In 2019 viert coördinator Francis Pronk van Popronde Rotterdam haar 10 jarige jubileum. In die tien jaar is het festival verdrievoudigd. Het is het gratis festival met de meeste aantal optreden op één dag in Rotterdam. Het is de één na grootste popronde stad na popronde thuisstad Nijmegen. Daarbij is het aantal Rotterdamse bands dat mee tourt flink gestegen. Dit jaar zijn er meer dan 70 optredens op zaterdag 2 november in 36 locaties. Daarmee is het het gratis muziekfestival van Rotterdam met de meeste optredens op één dag is. Francis vertelt wat de Popronde is, wat je kan verwachten van Popronde Rotterdam en wat bijzondere locaties zijn

Hey Francis, wat moeten mensen zich voorstellen bij Popronde Rotterdam?

Popronde is een gratis, rondreizend muziekfestival en strijkt op zaterdag 2 november neer in hartje Rotterdam. Op 36 verschillende locaties is er livemuziek te horen. Van ‘s middags tot ‘s avonds laat en van cafés tot winkels tot podia tot restaurants.

Wat is de Popronde?

Popronde is zoals gezegd een rondreizend muziek circus dat zo’n 40 steden langsgaat, waaronder Rotterdam. Het festival is een opstap voor bands om zo een breder publiek te bereiken en speelervaring op te doen. Bands spelen niet in hun eigen stad, maar verbreden juist hun horizon. Veel bands die in het verleden hebben meegedaan met Popronde zijn nu heel groot geworden, waaronder De Staat en Kensington. De Staat stond zo’n tien jaar geleden nog in een kroeg te spelen op de Oude Binnenweg tijdens Popronde Rotterdam!

Hoe ben je begonnen bij de Popronde / Popronde Rotterdam?

Ik ben in 2008 begonnen als vrijwilliger bij de Popronde. Mijn eerste Popronde was in Maastricht en daar deelde ik programmaboekjes uit aan mensen en verkocht ik Popronde cd’s. Later ben ik stage gaan lopen bij Popronde en op een gegeven moment zochten ze een coördinator voor Rotterdam en heb ik heel spontaan “ja” gezegd. Nu ben ik 10 jaar verder.

Wat doe je als coördinator?  

Vanaf mei ongeveer ben ik bezig met de Popronde. Het begint met muziek inluisteren en vervolgens ga je locaties benaderen of ze mee willen doen met de Popronde. Met de locatie zoek je dan geschikte bands uit en uiteindelijk ben ik ook degene die contact heeft met de bands. We maken afspraken en vervolgens geef ik het stokje over aan de locatie. Naast de programmering en het werven van locaties, doe ik ook een deel promo en zoek ik vrijwilligers voor op de dag zelf; denk aan stagemanagers en mensen die meehelpen met de techniek. Dit alles doe ik samen met mijn collega Thomas.

Hoe heeft Popronde Rotterdam zich ontwikkeld?

Nou, ik moet zeggen: toen ik begon met Popronde Rotterdam was het een rommeltje. Popronde Rotterdam liep heel slecht en ik moest het vanaf 0 weer opbouwen. Dit was vooral het eerste jaar heel moeilijk, maar ik heb altijd veel doorzettingsvermogen gehad plus ik deed het met passie en dit kon ik overbrengen aan de locaties. Inmiddels is Popronde Rotterdam al jaren de op een na grootste Popronde van heel Nederland en daar ben ik supertrots op.

Wat zijn een aantal van je favoriete Popronde-acts van de afgelopen jaren? Heb je een reden waarom?

Mijn all-time favorite ex-Popronde band is The Mad Trist. Deze band deed in 2008 mee aan de Popronde en ik heb ze op Popronde Rotterdam voor het eerst gezien. Ik was toen nog geen coördinator, maar was als bezoeker op de Popronde en deze band speelde in De Schouw op de Witte-de-With. Dit is een voorbeeld van een band die ik heb gevolgd door Nederland en ik beluister de platen nog steeds met veel plezier. Erg jammer dat ze zijn gestopt. Nog een band uit dat jaar die ik erg of vond was Avant La Lettre. Deze twee bands brengen voor mij die vroegere Popronde sfeer weer helemaal naar boven. Van de afgelopen jaren waren mijn favorieten o.a. Call it Off en The Overslept. Met laatstgenoemde heb ik zelfs nog een nummer gezongen tijdens Popronde Rotterdam in Club Vibes. Dus ik heb zelf ook op mijn eigen festival gespeeld. Van vorig jaar was mijn favoriete act Boskat. Dit vind ik nog steeds een ijzersterke band en behoort tot een van mijn favoriete acts van het moment! Check them out!

Welke nieuwe locaties zijn er en wat speelt er?

We hebben o.a. het Van Teijenterras in het Industriegebouw waar Simon Keats een akoestische set geeft. Verder hebben we ook Digters als locatie. Ook hebben we winkel Hutspot als nieuwe locatie. Een locatie die qua loopafstand wat verder weg is dan de rest, maar zeker de moeite waard. De eigenaar wil hier in de toekomst vaker muziek programmeren, dus kom alvast voorproeven tijdens de Popronde! Verder doet De Doelen dit jaar voor het eerst mee met de Popronde, waar we erg naar uitkijken. En niet te vergeten Brewpub Reijngoud (voorheen Eurotrash), Juke Joint (voorheen Kraftbar en Le Vagabond) en Baek.
Verder hebben we locaties als WORM, Rotown, Hostel King Kong en StayOkay (kubuswoning), die voorheen meededen, maar een jaartje hebben overgeslagen. Deze locaties verwelkomen we weer met open armen.

Wat zijn bijzondere locaties?

Dat zijn de locaties die normaal weinig tot geen livemuziek hebben, zoals de Markthal, Zilch, Mascolori, Hutspot, FERRY, SLA en Boca’s. We hopen dat we de locaties een zetje in de rug kunnen geven om meer livemuziek te programmeren, zodat de stad door het hele jaar heen levendig blijft en bruist.

In de middag spelen er 18 acts. Waarom zou je als bezoeker al in de middag gaan?

Je kunt in de middag diverse previews bijwonen. Zo spelen een aantal acts een “”uitgeklede” versie van hun nummers. Zo speelt NO WOW akoestisch in een kledingwinkel en in de avond rocken ze de lampen van het plafond in De Zondebok en ‘t Zwarte Schaap. Ook spelen er een aantal bands in de middag die ‘s avonds niet op het programma staan, dus kom nieuwe bands ontdekken. Er zitten weer pareltjes tussen!

Hoe zit het met de tweede centrum rond Het Industrie Gebouw met By Jarmusch, Old Scuola en het dakterras - Van Teijenterras, De Gele Kanarie en de Kunstuitleen Rotterdam?

Vorig jaar hebben we voor het eerst geprobeerd om deze locaties bij de Popronde te betrekken. Erg spannend, want het is toch nog een stukje wandelen vanaf bijvoorbeeld de Witte-de-With. Vorig jaar ben ik zelf langsgeweest in het Industiegebouw en ik vond het erg gaaf om te zien dat het Popronde publiek haar weg had gevonden naar deze “verre” locaties. Er zijn meerdere locaties bij elkaar, dus in principe kan het publiek “zappen” van locatie naar locatie. Sowieso is het een heel leuk gebied om nieuwe locaties te ontdekken. Twee vliegen in 1 klap: nieuwe locaties EN nieuwe bands ontdekken.

Rotown is het 3voor12-podium. Wie spelen er en wat kan je van die acts verwachten?

LO-FI LE-VI deed een Colors-sessie (!) waar Tyler, The Creator (!!!) nog enthousiast over tweette ook. De meeste inspiratie put hij uit de hiphophoek, maar hij is eerder een slaapkamermuzikant dan een rapper. Zijn fraaie indie-R&B-liedjes vergaarden al miljoenen plays op Soundcloud en YouTube, en er is een serieuze EP onderweg. Real Derek maakt aanstekelijke rafelige gitaarliedjes vervlochten met overstuurde zang. De zangeres ken je van LGTNG, de zanger van Figgie.De band Price maakt orkestrale garagerock vol scherpe hooks en bevlogen energie. De supergroep met (ex)-leden van o.a. Korfbal, Canshaker Pi en Fungo Bat zet indrukwekkende muren van geluid vol fuzzy psychedelica tegenover heldere ongedwongen passages.' 

Weena is het OOR-podium. Waar zit Weena, wie spelen er en wat kan je van die acts verwachten?

Wies maakt pop, electronica en het raggende organische. Denk aan Ramses Shaffy meets alt-J, of Spinvis meets The Black Keys. Queen's Pleasure heeft invloeden van de begintijd van Arctic Monkeys qua zang. Plus garage punk/Riot grrrl Get Jealous 

Dit jaar doet ook Digters mee. In Amsterdam organiseren ze al geregeld concerten. Is dat ook in Rotterdam de bedoeling? Waar zit Digters? En wie spelen er?

Digters zit aan de Linker Rottekade in Crooswijk. In Amsterdam is het een zeer populaire locatie, vooral onder toeristen las ik deze week nog in de UitAgenda. In Rotterdam is de locatie spiksplinternieuw en zijn ze van plan om naast de Popronde meer concerten te organiseren, dus dat is erg veelbelovend.

In Ferry vind je vaak uitbundige acts. In het verleden speelde er Fata Boom. Wie spelen er nu?

Nu Druiprek en het Dordtse/Haagse Dr Justice. Erg veel zin in. FERRY is een van mijn favoriete Popronde locaties. De sfeer is er te gek, het personeel is om door een ringetje te halen en de acts zijn altijd zeer passend bij de locatie. 

Van welke acts gaan we nog meer horen?

Real Derek verwacht ik wel op Eurosonic Noorderslag. Zelfde geldt voor WIES. Verder hoop ik dat Eva van Manen het ver gaat schoppen met haar muziek. En ik heb een enorme gunfactor voor TESSEL. 

Wat hoop je dat mensen onthouden van Popronde Rotterdam? 

Ik hoop dat mensen naast muziek ook locaties onthouden en er later nog eens terugkomen om bijvoorbeeld koffie te drinken, iets te kopen of nog meer bands te kijken. Dit kan alleen maar goed zijn voor Rotterdam. Hoop ook dat mensen bands ontdekken die ze later nog eens gaan bezoeken in een andere setting. 

Waar kan je meer informatie vinden?
www.popronde.nl/steden/rotterdam, hier staat het gehele programma en komen updates op tevoorschijn. Verder zijn we te volgen op Instagram en Twitter en uiteraard op Facebook: www.facebook.com/PoprondeRdam

 

Hoe combineer je het met je werk als marketeer bij Baroeg en Baroeg Open Air?

Niet. Haha nee grapje. Ik werk vier dagen in de week bij Baroeg en ben dan echt alleen gefocust op Baroeg. ‘s Avonds werk ik dan aan de Popronde en dit doe ik ook op mijn vrije dag en in de weekenden. Ik ben dus eigenlijk zeven dagen per week aan het werk, maar met veel plezier. Een “vrije dag” betekent voor mij de hele dag in mijn unicorn onesie zitten en werken aan Popronde, met tussendoor een break waar ik een tv-serie kijk of een leuke plaat opzet. Na 2 november is een vrije dag ECHT een vrije dag. Dit zal wel even onwennig zijn.

- tekst gaat door onder de video -

Hulp gezocht, Rotterdamse Popweek special en fijne liedjes

Zoek je nog hulp?
Extra vrijwilligers zijn altijd nodig. We zoeken nog stagemanagers voor in de avond. Samen met je team zorg je ervoor dat de band op tijd begint en op tijd eindigt. Dus als er nog mensen zijn die het leuk vinden om een band het podium op te schoppen… Mail maar naar rotterdam@popronde.nl ;)

Popronde Rotterdam is een Rotterdamse Popweek special. Wat is het idee daarachter?

Popronde Rotterdam valt in de Rotterdamse Popweek. De Popunie organiseert de Rotterdamse Popweek en zoekt per dag een event uit die zij willen uitlichten. Dit jaar is het Popronde Rotterdam, waar wij natuurlijk heel blij mee zijn!

Waar moet je zijn voor de fijne liedjes?

In StayOkay Rotterdam waar Jade Praize (bekend van the Voice Of Holland) komt spelen, verder in de Markthal, in By Jarmusch voor intieme liedjes van Tim Koehoorn, het Van Teijenterras voor een set van Simon Kaets, in Haagse Bluf voor Josh Island en in SLA voor Sterre Weldring. Het hele programma staat op: www.popronde.nl/steden/rotterdam

- tekst gaat door onder de video -

Wat zijn dit jaar je favoriete acts?

Mijn absolute favoriet is Bony Macaroni. Geweldige muziek en ik ben zeer benieuwd of ze dit live ook over kunnen brengen. Verder ben ik erg te spreken over Alison’s Fail, Get Jealous, Nancy Kleurenblind en de Zingende Roadie en The Secret Love Parade. Laatstgenoemde deed in 2008 ook mee met de Popronde, dus hopelijk komen de die eerder genoemde Popronde vibes weer naar boven. Two and a Half Girl vind ik trouwens ook heel tof. Ik noem trouwens onbewust allemaal acts met vrouwen erin. Girl power!

- tekst gaat door onder de video -

Op welke bands kan je dansen?

Als je een beetje gevoel voor ritme hebt, kun je op elke band dansen ;)
Maar hier een aantal voorbeelden van dance acts:

 • 14.00 Johnnylovesme in Mascolori

 • 19.45 Mikawe Oziki in King Kong Hostel

 • 20.00 Lola’s Dice in Theater Rotterdam

 • 20.15 Three Little Clouds in De Doelen

 • 20.30  Hilbrandt in Brewpub Reijngoud

 • 20.30 HYTES in King Kong Hostel

 • 20.45 The Vices in De Gele Kanarie

 • 21.00 MONTBLANK in De Witte Aap

 • 21.15 LO-FI LE-VI in Rotown

 • 21.45 Destructive Penguins in Club Vibes

 • 21.45 Fjaler in King Kong Hostel

 • 22.00 De Methode in WORM (foyer)

 • 22.15 QUINN in Belgisch Biercafe Boudewijn

 • 23.30 Druiprek in FERRY

 • 00.15 Dr Justice & The Smooth Operators in FERRY

Alternatieve route

Wat is een mooie route voor alternatieve liefhebbers?

Bar3 ademt zoals ieder jaar weer de harde muzek van de Popronde. Verder kun je naar de Zondebok en ‘t Zwarte Schaap voor bijvoorbeeld NO WOW en Tricklebolt, naar Digters voor Bony Macaroni, naar Old Scuola waar Shaemless bovenop een keuken gaat spelen (wordt episch), naar Grafisch Lyceum Rotterdam voor Black Monsoon en Despicable Heroes, naar Weena voor o.a. Queens Pleasure, naar Club Vibes voor Two And A Half Girl,  Juke Joint voor PsySo en SWEETGODANIMALS, Price in Rotown en de afterparty in De Zondebok en ‘t Zwarte Schaap met Paracetamøl. Check ook de alternatieve route van Never Mind The Hype!

Alternatieve route voor Popronde Rotterdam 2019

Waar spelen de hiphop acts?

Damndamy speelt om 16.00u in Hutspot, Lo-Fi Le-Vi om 21:15 uur in Rotown, Destructive Penguins om 21.45u in Club Vibes en LYZY om 23.45u in Hudson!