Woensdag 29 mei is het alweer zo ver, dan is de 10e editie van Just Jazz. Deze lustrumeditie zal voor de eerste keer op Lijm & Cultuur plaats vinden. De laatste twee jaar stond Just Jazz onder andere bekend om de lange rijen voor Theater de Veste en de gezellige sfeer. Ieder jaar staan er weer verschillende Groover bands op het podium, maar ook enkele grotere jazz namen. Zo stonden Gallowstreet, BRUUT! en New Cool Collective eerder op het podium.

Wat wij woensdag kunnen verwachten van de 10e editie van Just Jazz, bespreken wij met voorzitter Luuk Eeftink en begeleider vanuit het bestuur van Groover , Stefan Loonen.

Hoe is Just Jazz ontstaan?

Stefan: “Just Jazz is 10 jaar geleden ontstaan. De eerste editie was in het toenmalige Speakers (Nu de Bierfabriek, red.). Het begon als een uitstalling van de Groover bands. Er stonden die avond 2 á 3 Groover bands op het podium. Het was toen allemaal wat kleiner waardoor het snel erg gezellig was. Ook was het alleen bedoeld voor de mensen van Groover.  Door de jaren heen is Just Jazz gaan groeien en is het steeds groter geworden. Zo was de eerste externe artiest die in Speakers stond BRUUT!

Twee jaar later werd Speakers opgeheven en zijn wij verhuisd naar Theater de Veste. Op deze editie stonden Gallowstreet en Koffie op het hoofdpodium.

Twee jaar geleden was ons grootste succes tot nu toe. Toen stond de band New Cool Collective bij ons. Dat was voor het eerst dat er bezoekers vanuit het hele land naar ons toe waren gekomen. New Cool Collective is namelijk een hele grote naam in de jazz scene, ze spelen tegenwoordig al zo’n 25 jaar.

Die editie stond er ook een hele grote rij buiten. Deze liep van Theater de Veste tot aan de Jumbo op het Bastiaansplein. Vanaf toen zijn wij gaan nadenken over een eventuele andere locatie.

En dit jaar zijn wij dus, voor onze 10e editie, op Lijm & Cultuur beland.”

Het is gewoon jazz

Waar komt jullie naam vandaan?

Stefan: “Het begon vroeger als DJE:SS, dat was de naam van de eerste twee edities. En toen is er iemand geweest die zei: het is gewoon jazz.”

Luuk: “Ik zie de naam van Just Jazz van twee kanten, want als je het vanuit het Engels vertaalt dan is het alleen jazz. Dit betekent dus dat het festival alleen maar uit jazz muziek bestaat. Maar Just Jazz zou je ook kunnen zien als, het is gewoon jazz. In de zin van: is niet eng als je het niet kent, want het is maar jazz. Daarom vind ik dat de naam twee hele leuke kanten heeft.”

Hoe toegankelijk is Just Jazz voor de Delftenaar?

Luuk: “Het is geschikt voor iedereen. Of je vaker naar jazz hebt geluisterd of nooit, dat maakt niet uit. Ik denk dat iedereen wel 1 of 2 artiesten tegenkomt die hij of zij geweldig gaat vinden. Dat weet ik gewoon zeker.”

Stefan: “Onze doelgroep is iedereen. Ik hoop dit jaar ook een aantal grijze haren te zien. Het is dus niet alleen voor Groover, maar iedereen uit Delft en omstreken.”

De liefde voor jazz overbrengen aan Delft

Welke boodschap willen jullie als Just Jazz aan de Delftenaren afgeven?

Stefan: “Het allerbelangrijkste dat wij willen overbrengen is de liefde voor jazz. Hier staan Groover en Just Jazz voor. Verder willen wij ongedwongenheid overbrengen. Niks moet, maar alles mag. Daarom hebben wij bijvoorbeeld ook een jam waar iedereen aan mee mag en kan doen.”

Luuk: “Ook willen wij de vrijheid van Groover overbrengen op de rest van Delft. Van de moshpits tot het hardgaan. Dit kan ook allemaal op Just Jazz en dat willen wij de mensen graag laten ervaren.

Hoe betrekken jullie Delfts talent bij het festival?

Luuk: “De Groover bandjes die optreden zijn in onze ogen allemaal Delfts talent en dit is onze kans om hen een podium te geven. Verder werken wij dit jaar aan een maatschappelijk project. Dit project heet Jazz in de klas. Wij hebben een workshop gegeven aan de Max Havelaarschool in Delft. Hier hebben wij de leerlingen kennis leren maken met jazz. De kinderen die het echt superleuk vonden, mogen het festival openen om 17:00. Dus dit jaar is ook jong talent te vinden!’’  

Dit mag je niet missen

Welke acts mogen wij van jullie niet missen?

Stefan: “Ik ga dan toch voor Kano en Convoi Exceptionel. Kano is een allstar/pop band van Groover. Ze spelen allemaal al een langere tijd jazz en het zijn geweldige muzikanten. Het is gewoon jazz zoals je het kent. Convoi Exceptional heb ik nog nooit live gezien, maar volgens mij zijn het echt hele enthousiaste gasten. Ik denk dat zij heel goed zullen gaan op de energie van het publiek.”

Luuk: “Ik vind heel leuk aan Just Jazz dat wij een hele gevarieerde line-up hebben. Dus als je de volledige ervaring van jazz wilt hebben raad ik de volgende artiesten aan: Kano, Montis, Goudsmit & Directie en Gallowstreet. Zoals Luuk al zei, is Kano jazz zoals je het kent. Ze spelen ook muziek van de oude jazz legendes. Montis, Goudsmit & Directie bouwen er een feestje van en  bij Gallowstreet blijft niemand stilstaan. Je zal het zweet gaan ruiken en het bier door de lucht zien vliegen. Het wordt echt gek.”

3voor12 Tipt

Natuurlijk zullen wij van 3voor12 Delft ook onze tips geven.

Gallowstreet: De 12-koppige brassband

Gallowstreet, vernoemd naar de Galgenstraat in Amsterdam (letterlijk vertaald Gallows Street), is uitgegroeid van een straatband tot een festival favoriet in Nederland en daarbuiten. De 12-koppige band van brass, saxen en percussie, speelt zich af in de werelden van hip-hop en dancemuziek met harde beats.

Na een EP, verschillende 7" en hun debuutalbum 'Battleplan' werd een gloednieuw album gepresenteerd in een uitverkocht Skatecafe in Amsterdam. 'Hot Lava Sex Machine' is uit V2 Records en klaar om de wereld te veroveren!

CRISP: Een van Groovers eigen bands

Eén dame en drie gasten die samen groovende funk en fusion maken. De muziek die ze spelen wordt benaderd met een gevoel in plaats van met een reeks noten. Zware grooves zijn de basis bij deze band. Een mengeling van keiharde Garage Funk van Lefties Soul Connecion, naar door Hip Hop beïnvloedde grooves van Soulive, tot de cumulatie van al deze invloeden in eigen tracks. Dat is CRISP.

Glitter Strings ft. The Hot Horns

Een 10-koppige discoband die de knallende hits uit de discotheken van vroeger live ten gehore brengt. Met hun strijkerssectie komen de old-school songs tot leven op een manier die je niet vaak hoort en waarbij je niet stil kan blijven staan! Om er een nóg groter feest van te maken zal een drietal blazers ze vergezellen op het podium van Just Jazz. Bereid je voor op keihard dansen met Glitter Strings ft. The Hot Horns!

De doorgeefvraag

De doorgeefvraag komt van Lars van Koetsveld van Ankeren en Sophie Wentink van Festival Aangeschoten Wild: Nooit meer jazz of nooit meer naar een festival?

Stefan: “Nooit meer een festival!”

Luuk: “Dit is geen moeilijke vraag, nooit meer een festival.”

Stefan: “Ik zou het wel jammer vinden om dan nooit meer naar een festival te kunnen gaan, dan kan ik namelijk niet meer naar Down The Rabbit Hole.”

Welke  vraag zouden jullie willen stellen aan Ohm Festival?

Stefan: “Liever zelf hard gaan of de mensen om je heen zien hardgaan?”

Volledige programma Just Jazz