Elke zaterdagmiddag organiseert Stichting de Nieuwe Lichting een pop-up sessie met een andere Rotterdamse artiest. Op verschillende locaties in de binnenstad worden de instrumenten neergezet om voorbijgangers te trakteren op livemuziek. Nadat de sessie van vorige week, met hip-hopgroep WatWatIs, niet door kon gaan, is het op zaterdag 27 juli tijd voor de derde Pop-Up. Deze keer is het de beurt aan beatboxer en woordkunstenaar Maask.

Doordat ook het Zomercarnaval vandaag wordt georganiseerd is het in eerste instantie lastig om een geschikte plek te vinden in de binnenstad. Het grootste deel van het centrum is afgesloten om de lange stoet met 25 deelnemende carnavalsgroepen langs te laten. Na een klein beetje onderzoek blijkt dat de Witte de Withstraat een van de eerste straten is die weer vrijgegeven wordt, dus wordt er gekozen om richting Wunderbar te gaan. Terwijl de veegwagens langskomen om de straat schoon te vegen, wordt er stroom geregeld en in snel tempo opgebouwd. Gelukkig heeft de artiest niet zo heel veel nodig, zijn eigen stem en speciale loop station zijn genoeg om er een feest van te maken. Rond 16:30 uur kan Maask beginnen aan zijn set. Aangezien de weersomstandigheden, ondanks de voorspellingen, gunstig zijn, is er nog veel publiek op de been.

Maask laat de eerste beats door de speakers knallen en direct staken meerdere voorbijgangers hun pas om te blijven kijken. Vervolgens pakt hij zijn microfoon, gooit er wat woorden doorheen en laat dit door de boxen gaan in een loop. Op deze manier bouwt hij tracks in elkaar, waarbij het veel mensen niet lukt om stil te blijven staan. Met de zwoele danspasjes van het Zomercarnaval nog in het achterhoofd, wordt de ruimte op straat inmiddels gebruikt als dansvloer. Een man maakt een radslag en ook twee meisjes gaan los met danspasjes en een heuse spagaat. Het terras van Wunderbar is inmiddels geopend en loopt vol met mensen die komen genieten van het mooie weer en de beats van Maask. Na een korte pauze, die voor het publiek veel te vroeg komt, blijft de artiest op dezelfde plek voor een tweede set. De verwachte regen gooit echter roet in het eten. Na een paar minuten vallen de eerste druppels en moet er in razendsnel tempo worden ingepakt om de kwetsbare apparatuur te beschermen. Met zijn onofficiële afterparty was Maask een aangename verrassing voor bezoekers van het Zomercarnaval.

Stichting de Nieuwe Lichting Pop-up gaat tot en met 5 oktober elke zaterdag op pad met een andere artiest. Dit is wat je de komende weken kunt gaan zien:

 

03/8/19 Willemijn de Boer

10/8/19 Young PACO + Zachery V

17/8/19 Alison Jutta

24/8/19 HardHeaderz

31/8/19 WARD

07/9/19 The Asses

14/9/19 Bourbon Avenue

21/9/19 Anemone

28/9/19 Froukje

5/10/19 Beau Zwart + Het Gezelschap