Vanaf deze week kun je je inschrijven voor de Grote Prijs Van Dordt 2020 – categorie DJ/Producer. 3Voor12 Dordrecht vond het daarom hoog tijd om ZY Beats, de winnaar van dit jaar, aan de tand te voelen over zijn muziekstijl, zijn nieuwe EP, en het winnen van deze prijs:

Laten we bij het begin beginnen: waar komt de naam ZY Beats eigenlijk vandaan?
Ik vond de letters ZY erg esthetisch bij elkaar. Deze naam heeft verder eigenlijk geen betekenis; mijn echte naam is Tim Krijnen.

Onder welke stijlen kunnen we je het beste scharen: trap /hiphop dj en producer of anders?
Voornamelijk hiphop met influences van trap en bailefunk, maar de stijlen lopen uiteen. Ik ben echt een producer en kan dan ook uren lang in mijn studio zitten om beats te maken. Maar ik hou er ook van om de muziek te bepalen op een avond als dj, en mensen te zien losgaan.

Gefeliciteerd met je winst van de Grote Prijs van Dordt! De jury oordeelde: “De Dordtse dj en producer ZY Beats viel op en scoorde duidelijk het hoogste op het onderdeel ‘eigen producties’.”
Wat voor eigen producties heb je gedraaid?

Ik heb zelf geproduceerde remixes gedraaid van nummers als A$AP Rocky - 'Praise The Lord', Rihanna - 'Bitch Better Have My Money' en een aantal tracks uit mijn aankomende EP.


Verder zei de jury: “Zijn hiphoptracks zitten vooral qua beats erg goed in elkaar en de jury ziet potentie in ZY als producer en dj van een rapper of hiphopcollectief.” Ben je daarmee bezig?
Op dit moment ben ik druk bezig met mijn EP. Die heet ‘Boos’ en is in samenwerking met een rapper, Shiva. 13 december heb ik mijn eigen feestavond in de Popcentrale, en zal ook het eerste nummer, ‘Solo’, van mijn EP worden gereleased. De videoclip van deze track is ook al opgenomen.


MC Shiva Willem had je tijdens de finale ook meegenomen, en dat maakte het plaatje compleet volgens de jury. Hoe is de samenwerking met Shiva ontstaan?
Een aantal jaar geleden stuurde hij mij een berichtje omdat hij een aantal werken van mij had gehoord op Soundcloud. Hij vond voornamelijk mijn remixes erg sterk en vroeg of ik een nummer van hem kon remixen. Dit verliep zo soepel dat we besloten om meer samen te gaan werken en zo ontstond ook de EP ‘Boos’.


Eén van je prijzen was draaien op de Wantijpop-afterparty. Hoe was dat?
De vibe van deze avond was er één om niet te vergeten. Het was erg inspirerend om mensen te zien dansen op mijn muziek. Ook was het een goede setting om de eerste reacties op de EP ‘Boos’ te zien.

Hoe raakte je geïnteresseerd in elektronische muziek? Hoort daar een nummer bij?
Een aantal jaar geleden onderweg naar een feest hoorde ik voor eerste keer het nummer ‘Swimming Pools’ van Kendrick Lamar. Dit nummer maakte veel indruk op mij. Door dit nummer ben ik eigenlijk hiphop gaan produceren.


Zijn er eigen nummers die je graag draait?
Ik draai nu voornamelijk nummers die nog niet uitgebracht zijn om te kijken hoe het publiek hierop reageert. In de toekomst zullen deze nummers nog uitgebracht worden!

Zijn er nummers van anderen die je graag bij shows draait?
Remixes van Jarreau Vandal doen het altijd erg goed. Net als de mashup van Bodak Yellow met de instrumental van ‘Watskeburt’. Deze mashup is gemaakt door Omar Duro en past in bijna iedere set en setting. Verder vind ik de nieuwe van Mura Masa, ‘Move Me’ erg tof.

Wat zijn inspiratiebronnen voor je eigen muziek?
Inspiratie haal ik vooral uit mijn dagelijks leven. Ik schrijf muziek naar aanleiding van hoe ik me voel.

Ben je met name bezig met produceren of ook met optreden?
Nu ben ik vooral bezig met produceren. Af en toe treed ik op, dit zou ik graag vaker willen doen!

Je hebt ook een eigen bedrijf Tuned.Roses samen met je vrouw. Daarmee lever je naar eigen zeggen “custom beats and productions, mixing and mastering, music for media, events en merch”. Wat heb je met je bedrijf zoal al gedaan?
Het bedrijf is nu nog in de beginfase. Op 13 december beginnen we met het organiseren van events met de eerste editie van The Rec. Room. We zijn nu bezig met het uitbrengen en promotie voor de EP ‘Boos’. Ook hebben we voor een aantal artiesten singles en albums gemixed en gemasterd.

Conclusie: je moet nogal wat in huis hebben om winnaar van de Grote Prijs Van Dordt te worden. Wij zijn in elk geval erg benieuwd naar wat de inschrijvingen voor 2020 gaan opleveren. Dus ben jij dj of producer uit de Drechtsteden en klaar om te laten horen wat je kan? Schrijf je dan hier in voor de Grote Prijs van Dordt - dj/producer 2020! Inschrijven kan tot 19 december.
Data: 
Voorronde 1: zaterdag 1 februari 2020
Voorronde 2: zaterdag 1 maart 2020
Finale: zaterdag 28 maart 2020

Info over de EP-release van ZY Beats op 13 december tijdens zijn event The Rec.Room: Hiphop, R&B & Future Bass vind je hier.

De selecties en data voor de categorieën 'Bands' en 'Hiphop' zijn trouwens ook bekend, lees alles hierover op: http://www.popcentrale.nl/GrotePrijsvanDordt/