Wat moet je nu nog schrijven over zo’n gevestigde artiest als Marco Borsato? Hoe gaat hij alles wat hij de afgelopen jaren gedaan heeft kunnen overtreffen? Het antwoord zit hem in deze drie dingen: het decor, de gastartiesten én natuurlijk Rotterdams trots; De Kuip. Want wat een stadion is dat.

Ik kan bijna niet omschrijven hoe blij ik ben dat er weer concerten in onze eigen Rotterdamse Kuip worden gegeven. Wanneer ik via de grote trappen, met een beetje hoogtevrees, naar mijn krakkemikkige stoeltje loop zie ik wat een immens podium daar staat. Op de schermen worden video’s afgespeeld van Marco samen met alle gastartiesten. Dit zijn ook niet zomaar namen. Het publiek lijkt te komen voor een gezellig avondje uit. De sfeer doet me dan ook een beetje denken aan de Vrienden van Amstel LIVE.

Het moment is aangebroken dat de eerste klanken van Borsato’s muziek door het stadion galmen en zelfs ik begin toch wat gezonde spanning te voelen. De avond wordt toepasselijk geopend met het nummer ‘Binnen’ en 50.000 man zingt vol overgave mee. Ook de hits ‘Dromen Zijn Bedrog’ en ‘Zij’ komen in het eerste half uur voorbij. Hierna zakt het toch een klein beetje in. Ik heb het idee dat de rest van het publiek dat ook merkt. Lil’ Kleine is de eerste gastartiest van de avond. Leuk hoor, gezellig vooral, maar voor mij persoonlijk tipt het niet aan de rest van het Nederlands talent wat nog moet gaan komen.

De eerste noten van ‘Dochters’ worden ingezet en het geeft mij kippenvel want dit liedje is toch wel een van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit geschreven. Toch lijkt het publiek buiten de eerste tien rijen nog met hun aandacht ergens anders te zitten. Dat verandert snel wanneer Di-Rect wordt aangekondigd. Wat een band is dit zeg! Ik weet dat ze goed zijn maar na het spelen van ‘Young Ones’, een van hun eigen nummers, kan ik eigenlijk niet wachten op het moment dat ze zelf De Kuip vullen. Dat zal ze écht wel gaan lukken. Ik koop in ieder geval een front-row ticket.

‘Wereld Zonder Jou’ wordt gezongen samen met Maan waarna je meteen de eerste klanken van ‘Wat Zou Je Doen’ hoort. Ook al weten we dat Ali B er niet bij zal zijn deze avond, hoopt stiekem iedereen dat hij nu het podium op komt lopen. Net zoals 15 jaar geleden. Helaas is dat inderdaad niet het geval en neemt Diggy Dex het over, ook tof! Nadat ik amper op mijn stoeltje kan blijven zitten bij ‘Leef’ van Hazes worden er weer wat liedjes van Borsato zelf gespeeld. ‘Margherita’ blijft toch een mooi nummer. Marco is niet alleen een zanger, maar ook een steengoede entertainer en dat blijkt vandaag maar weer.

Voor mij is het een verassing dat Armin van Buuren een van de gastartiesten is. Wel een hele leuke, want met het nieuwe nummer ‘Hoe Het Danst’ krijgen ze het hele publiek ook echt aan het dansen. Wat het nog interessanter maakt is dat ze met zijn drieën midden in het publiek op een drie meter hoog platform staan. Ook confetti en vuurwerk ontbreken hierbij niet.

Marco eindigt zijn drie (!) uur durende concert met knallers als ‘Rood’ en ‘Ik Leef Niet Meer Voor Jou’. Nee, dit is niet zómaar een concertje, dit is een echte ervaring. Laten die vijf volle stadions een voorbeeld zijn voor andere artiesten want hoe kan het dat veel topartiesten al die tijd onze Kuip hebben gemeden. Waarom niet méér in dit stadion? De logistiek is goed, sfeer is goed, het geluid is al helemaal goed, zeker voor een stadion. Ik kijk er met plezier naar uit!

Marco Borsato in de Kuip

Marco Borsato in de Kuip

Marco Borsato in de Kuip

Marco Borsato in de Kuip

Marco Borsato in de Kuip