Schippop is natuurlijk allang geen dorpsfeestje meer. Twintig jaar geleden begon het wel zo, echter de huidige programmering trekt al langer bands en bezoekers uit meerdere windstreken. Het publiek bleef ook dit keer met de uiteenlopende programmering geboeid.

CAS/World Next Door

Om 14.00 uur dreven de laatste regenwolken vanuit het zuidwesten weg over Schipluiden. Het weer is het festival Schippop goed gezind en CAS uit Rotterdam trapt af. Zij nemen tegelijk de gelegenheid te baat om aan te geven dat zij na Schippop verder gaan onder een andere naam. In de toekomst zullen ze zich verder willen profileren onder de naam World Next Door vertelt Cas Ronckers, frontman van de band, in bezit van een stevige stem. De muziek is van het soort waar je lang naar kunt luisteren, gevarieerd met een gitaarsolo in elk liedje en stevige ondersteuning van het keyboard. De Pop/rock is prettig om naar te luisteren.

World Next Door

Gruppo Sportivo

Gruppo Sportivo. Na vijf jaar een studioband te zijn geweest kwam de band weer bij elkaar in 2018 voor een nieuw album en een tour getiteld Great. De nostalgie bracht veel mensen op de been. Ook in die zin was deze vroege programmering een goede zet voor het festival. Uptempo liedjes Oh Caroline , Tub for two (‘voor degenen die alleen in bad zit en er nog iemand bij zoekt’) van de nieuwe plaat Great werden gespeeld, en er was natuurlijk ruimte voor ‘wat oud werk’. Disco Really Made It met een medley van Relax, Fame, Hit Me With Your Rythm Stick, I Said No en afsluiter Hey Girl. Prettig voor oud en leuk voor jong.

Gruppo Sportivo

Josephine

Josephine. De Groovy pop soul van de Belgische band, verrijkt met wat hiphop, sloot goed aan bij de muziek van de Haagse band. Herkenbare invloeden tekenen haar muziek, echter ze geeft er toch haar eigen schwung aan, niet in de laatste plaats door haar hese stem en bijzondere manier van zingen. Ze is beweeglijk op het podium en bedient het publiek met het prettige Belgische accent: ‘alles goe?’. Hoewel de publieke aandacht voldoende is en ieder zich naast de muziek laat verwennen door het zonnetje, lukt het niet de mensen te laten bewegen. You got me down sluit het optreden af.

Indianizer

Het ritme van de psychedelische muziek met tropisch sausje van Indianizer uit Turijn, Italië, brengt de mensen overal op het terrein in beweging op het herhalende en intensieve ritme van de drums met toegevoegde jambee. Verrassend en niet-Italiaans. Geen snerpende gitaar, maar juist dat heerlijke herhalende ritme omzoomd met elektronisch uitstapjes. De toehoorders verlangden zichtbaar naar steeds een volgend ritme in een passende temperatuur.

Indianizer

EUT

EUT: Popsongs maar dan ff anders. Charismatische popsongs, muzikaal uitstapje en hup terug in het lekkere ritme.

Met een uitstraling van ‘ik weet precies wat ik wil’ worden popsongs gepresenteerd. Popsongs, maar dan ff anders. Onderscheidend, met wat rafelige randjes. Niet verwachte wendingen en dan weer terug naar het herkenbare ritme van het liedje. Het publiek keek het aan. Het was allemaal niet langs de gebaande paden, maar toch aantrekkelijk. Die geheel eigen stijl, grappig soms, met een bak energie, kleurt de band zeker. 

Grappig dat Josefien van Josephine vol ver- of bewondering stond te kijken naar de charismatische frontvrouw Megan de Klerk. Al eerder stond EUT op het verlanglijstje van Schippop, en terecht.

EUT

Shht

Het publiek wordt uitgedaagd te blijven luisteren. Ditmaal naar de synthpop van het Shht, die door kenners een goede toekomst wordt toegedicht. Verrassend, wat absurdistisch klinkt het, daar waar de autotune veelvuldig wordt ingezet. Het levert lekkere ritmes van de mannen uniform gekleed in een lichtbruine overall. Klimmen naar de bovenkant van het podium, bewegen tussen het publiek, kinderen op het podium. Niets is te gek voor de band uit België en het publiek genoot.

Shht

Fresku

Wellicht koos Fresku daarom voor de afsluiter Twijfel. Een aantal keer tijdens zijn optreden, liet hij blijken, dat hij een zoekende periode, waarin eveneens zijn theatertournee viel, heeft afgesloten. Het moet gevoeld hebben als een warm bad toen hij merkte dat veel van de aanwezigen speciaal voor hem naar Schippop waren gekomen en dat ook lieten blijken. ‘Waar zijn die handjes’ en van meet af aan ging het los en kon hij zichtbaar genieten. Het grotendeels bekende repertoire Nieuwe dag, Kreeft, Alzheimer, Kutkop werd uitgebreid meegebalkt vanuit de pit. Twijfel maakte een mooi einde aan dit energieke optreden. Right time, right place.

Fresku

Playground Zer0

Het moet voor Playground Zer0 een goed gevoel hebben gegeven om de finale te mogen spelen samen met publiek dat volledig in de stemming was. Zo konden ze de heerlijke jubileum editie afronden.

Playground Zer0