Als laatste in onze reeks ‘Festivals op Lijm & Cultuur’ is het de beurt aan Ohm. Met verreweg de grootste line-up en de meeste stages, wordt zowel de binnen als de buitenruimte van het terrein aan de Rotterdamseweg optimaal benut. Dit stond voorgaande edities al garant voor mooie feesten, met acts als Omar Souleyman en De Sluwe Vos.

Hoe de organisatie in elkaar steekt en wie we aankomende editie écht moeten gaan zien, bespraken we met Veronique de Leon en Taco Karthaus.

Wie zijn jullie en wat is jullie functie binnen het productieteam?
Ohm is een coproductie van Elevation Events en ZeeZout. Taco werkt voor ZeeZout en helpt hierbij met de boekingen en ontfermt zich over de artist handling; dus het hele traject tussen het boeken van een artiest en het moment dat hij/zij weer vertrekt (inhoudelijk: riders verzorgen, hotels regelen, transport organiseren, etc.). Veronique werkt voor Elevation Events (bekend van o.a. Soenda) en is daar de programmeur, verzorgt alle artist handling voor de producties en is ook club manager en boeker van (club) WAS. in Utrecht. Samen bedenken en boeken wij het muzikale programma van Ohm. Daarnaast dragen we samen ook zorg voor de artist handling waarbij Taco het grootste gedeelte voor zijn rekening neemt.

Waar staat Ohm voor, wat willen jullie bezoekers laten ervaren?
Ohm staat voor zonder grenzen jezelf kunnen zijn en uiten op wat voor manier dan ook, zolang je maar plezier hebt en geen andere mensen lastig valt. Onze bezoekers zijn ook behoorlijk divers dus het is juist interessant om die verschillende groepen met elkaar te verbinden.

Voor wie is het festival bedoeld?
Voor iedereen die zin heeft om te dansen op een unieke locatie op toffe muziek met ‘likeminded’ mensen. We richten ons voor een groot deel op bezoekers uit de regio (Delft, Den Haag, Rotterdam) door bijvoorbeeld ook samen te werken met zoveel mogelijk lokale partijen en artiesten. Maar ook bezoekers die niet uit de regio afkomstig zijn, zijn uiteraard van harte welkom!

Delft staat niet echt bekend om zijn goede elektronische muziek-scene. Hoe zijn jullie in Delft terecht gekomen?
De eigenaren van ZeeZout (Stijn en Glenn) hebben allebei in Delft gestudeerd en zijn via ZeeZout in aanraking gekomen met de mannen van Elevation Events (Jasper en Joris). Stijn en Glenn wisten van Lijm & Cultuur af en hebben samen met Jasper en Joris besloten dat het een te gekke locatie zou zijn voor een festival. Zo gezegd, zo gedaan.

Ohm is in Delft eigenlijk het enige festival in zijn soort. Leeft de scene een beetje in Delft?
Geen idee, als Ohm is in ieder geval wel!

Een rauwe industriële locatie die perfect is voor techno

Hoe betrekken jullie Delft en Delftse acts bij het festival?
We nodigen Delftse organisaties en artiesten uit om deel te nemen aan Ohm, dus denk aan bijvoorbeeld club Ciccionina die een hosting hebben gedaan. Verder zijn in Delft geboren acts als Woody '92, Ninye Bun en Spekki er vrijwel iedere editie bij. Samen vormen zij Ohana Hana.

Op wat voor manier maken jullie gebruik van de locatie Lijm & Cultuur om de vibe van jullie festival neer te zetten?
Het is een rauwe industriële locatie die perfect is voor techno, maar het is ook gelegen aan het water en heeft een mooi grasveldje ernaast met wat bomen wat dus juist weer perfect werkt voor vrolijke muziek a la house en disco. In de winter is de locatie ook ideaal om te gebruiken voor een festival omdat er naast de grote loods nog meer gebouwen zijn die kunnen fungeren als indoor stage (Ohm heeft naast de zomereditie ook edities in de herfst of winter gehad, red.). Verder is tussen en rondom de gebouwen veel ruimte om extra dingen neer te zetten als aankleding of randprogrammering. Zo hebben we al meerdere keren hot-tubs neergezet die iedereen kan gebruiken en was er afgelopen winter editie ook een grote kas op het terrein geplaatst waar een silent bioscoop was.

De vader van Woody'92 en de acts die je niet mag missen

Wat vond je het tofste moment uit voorgaande edities?
Taco: De vader van Woody’92 die op de DJ-booth ging dansen tijdens Job Jobse b2b Elias Mazian.
Veronique: nadat iedereen weg is rapen wij met het hele team de hardcups die door de bezoekers op de grond gegooid worden op. Twee jaar geleden was Palms Trax na zijn set de hele dag gezellig blijven hangen en toen wij begonnen met bekers rapen vroeg ik als grapje of hij een handje wilde helpen, wat resulteerde dat wij met z’n tweetjes alle bekers bij de mainstage hebben staan opruimen tot 12 uur ’s nachts.

Tot slot: Welke act uit de programmering moeten we echt gaan zien?
Taco: Skatebard, David Vunk, Sunil Sharpe, Ohana Hana
Vero: Pfoe erg lastig om te kiezen, alle artiesten die er staan zijn eigenlijk de moeite waard om te checken (anders hebben we ze ook niet geboekt natuurlijk haha). Maar DJ Bone die een speciale disco/house set gaat doen op de main wordt erg speciaal. Dit was op Soenda Festival vorig jaar ook een van de hoogtepunten namelijk!

En dan nog de doorgeefvraag van de organisatoren van Just Jazz: Liever zelf hard gaan of de mensen om je heen hard zien gaan?
No comment.

3voor12 Delft redactie tipt

Naast de door de programmeurs aangedragen acts gaan wij zeker kijken bij synth-verzamelaar annex obscure-sample-pack-legende Legowelt!

Ook Tom Trago is niet te missen voor iemand die van een goede live-set houdt. 

Volledige programma Ohm Festival