Het is een merkwaardig gezicht, een hele faculteit die binnen een week wordt omgetoverd tot festivalterrein. Toch gebeurt het jaarlijks met de grote hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen. Tijdens het 50-jarige bestaan van de studie zelfs mét een vierde podium. IO-Festival blijft vernieuwen, iets dat je ook terugziet in de line-up.

We spraken Betsie Loeffen en Nils de Vrijer, beide verantwoordelijk voor de programmering van het festival.

Wat is de vibe die je op IOF wilt neerzetten?

Nils: "Ik denk vooral een vibe die bij de studie IO past. We proberen goed op de hoogte te blijven van wat er binnen onze vriendenkring gewaardeerd wordt qua acts en genres."

Betsie: "Op de main programmeren we wat toegankelijker, op het podium in het café wat gevarieerder. Ook programmeren we elk jaar wat anders dan het jaar ervoor."
Nils: "Kauw op de main is niet heel toegankelijk, haha"
Betsie: "Haha, nee klopt!"
Nils: "Ik denk dat het het belangrijkste is dat wat je smaak ook is, je de hele avond iets kan vinden wat je leuk vinden."
Betsie: "Ja, iedereen kan een beetje zijn eigen weg uitstippelen."

Betsie: "Met de faculteit hebben we ook een toffe locatie. De plek waar je studeert, wordt omgetoverd tot iets wat je niet meer herkent. Je ziet dit niet snel bij andere festivals."

Hoe heeft deze vibe tot het thema ‘Serendipity’ geleid?

Betsie: "We wilden een soort ervaring waar je in een compleet andere wereld beland, even iets anders dan je normale uitgaansavondje. Iets overweldigends waar je dingen tegenkomt die je eigenlijk niet zou verwachten (qua line-up bijvoorbeeld een hip-hop artiest en een big-band naast DJ's die je ook op Dekmantel kan tegenkomen). En dat is ook wat Serendipity betekent, een soort positieve verrassing, terwijl je er niet naar op zoek bent."

De eigen vriendengroep als doelgroep

Voor wie is het festival?

Nils: "Voor studenten uit Delft, voornamelijk IO’ers. Ook andere mensen zijn welkom, maar zoals gezegd is dit de doelgroep waar we voor programmeren, onze eigen vriendengroep zeg maar. We vragen ook voornamelijk bands met een jonge leeftijd."

Waar ligt de focus op bij IOF?

Nils: "De focus ligt vooral op muziek. We programmeren ongeveer evenveel bands als DJ’s, en hebben wat minder theater of dans. Al zit dat er ook wel tussen!"

Hoe betrekken jullie Delft en Delftse acts bij het festival?
Betsie: "De Delftse acts zijn voornamelijk DJ’s, die zijn er veel in Delft. Aan het begin starten we met Delftse bands, de Groover Big Band opent bijvoorbeeld de mainstage."
Nils: "Verder organiseren we elk jaar een bandcontest voor bands en DJ’s, om talent uit de regio te scouten. De winnaars krijgen een plek op het festival.
Betsie: Tenslotte is onze randprogrammering op het vierde podium ook volledig Delfts."

Bandcontest in ID-kafee

''Naast grotere artiesten boeken kunnen we ook weer een vierde podium neerzetten!''

Het vierde podium is dus terug van weggeweest?

Betsie: "Ja! De studie Industrieel Ontwerpen bestaat 50 jaar, dus die wilde iets doen voor de studenten. Een van de dingen was het steunen van IOF, dus de faculteit heeft aardig wat geïnvesteerd in het festival. Hierdoor konden we naast grotere artiesten boeken ook weer een groter 4e podium buiten neerzetten!"
Nils: "Op dit podium programmeren we dans en cabaret. Sosalsa komt een workshop geven en twee improvisatiegroepen zorgen voor een gezonde dosis humor."
Betsie: "Een beetje een experiment, dat vierde podium!"

Leeft de scene waarin je programmeert in Delft?

Betsie: "Onder onze vrienden wel. Dus onder IO’ers. In Delft verder niet altijd."
Niels: "We hebben veel acts uit Amsterdam. Het zit qua vibe vrij dicht tegen Amsterdam aan."
Betsie: "David Vunk komt uit Rotterdam wel."
Nils: "Haha ja dat is waar."

''Ik vind KAUW heel tof, als je iets nieuws wilt zien moet je daarvoor komen."

Welke act uit je programmering moeten we echt gaan zien?

Betsie: "Jay-Way ben ik wel benieuwd naar, want het is hiphop en dat hebben we nog niet zo veel gehad."
Nils: ''Ik vind KAUW heel tof, als je iets heel nieuws wil zien moet je daarvoor komen.

DJ collectief Buurtje’s Bob is knettergek. Die zijn ooit begonnen op huisfeesten, en draaiden afgelopen jaar iedere woensdag in de Ciccio. Hebben een lekkere obscure platencollectie.''
Betsie: ''Aan het begin van de avond hebben we ook nog de Groover Big Band. Zoiets zou normaal niet op IOF staan dus het is heel speciaal daardoor. Het is ook meteen de grootste act die we op de mainstage neerzetten."

Volledige programma IO Festival 2019

Hier is het blokkenschema voor IO Festival Serendipity! Welke artiest ga jij zien?