke show

Felicia Redelaar ,

Op donderdag 24 november treedt de Rotterdamse singer/songerwriter Gita Buhari op in jazzclub BIRD Rotterdam. Onder het mom van ‘Homegrown’ treden jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en omstreken) op om hun toekomstmuziek te laten horen. Gita Buhari komt vanavond om nieuw materiaal te laten horen, en dit slaat goed aan bij het publiek.

BIRD Rotterdam staat gevuld met synthesizers, drumcomputers en trouwe fans van Gita Buhari. De zangeres won de tweede prijs tijdens de Music Matters Awards in 2013. Een duidelijk verschil tussen de Gita Buhari van 2013 en 2016 is haar band. De blazers heeft ze ingeruild voor synthesizers en de drummer voor een drumcomputer. Vanavond speelt de singer/songwriter samen met twee multi-instrumentalisten. Met z’n drieën brengen zij nieuwe, nog ongehoorde liedjes. Deze liedjes zijn een mix van soul, jazz en blues in een modern jasje.

Het drietal betreedt het podium en begint zonder aankondiging te spelen. De muzikanten zijn serieus aan het werk, het samenspel tussen de drie muzikanten is erg strak. Bassist Arjuna Vlasblom gebruikt intensief alle vier de bassnaren waardoor veel laag in de liedjes van Gita Buhari is te horen. Dit geeft Gita de gelegenheid om haar soulstem goed te benutten. Geen één noot zingt zij vals, en ze windt het hele publiek om haar vinger.

Na het eerste nummer stelt de zangeres zichzelf voor aan het publiek. De meeste in de zaal lijken haar al te kennen, ze zegt ook veel oude gezichten te zien. Het publiek van trouwe fans is duidelijk geboeid. De enige woorden die gesproken worden in BIRD zijn over Gita Buhari. Na een paar liedjes speelt het drietal een cover die haar goed ligt: 'Black Man In A White World' van Michael Kiwanuka in Gita’s stijl met de jazzy gitaarriffjes, synthesizers en drumcomputers. Gita bewijst lage als hoge noten excellent te kunnen zingen. Ze zingt zelfs namelijk lager dan de noten van de bassist en ook bij de hogere partijen zingt zij zeer zuiver.

Als we aangekomen zijn bij het laatste nummer zingt Gita: 'Through My Flesh And Bone'. “Kippenvel!” wordt door het publiek geroepen. Het gezang van Gita gaat kennelijk door merg en been en raakt het publiek. Wanneer het laatste nummer eindigt krijgt Gita Buhari een welverdiend enthousiast applaus van het publiek.

Er is driekwartier gespeeld en de zaal blijft na het optreden vol. Hoopt het publiek stiekem op een toegift, of is de sfeer gewoon zó gezellig na Gita’s liedjes? Een ding is in ieder geval zeker, het publiek heeft genoten en geniet nog massaal na. Laten we hopen dat meer mensen de muziek van Gita Buhari zullen ontmoeten. De vaste fans zijn in ieder geval opnieuw verovert met de nieuwe liedjes van Gita Buhari.