Het zonovergoten eerste weekend van juni stond in het teken van de Rotterdamse Dakendagen. Op het voormalig Station Hofplein, bovenop De Hofbogen, lag het festivalhart. Stichting De Nieuwe Lichting(Eendracht Festival en A Festival Downtown) mocht zorgen voor de muziekprogrammering en presenteerde volop Rotterdamse acts.

Op zaterdagmiddag 1 juni staat zangeres WARD klaar om het publiek te voorzien van zomerse vibes. De zangeres won in 2018 De Grote Prijs van Rotterdam en heeft vele nominaties op haar naam staan. WARD speelt indiepop en zingt tracks die gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen, terwijl ze de toetsen van haar keyboard bespeelt. Haar performance is aanstekelijk en laat het publiek heerlijk meewiegen op de tunes. 

Er wordt aan de knoppen gedraaid door Beau Zwart en Dwayne Franklin & Daddy Jacob en tussen de acts door is er ook genoeg ruimte voor ontspanning. Het dak is ingericht als een klein festivalterrein waar gegeten, gedronken en gelounged kan worden. Afkoelen kan in de Rainbar; een overdekte bar waar het binnen regent. Gekleed in een knalgele jas kan er bier worden gedronken gemaakt van, jawel, regenwater! Muziek vanaf de draaitafels komt tussendoor van PURPLEPINK, Concentric Circles en Stam Des Bouvrie. 

Zodra de avond valt en de eerste beats van Maask uit de speakers knallen, lijkt het dak ineens niet meer groot genoeg. Bezoekers komen uit alle hoeken om te luisteren naar de performer, wiens belangrijkste instrument zijn eigen mond is. De beatboxer en stemkunstenaar draait met gemak allerlei lekkere loops in elkaar en krijgt iedereen aan het dansen. Hij neemt een moment om zijn synthesizers te showen en tijdens een happy hardcore nummer duikt Maask zelf ook het publiek in om zijn moves te laten zien. Wat een feest!

Voor het avondprogramma moesten bezoekers aparte tickets kopen, maar dat heeft niemand tegengehouden. De kaarten zijn uitverkocht en het dak staat inmiddels bomvol voor Het Gezelschap. Deze samenwerking van De Likt’s Jordy Dijkshoorn, Nachtburgemeester van Dordrecht Juno Rissema en BrandWerk-MC Diggy Rast is nieuw, maar heeft geen introductie nodig. Het drietal stond eerder dit jaar onder andere al op Grasnapolsky en weet het publiek te vermaken met dikke beats, een hoop geschreeuw en mooie woorden.

Als de zon inmiddels onder is wordt de dag afgesloten door Symphony of Fire en De Likt. Symphony of Fire combineert, zoals de naam al zegt, beats met vuur, elektriciteit en ontploffingen. Gedurende de dag is er een flink podium opgebouwd om al deze apparatuur een plek te geven en het harde werken wordt beloond. De act uit Deventer laat onder andere zijn vertaling van AC/DC’s “Thunderstruck” horen, terwijl het op het dak nog een paar graden warmer wordt. Halverwege de set komen de jongens van De Likt het podium op en wordt er een samenwerking neergezet waar je u tegen zegt. Het is een ontzettend gaaf gezicht, dat nauwelijks te omschrijven valt. De Likt speelt zijn tracks, terwijl er op de maat van de muziek bliksem en vuur om hem heen de lucht in gaat. De set wordt afgesloten met “Ja, dat bedoel ik” en met een keiharde laatste knal is de zaterdag voorbij. 

Op zondagmiddag 2 juni staan de Rotterdamse zangeressen Eline Mann en Kim Hoorweg op het programma. Mann brengt op donderdag 13 juni haar debuut EP uit, met twee releaseparty’s. Op donderdag 13 juni wordt “Tantrum” gepresenteerd in BIRD en op zondag 16 juni in de Amsterdamse Melkweg. 

Jazz zangeres Kim Hoorweg deelt het podium vanmiddag met een begeleidende band. Ze bracht vorig jaar haar album “Untouchable” uit, waarvan vanmiddag een aantal stukken gespeeld zullen worden. Het is mooi om te zien hoe trots Hoorweg op deze plaat is en het is een genot om haar dit live te horen spelen. Naast haar eigen songs laat de zangeres ook een cover horen van een van haar favoriete bands: Radiohead’s “Weird Fishes”. De zon staat hoog aan de lucht en Kim Hoorweg en band schijnen mee. Een prachtige afsluiter van een geslaagd weekend.