Ja, de vrijdag was al veel te leuk, en een kléin beetje te laat geworden, maar die zaterdag… die wilde je ook echt niet missen. Op de grote podia stonden grote namen die veel bekijks trokken, maar op de kleinere podia was ook genoeg goede muziek te vinden. Gelukkig was het ook op die plekken de hele dag goed druk. 3voor12 Dordrecht ging op ontdekkingstocht, en vond dit:

R-Newt Skillslab 078

Skillslab 078 is een samenwerking tussen de Popcentrale en R-Newt waar jonge muzikanten door professionals worden begeleid op gebied van onder andere schrijven, produceren en optreden. In het kader daarvan laten de rappers Isha en Boyke D op het Popcentralepodium zien wat ze geleerd hebben, en dat maakt indruk. De twee rappers verrassen het publiek met hun eigen teksten en performance. Deze gangmakers hebben al flink wat nieuwe skills op zak, want het lijkt alsof ze al jaren op het podium staan; ze maken er zonder moeite een feestje van. 

Francesco Daniel

Na het onlangs verschijnen van zijn nieuwe EP ‘The Lost Boy’ waren we natuurlijk erg benieuwd naar hoe Francesco Daniel het live doet! Nou, dat hebben we geweten. Vanaf het balkon van Finn’s knalt hij het nummer ‘Love Generation’ de havens in, het enthousiaste publiek zingt meteen mee. Zijn eigen nummers brengt Francesco met minstens zoveel passie.
Af en toe een neusfluit en wat special effects met galm zorgen voor iets extra's, maar eigenlijk heeft hij dat niet nodig: het gitaarspel van Daniel is strak en vol. Het laatste nummer, ‘Somebody To Love’ van Queen is een gedurfde afsluiter van deze veel te korte set. We want more!

Lil Zjans

Het is pas de vierde show van Lil Zjans, maar het duo vestigt zichzelf nu al als een fenomeen in Dordrecht. Bad bitch/kattenvrouwtje Lil Zjans en beatmaker Yung Polars pakken uit op Big Rivers. We worden getrakteerd op nieuwe tracks, kostuums (o.a. een octopuspak -omg!-) en een gloednieuwe intro (iets met een voice-over en een Bijbels verhaal over Lil Zjans en Adam en Eva… wij weten het ook niet precies meer). Daarmee wordt de toon gezet: wie voor serieuze zware muziek komt kan beter gaan, hier wordt feest gevierd! En dat feestje breekt goed los. Er wordt gedanst en gezongen, met de nieuwe track ‘POES’ als hoogtepunt. Waarom moet muziek altijd maar serieus zijn? Lil Zjans en Yung Polars vinden dat nergens voor nodig. De show van het duo is een heerlijk verfrissend en geestig totaalpakket.

The Personalities

Op het Popcentralepodium heeft Rempejek helaas moeten afzeggen. In plaats daarvan zien we The Personalities. Deze Dordtse band brengt ons powerrock op de zaterdagmiddag. De bandleden hebben de nodige muzikale ervaring en dat is zeker te horen én te zien. Ondanks dat er niet veel publiek aanwezig is, spelen ze alsof ze voor een volle zaal staan. Dat heeft zeker zijn uitwerking op het aanwezige publiek. De grungy sound doet je denken aan de 90’s. Soms donker en meeslepend met af en toe een doorbrekend zonnetje. Muzikaal niets op aan te merken en fijn om naar te kijken. Volgende keer graag een vollere tent, dat verdienen deze mannen zeker.

Newärk

De energieke urban funkband Newärk (voorheen Funkanizers) sluit het Popcentralepodium af, en hoe! De jonge honden zijn stuk voor stuk geweldige muzikanten en weten precies hoe ze een show moeten neerzetten. Voor een afgeladen tent laat Newärk zien hoe het moet.
De muziek is funky, strak en extreem dansbaar. De ene solo volgt na de andere, waarvoor de rest van de band ook goed een stapje opzij doet zonder de energie te verliezen. Zet daar een geweldige zangeres bij en een rapper die doet denken aan Mac Miller, en je hebt de perfecte funkmix. Hoogtepunt van de show is toch wel de drumsolo, die werd gedaan op de basgitaar - waarom ook niet?! Waar deze jonge muzikanten nog meer toe in staat zijn, gaan we hopelijk snel horen. 

Downtown Decatur

Hoewel deze zeskoppige Dordtse band uit ‘oude rotten’ in het vak bestaat, is hun muziek geschikt voor alle leeftijden. Dat blijkt ook uit het aanwezige publiek: enthousiaste mensen in de leeftijd van 0 tot 75+.
Downtown Decatur trakteert het publiek op covers van J. J. Cale en John Hiatt, en andere sterke songs uit de map blues, folk, cajun, southern rock en Americana. De eigen nummers doen het ook goed. Zo nu en dan komt er een accordeon of mandoline voorbij, wat een fijne afwisseling qua sound geeft. Het is duidelijk te zien dat de bandleden lol hebben met elkaar, wat de muziek en het optreden zelf ten goede komt. 

Kabochar

Het publiek dat naar deze Luikse band komt kijken, wordt door de opzwepende muziek mee op reis genomen naar de Balkan. De band, bestaande uit maar liefst 8 man, speelt al 6 jaar samen in zowel binnen- als buitenland. Ondanks dat Kabochar geen grote publiekstrekker blijkt, wordt er toch aardig gedanst. Over het algemeen zijn de nummers best feestelijk, maar kunnen na enige tijd wel ietwat eentonig overkomen. De zang is ook niet altijd even zuiver en het ontbreekt wat aan interactie met het publiek, gelukkig is de band instrumentaal gezien wel weer erg sterk! Helaas niet het knallende optreden wat we verwachtten, maar wel lekker voor de afwisseling!

Lucky Fonz III

Op het Blauwpoortsplein sluit singer-songwriter Lucky Fonz III de zaterdagavond af met een humorvolle show. De zanger heeft al veel internationale tours op zijn naam staan, maar lijkt desondanks niet minder enthousiast om op te treden op het kleine balkon. Vol energie zingt hij onder andere de top10-hit 'Ik Heb Een Meisje' maar ook nummers als 'App Me', 'Zoenen' en '909' van zijn nieuwe album ‘Multimens’ komen aan bod. Het publiek zingt vrijwel elk nummer uit volle borst mee, en de humor van Lucky Fonz III valt ook in goede aarde. Wie even geen grote partybands wilde had met deze man een fijne zaterdagavond!

Waltzburg

Het is best een eindje rijden vanuit Nijmegen, maar Waltzburg is geen onbekende in Dordt. Zo speelde de band in 2017 tijdens de Popronde, en onlangs nog bij Velvet Music op Record Store Day. Waltzburg timmert sowieso lekker aan de weg, want Eurosonic Noorderslag plus een aftershow voor De Staat in AFAS hebben ze ook al op hun naam staan. Wat we op Big Rivers te zien krijgen is dan ook een fantastische liveband die het publiek inpakt met hun aanstekelijke upbeat indie-songs, maar wel met inhoud. De catchy single ‘Neon’ zaten we zondagavond nog mee te neuriën. Gelukkig hebben ze beloofd om in het najaar hun debuutalbum uit te brengen, dus zien we ze hopelijk snel nog eens terug! 

Dancehall

Dancehall is ingevlogen vanuit Londen, en staat bekend om zijn energieke optredens en eigenzinnige DIY-attitude. Het doorzettingsvermogen en drang om de wereld rond te trekken en overal op te treden heeft Dancehall een Europese tour opgeleverd, waaronder dus een show in Dordt! Hun nummers zijn een sterke mix van indie, grunge en een tikkie punk. Dancehall valt niet per se onder de grote namen, maar weet toch veel publiek te trekken en de aandacht vast te houden met zijn originele sound. De drie mannen hebben bovendien veel interactie met het publiek en elk nummer wordt met luid applaus ontvangen. Lekker blijven DIY-en, guys!

Stadt

Stadt mengt krautpop en groovende rock met een flinke scheut psychedelica. Vanavond op Big Rivers speelt dit viertal uit Gent vooral werk van hun onlangs verschenen tweede album ‘There’s Nothing Twice’. Stadt staat op de markante Vismarkt, waar al een aantal jaar dit soort bandjes optreedt, maar deze vergeten we niet snel. De dynamiek in de nummers, die live staan als een huis, maken de songs spannend en enorm boeiend en daarmee overdonderen ze het publiek. Het best bewaarde geheim van België zet voet aan wal in Dordt!

Compact Disk Dummies

Het podium op de Vismarkt besluit de zaterdag met twee vooral elektronische acts. Allereerst de eveneens Belgische Compact Disk Dummies met hun catchy electropop, al is het gitaargeluid ook nadrukkelijk aanwezig. Deze band won eerder de prestigieuze Humo's Rock Rally, dus dat moet dan ook wel. De vele aanwezigen krijgen een primeur: voor het eerst treden de twee broers met een drummer op, wat het bandgevoel versterkt. Muzikaal hoogtepunt is de bijna-afsluiter: een aaneenschakeling van twee epische, breed uitgesponnen nummers: een hypnotiserende eenheid. De beweeglijke zanger heeft niet alleen vocaal een groot bereik, maar maakt ook optimaal gebruik van de fysieke ruimte. Hij mengt zich in het publiek en klimt op de bar en de speakers. Het is maar goed dat dit niet het Grotekerksplein is, want dan had hij eigenhandig de wijzers van de kerkklok verzet. Dat resulteert in een kolkende, deinende massa in het publiek, al had het van hem nog wel meer gemogen. "Ça va, Dordrecht?" Zeker weten!

 

The Ultraverse

"Ik neem jullie graag mee de diepte in", laat de zanger van The Ultraverse het publiek weten. Dat is een goede beschrijving van de elektronische popmuziek van dit Dordts-Osse drietal: donker, weemoedig, en vol emotie. Het is inmiddels een stuk rustiger geworden op de Vismarkt, maar de overgebleven muziekliefhebbers krijgen een kwalitatief hoogstaande set voorgeschoteld. Met duidelijke songstructuren en teksten die voor het overgrote deel zijn geschreven door Dordtse trots Britt Pols (PollyAnna), de vriendin van zanger-toetsenist Huub van Loon. Hij behoort weliswaar tot The Dirty Daddies, maar maakt met The Ultraverse muziek die uitermate clean is. Wat dat betreft kan de laatste letter gerust van de bandnaam af! Terecht iets voor het Vismarktpodium, dat met een eigenzinnige, hedendaagse programmering schittert tussen de vele coverbands. Gelukkig weten steeds meer mensen dit enigszins verscholen podium te vinden. Het stemmige optreden van The Ultraverse, in een wat trager tempo dan de voorgaande bands, is een mooie cooling down voor deze intense zaterdag. 

Scotch

Ja… Dé afsluiter van dit Dordtse festival staat zaterdag toch echt wel op het Merz-podium. De Korte Kalkhaven is zo ramvol dat Paul Elstak er nog een puntje aan kan zuigen, het bier is natuurlijk niet aan te slepen, en ach wat maakt het ook allemaal nog uit?! Van 22:30 tot 00:00 is het één grote Scotch-polonaise waarbij met groot plezier alle eigen nummers plus een paar covers het publiek in worden gesmeten. Er is een pit, er wordt gedanst, er zijn crowdsurfers, er gaan T-shirts de lucht in en de halve band wordt op schouders door het publiek gehost. Scotch maakt er met z’n opzwepende Dordtse balkanbeats altijd een feest van, maar deze editie is toch wel speciaal.
In oktober brengt Scotch een nieuw album uit, dus dat extra materiaal betekent volgend jaar nog een uur langer doorfeesten, toch jongens?  

Het was zo’n avond die veel te vroeg voorbij is, dat je eigenlijk nog uren door had gewild, met nog meer muziek, nog meer bier (of misschien beter niet), nog meer bekenden tegenkomen, nog meer gekleurde kettingen en nog meer goede sfeer. Maar dat kon niet, want... we hebben de zondag ook nog. Daarover binnenkort meer!