De Popcentrale is ein-de-lijk volwassen, en dat moest natuurlijk gevierd worden! Afgelopen zaterdag 16 november was het groot feest, en dat hebben we geweten. Alle mogelijk denkbare Dordtse acts waren uit de kast getrokken, inclusief een flink aantal nieuwe verrassende artiesten. 3voor12 Dordrecht was natuurlijk van de partij, en dit is wat we ons er nog van kunnen herinneren:

Ndedi van der Veen

Het is volle bak bij Ndedi van der Veen. Vrienden, familie en muziekliefhebbers die benieuwd zijn naar de nieuwe act van Ndedi, verzamelen zich in ruimte G. Ndedi zorgt met haar humor en persoonlijke anekdotes tussendoor voor een knusse sfeer. De zangeres is geen nieuwe speler in de Dordtse muziek, maar de act die ze vanavond neerzet is wel geheel nieuw. Samen met gitarist Matthijs speelt ze covers die qua genre uiteenlopen. Zo speelt ze Amy Winehouse, maar ook Alice in Chains. Ndedi’s stoere stemgeluid past goed bij het repertoire dat ze speelt en gitarist Matthijs zorgt voor een muzikale laag die het geheel naar een hoger level tilt. Af en toe is het nog wat instabiel qua dynamiek en tempo, maar dat is ook niet gek als je je bedenkt dat dit pas hun eerste optreden was. We kijken nu al uit naar haar optreden op 28 december op het Songbirds 078-festival!

Nothingness

Nothingness is onder punkliefhebbers een bekende in de Drechtsteden. Ze spelen al meer dan 10 jaar, en hebben de laatste jaren een aardige doorstart gemaakt met gitarist Tommy Kolkman. Samen met bassist Stephan van Straten en drummer Sander Post maken deze heren een heerlijk potje herrie. De nummers zijn kort en hard, precies zoals het hoort in punk. De show zit vol energie en dat werkt aanstekelijk, er ontstaat zelf een soort mini-pit! Met de uitstapjes naar wat rustigere nummers (in hun ogen in elk geval) krijgt de show een goede dynamiek. Ook uit een hele onverwachte hoek is een baslijn die verdacht veel op Bad Guy van Billie Eilish lijkt, maar dan even net wat harder, en leuker, want het is Nothingness.

GERRIT

GERRIT? Ja, GERRIT! De knusse ruimte G stroomt vol publiek wanneer Gerrit zijn eerste noten speelt. We herkennen hem van Dordtse rockband No Sign Of Harry Peat, en zijn dan ook verrast als hij aan zijn ingetogen en gevoelige liedjes begint. Een hele andere kant van Gerrit, die hem ook geweldig past. Met zijn rug naar de mensen gekeerd speelt hij zijn eerste liedjes op keyboard, en later draait hij zich om, om verder te gaan op gitaar. De zanger heeft een volle soul-achtige stem en zijn muziek doet denken aan EELS en Antony and The Johnsons. Iedereen geniet ademloos, en GERRIT laat zich gelukkig niet uit het veld slaan door het in-en-uit lopend publiek. Hopelijk gaan we hem nog vaker terugzien!

GGE

GGE, beter bekend als Gorgeous Guerrilla Effect - probeer dat maar een paar keer achter elkaar uit te spreken - speelt catchy pop/rock. De sound doet ons gelijk denken aan bands uit Den Haag zoals Voicst, Dazzled Kid en Pip Blom. Van laid-back vocals en strakke hooks naar dansbaar en funky; er zit een fijne dynamiek in de set. De samenzang tussen drummer en zanger doet ons denken aan the Dandy Warhols, en zelfs het gilletje uit het niets van de drummer klopt! De ruimte staat dan ook lekker vol, mensen blijven staan om de show helemaal af te kijken. De set zit strak in elkaar, en het lijkt alsof dit trio al een aantal jaar samen speelt want er zijn zo goed als geen foutjes te horen. Een goed begin van het einde van de avond, want het is ondertussen alweer kwart voor 12.

LYST

Als afsluiter van ruimte I speelt LYST om kwart voor 1. Als je zo laat speelt hoop je dat er genoeg mensen blijven hangen om een kijkje te wagen. Gelukkig staat de ruimte bij aanvang al goed vol. Met een partij synths en heftige gitaren wordt gelijk een sfeer gecreëerd die ons doet denken aan Foals, Interpol en White Lies. Met die stevige sound krijgt LYST het publiek aan het zingen en springen. De band lijkt nog niet helemaal strak te spelen, we horen hier en daar wat foutjes maar aangezien dit show nummer twee van deze band is, mogen we niet klagen. Ondertussen lijkt het publiek wat af te nemen maar het blijkt ook al kwart voor 2 te zijn. En met een half uurtje erbij gesnoept is LYST een prima afsluiter voor de bands van vanavond.

OO

Na alle bands is het feest nog niet voorbij, want we dansen vrolijk door tijdens het nachtprogramma met onder andere het nieuwe duo OO. Dat is het nieuwe project van Bart Kuntz (The Artificial) en Marijn van Engelen, en staat met zo'n naam natuurlijk in:...oefenruimte O.
Pas een week geleden kwam hun eerste single uit, en vanavond laten ze zien hoe ze hun techno live creëren; misschien wel tien synthesizers en drumcomputers vullen het podium. Aan het begin van hun set moeten ze hun draai nog een beetje vinden, maar zodra die eenmaal gevonden is, knallen ze zich zonder moeite samen met het publiek de nacht in. 

Met een stuk of dertig acts is het natuurlijk onmogelijk om van deze avond compleet verslag te doen, maar dat de Popcentrale toffe verjaardagsfeestjes kan geven, lijkt ons wel duidelijk. Wij zijn er volgend jaar weer bij, jij ook?