Wat een geweldige editie van Wantijpop afgelopen zaterdag 16 juni, en wat een drukte! Het Dordtse feest begint meteen al bij de ingang, waar Scotch op zelfgebouwde stellages hoog in de bomen staat/hangt te spelen. Naast eigen werk spelen ze covers, onder andere 'My Heart Will Go On' (ja, echt) en eurodance-hit 'Free From Desire', waar alle bezoekers zichtbaar van genieten. De avond ervoor deden ze dit ook op Live At Wantij, hopelijk mochten ze tussendoor wel die boom uit…

Na dit muzikale welkom is het natuurlijk muntjes halen en op naar het hoofdpodium of het Popcentralepodium. Op het hoofdpodium staan verschillende grote acts waar veel publiek op afkomt, waaronder Dordts trots MEROL en de Amsterdamse band Indian Askin, die 12 oktober in ons eigen Bibelot staat. Ondanks een licht katertje van zanger Chino spelen ze na alle regen de zon tevoorschijn, waarvoor dank!

Het wordt een hoop heen en weer rennen door de modder, want op het Popcentralepodium staan maar liefst 7 lokale acts die je niet wil missen. Ook bij het Kweekvijverpodium is het druk en worden de Silent Sessions (akoestische optredens, alleen te beluisteren met koptelefoon) goed bezocht. Van deze Silent Sessions maakt 3voor12 Dordrecht samen met de Popcentrale aparte videoverslagen, deze komen later online!

Maar goed, je staat dus op zaterdagmiddag 16 juni tot aan je knieën in de modder op dat Popcentraleveld, hoe gaat dat eraan toe? Nou, zo:

Lleed

Het festivalterrein van Wantijpop is een kwartier open als op de Popcentrale-stage de eerste band begint. Lleed (spreek uit als lead) warmt het veld op met aanstekelijke rocknummers en hoewel ze allemaal nog jong zijn, is hun sound al volwassener. Lleed speelt echter niet heel verrassend: rock zoals een rockbandje dat speelt, inclusief een Van Halen-cover. Gelukkig maakt het hun enthousiasme (en dat van het toegestroomde publiek) er niet minder op. Het is een lekkere start en kan alleen maar goeds betekenen voor de rest van de middag.

Charades

Ondanks dat er niet veel publiek komt kijken voelt het veld vol. Vol met een energiek grunge-geluid dat sterk doet denken aan vroege Foo Fighters, the Vines en Deftones.

Charades komt uit Middelharnis en speelt geen thuiswedstrijd, maar ze winnen hem wel. Met strakke powerriffs, ietwat zwakkere vocals maar een goede sound blijft de opkomst ondanks de regen staan. De pogingen om het publiek mee te laten zingen werken op een enkele groep meiden, niet op de rest van het publiek. Toch is het Dordtse publiek niet helemaal koud voor de songs van Charades en krijgen ze na het laatste nummer een dikke prijs voor de winst in de vorm van een goed applaus toegeworpen. Zanger/gitarist Gerben Kieviet laat tijdens de toegift een andere kant van de harde grunge sound zien. Deze kant misstaat Charades zeker niet en zal ze zeker nog wel een keer terugbrengen naar Dordrecht.

Oussi B

Het veld loopt langzaam vol op het moment dat Oussi B staat te soundchecken. Met 7 man op het podium lijkt het erop alsof hij alles uit de kast wil trekken voor zijn show op Wantijpop. Danseressen, een DJ en twee sidekicks: het podium staat in ieder geval vol.

Zonder aankondiging beginnen ze en er wordt direct lekkere agressieve Nederhop in gezet. Er worden uitstapjes gemaakt naar layback mumblerap met een chille sound. De meiden doen ingestudeerde dansjes en Oussi B en handlangers zetten de vocals in.

De vocals zijn snel, goed en strak en met de podiumpresentatie zit het helemaal goed. Het publiek gaat mee in de muziek en als er om een cirkel voor het podium gevraagd wordt doet het publiek snel een stapje achteruit. Helaas wordt deze cirkel niet gevuld en blijft het publiek wat statisch. Toch krijgt Oussi B en entourage genoeg liefde van het publiek en als antwoord op die liefde krijgt het publiek zelf ook nog eens een welverdiend applaus. Dankjewel!

Phlebotomized

Na Oussi B even wat anders: death metal van Phlebotomized. Deze band bestaat al sinds de jaren tachtig, en het resultaat mag er zijn vandaag. De gitaren zijn hard, de grunts nog véél harder, en de haren zijn lang, heel lang. De zon breekt door tijdens het optreden en die zorgt, samen met de stevige muziek, al gauw voor een enthousiast publiek voor het Popcentralepodium. Deze zevenkoppige band weet duidelijk een metalshow neer te zetten waar ze trots op mogen zijn. 

Skavuiten

De Skavuiten zijn zeker geen onbekenden in Dordrecht. Eerder waren ze al te zien op o.a. Big Rivers en het Voorstraat Noord Festival. Dit jaar was het Wantijpop aan de beurt. Dat ze geen onbekenden zijn, is meteen te merken aan de grote groep fans die zich voor het podium heeft verzameld. De enkeldiepe modder mag de pret niet drukken en de opblaasballen die in het publiek worden gelanceerd zorgen voor veel interactie. Veel kinderen, maar ook volwassenen spelen vrolijk met de ballen in de modder. Deze Nederlandstalige ska-band laat iedereen dansen met hun strakke ritmes en ook de humoristische teksten en meezingers zijn een groot succes. De groep is opgericht in 2014 en mocht al in het voorprogramma staan van ska-legende Mark Foggo. In 2018 is er een selftitled EP uitgebracht. De Skavuiten maken van elke show één groot feest en krijgt jong en oud aan het skanken, zelfs een kleine polonaise is niet weggebleven. Als dat geen teken is van succes, wat dan wel?

Switch Bones

Switch Bones begint hun optreden met niet al te veel publiek, maar bij de start van het eerste nummer blazen ze iedereen meteen omver met stevige gitaarriffs. De band laat zich inspireren door o.a. Nirvana en Queens of the Stone Age en deze invloeden hoor je op positieve wijze terug in de nummers. Wat aanstekelijk werkt is dat het trio vol enthousiasme op het podium staat, hierdoor stroomt het modderige veld steeds voller. Ze krijgen mensen aan het meezingen met hun hit 'Sunday Morning'. Dit nummer is onderdeel van hun debuutalbum 'And In Darkness I Found' die is uitgebracht in 2018. Het nummer werd eerder dit jaar ontdekt door radio dj Herman Hofman en sindsdien wordt deze met regelmaat gedraaid op 3FM. Live is deze Dordts/Tilburgse band supersterk en energiek en hun catchy tunes zijn een succes onder de luisteraars. Een leuke verrassing is wanneer de vrolijke bassiste bij het nummer 'Coke Motor' de leadzang overneemt en een aardige noot blijkt te kunnen zingen, ook bij dit nummer zingt het inmiddels volle veld uit volle borst mee (“I feel alive, yeah I feel alive”). Met deze strakke show en de nog komende optredens zullen ze zeker vele grungepunk-liefhebbende harten stelen.

Dreadless & E-Mann

Het Popcentralepodium wordt afgesloten door de Dordtse reggaeformatie Dreadless, samen met leadzanger E-Mann. Dreadless en E-Mann, die pas sinds dit jaar samenwerken, vormen een sterke eenheid en genieten zichtbaar met elkaar. De energie en liefde die de band uitstraalt werkt aanstekelijk: na een paar nummers staat het hele Popcentraleveld met elkaar te dansen. Wanneer de band zijn laatste nummer speelt, zingt het hele veld mee: “do you wanna dance with me, or do you wanna go back home” (of natuurlijk zijn Nederlandse versie: “wil je met me dansen? Of wil je met me nu naar huis”). Dreadless en E-Mann toveren het Popcentraleveld om tot een warm (modder)bad.

Afterparty Popcentrale

De Wantijpopgangers druppelen de Popcentrale binnen en worden warmgedraaid door DJ ZY beats, de winnaar van de Grote Prijs van Dordt - DJ/Producer. De dansvloer vult zich voorzichtig en de aanwezigen warmen zich op voor Radio Barbã. Drie maanden geleden zette Radio Barbã DOOR nog op z'n kop tijdens de Barre Tocht, dus toen ze voor de afterparty van Wantijpop werden gevraagd was het antwoord onmiskenbaar "JA!", vertelt zanger Thomas Baert. De Popcentrale is niet afgeladen, maar daar is een voordeel uit te halen: de ruimte wordt al dansend optimaal benut door het publiek. Er worden shotjes uitgedeeld, de sirtaki wordt gedanst en een dame werd getrakteerd op een heuse serenade. Zoals ze zelf zeggen: "Call it balkan, call it folk, call it rock and it let it roll", wat ze ook spelen, ze spelen het goed! Met een flink deel van het publiek op het podium eindigen ze de show energiek en uitgelaten.

Met DJ Kenny aka Slumber zit het als afsluiter altijd goed. Klassiekers, guilty pleasures, meebrulllers: alles komt voorbij en overal wordt even hard op gedanst. Dansend en zingend wordt hier een mooi einde gemaakt aan Wantijpop 2019.

Afterparty café de Vrijheid

In café de Vrijheid is een 'Wantij After Surprise Act' gepland. Bij binnenkomst zit de sfeer er al goed in en is al snel duidelijk wie de surprise act is: de leden van Het Gezelschap hangen een beetje rond en bestellen nog een biertje. In een volle, warme kroeg houden zij met hun optreden het festivalgevoel vast. Af en toe krijgt het publiek een momentje adempauze als Jordy of Juno een gedicht voordraagt, buiten die momenten ligt het tempo hoog. Juno bewijst dat het lage podium best geschikt is voor stagediven en Diggy is onvermoeibaar energiek op het podium. De groep besluit uiteindelijk als toegift het nieuwe nummer ‘Alles Wat Je Wilt’ te spelen. Als blijkt dat de laptop de muziek niet wil afspelen besluiten de heren met het bandje mee te rappen. Dat gaat voor een groot gedeelte goed en resulteert per ongeluk in een gezellige dansvloer na afloop van hun concert. Al met al een gezellige, zweterige avond die een modderige festivaldag energiek afsluit.

Tot slot

Onze conclusie: Wantijpop 2019 was een succes!

Check ons instagramaccount @3voor12dordrecht voor video’s en vergeet dus volgende week onze verslagen van de Silent Sessions (in samenwerking met de Popcentrale) niet te bekijken.

Enne… zet 13 juni 2020 maar vast in je agenda, want dan is de volgende editie van Wantijpop!