Rammstein, wie geil du warst. Een concert van een van de grootste metalbands ter wereld met een van de beste live shows, praktisch in je achtertuin, kan je natuurlijk niet missen. Met het zevende album genaamd Rammstein op zak speelde de band op dinsdag 25 juni in de Kuip. Met als voorprogramma Duo Jatekok dat het album Klavier uitvoert op twee piano's. Het industrial geluid van de band smelt perfect samen met het industriële karakter van de Kuip. Bovendien is het geluid vele malen beter

Jatekok Duo

Het klassieke piano Duo Jatekok (live impressie) warmt het publiek op met nummers van het album Klavier van Rammstein. Dat is met temperaturen van boven de 30 graden niet echt nodig. Het is een opmerkelijke keuze om twee lieflijk ogende meiden die met zachte pianomuziek het ruwe en stoere Rammstein publiek moeten vermaken. Het voelt dan ook een beetje als achtergrondmuziek. Alsof de concert DJ een gevoelig momentje heeft. Toch brengt het een bepaalde sfeer met zich mee die een normale band niet na had kunnen doen. Vredig maar toch duister door de covers van Rammstein"

Rammstein

Het industriële podium valt bijna weg in de rauwe, robuuste, stalen constructie van het stadion. Alsof de Kuip speciaal gemaakt voor dit concert. De perfécte locatie dus! En daar zijn ze na een aantal jaren weer hoor; de mannen van Rammstein. De avond wordt geopend met een keiharde ‘vuurbal-knal’, waarna 'Was Ich Liebe' van het nieuwe album Rammstein en Links 2-3-4 volgen. Een paar honderd fans gaan meteen los.

De eerste mensen staan te headbangen op de tribune. Met de klassieker 'Du Hast' zingt heel de Kuip mee en volgt ook de rest van het tribune-publiek. Dat maakt de sfeer leuker. Met zulke temperaturen in het stadion hoop je stiekem dat ze de vlammenwerpers thuis zouden laten maar niets is minder waar. Twee metershoge torens midden in het veld. Nadat de eerste vlammen zich ontsteken vergeet je alles en denk je: 'Fuck it, het is de hitte allemaal waard.' 'Ze steken elkaar gewoon in de fik joh!' Je weet dat ze veel vuur in de shows gebruiken, maar toch verbaasd de enorme hoeveelheid. Vuurwerk en vlammen vliegen over de lengte van de kuip voor 50.000 man. Zelfs de ‘Kuip’-stoeltjes zijn een nieuwe dansvloer geworden.

Engel en 'crowdvaren'

Midden in het veld staat een verhoging met een piano en wat microfoons. De bandleden worden onder begeleiding van de security vanaf het podium naar de verhoging geleid. De dames van Duo Jatekok hebben de klassieke versie van Engel bewaard voor dít moment. Het begint langzaam donker te
worden. Lampjes en aanstekers vullen het stadion. Het nummer wordt meerstemmig gezongen. Toch is de Rammstein versie fijner. 

Als je dan op die verhoging staat, hoe kom je dan weer bij het podium? Dat doe je geheel in Rammstein-stijl; met rubber bootjes over het
publiek heen. Dat is nou wat je crowdsurfen kan noemen of  'crowdvaren’ eigenlijk.

Als het laaste nummer 'Ich Will' wordt ingezet, zingt De Kuip uit volle borst mee. Terwijl sommigen al de tribunes af lopen om de laatste verbinding te halen. Langs de uitgang van het veld, glippen een aantal mensen het veld op om de show volledig te bekijken en optimaal te genieten!

Met bijna níet te overtreffen shows hoort Rammstein bij de grootste bands ter wereld. Hoe passend is het dat deze industrial band in de industriële kolos van de Kuip speelt? Bovendien is het geluid vele malen beter. Met een euforisch gevoel, piepende oren en doorweekt van het zweet en het bier verlaten de Rammstein fans het concert.