Yesss we mochten weer! Veel Dordtenaren keken er al naar uit: Big Rivers 2019. Het weer was iets minder dan vorig jaar, maar daar laten we ons natuurlijk niet door tegenhouden. De 10 podia met in totaal 150 acts knalden er vrijdag meteen lekker in met een aantal bekende en minder bekende acts om te ontdekken, en dat deden we in groten getale. 3Voor12 Dordrecht rende natuurlijk de hele vrijdagmiddag en -avond door de stad, en dit is wat we tegenkwamen:

Kev Black & the Muffdivers

De mannen van Kev Black & The Muffdivers surfen al sinds 1999 op de geluiden van rockabilly en jaren 60-surfrock. Stray Cats, Dick Dale en The Reverend Horton Heat zijn zeker niet onbekend voor deze mannen. Zodra de gitaren met slapback, de vette contrabas en de lekker natte drums beginnen, waan je jezelf op de boulevard in Californië tussen hot rods, vetkuiven en langharige surfers. Er zijn genoeg mensen komen opdagen om mee terug genomen te worden naar de jaren 60 in de USA. De band, die naar eigen zeggen niet vaak speelt, geeft uitleg over zijn nummers om het publiek hierin mee te kunnen nemen. Normaal gesproken schiet te veel 'gelul' in het verkeerde keelgat, maar dat lijkt het publiek dit keer niet te storen. Zodra de in reverb gedrenkte gitaren beginnen, komen de jive-achtige dansjes ook meteen om de hoek kijken. De avond is nog jong en Kev Black & The Muffdivers laat Dordrecht lekker warmdansen voor de rest van het weekend.

Joost Wander

Het is stampvol bij Brut aan de Groenmarkt. Als je deze rasmuzikant van Dordtse komaf hoort, snap je waarom, want zijn eerste noten zetten meteen de toon. Hij beoefent topsport met zijn akoestische gitaar: muzikaal spierballenwerk! Joost wisselt goed af qua stijl: eigen werk met covers, up tempo met ballads, vocaal met instrumentaal en Nederlandstalig met Engelstalig en zelfs Spaans. Het publiek doet luidkeels mee met bijvoorbeeld 'Bamboleo'. De eigen nummers staan als een huis tussen bekende covers van onder andere Doe Maar. 'Zaida', een Nederlandstalige song met een reggae-feel, ligt heerlijk in het gehoor. En dat geldt ook voor 'Eilandmeisje' en 'Geldmachine'. Voor wie meer Joost Wander wil: check zijn EP’s 'Losse Flodders' en 'Scherp Schieten'.

Vokatus

Vokatus is een graag geziene band in de regio Drechtsteden. Vorig jaar stond de formatie al in de finale van de Grote Prijs van Dordt. Díe hebben de vier muzikanten niet gewonnen, maar zeker wel de harten van vele Dordtenaren. Zo is de Vismarkt volledig afgeladen om te genieten van de hevig door de jaren 60 en 70 beïnvloede rock. De typerende Hammondsound is aanwezig en ligt op de strakke basis van rauwe bas en drums. Vergeet daarbij niet de dikke solo's en de melodieuze meerstemmigheid en het plaatje is compleet. Een oplettend oog zag het misschien: de basversterker valt in een van de eerste nummers al uit. Dit technisch mankement doet de band niets, ze spelen gewoon verder tot het euvel verholpen is! Vokatus speelt een heel sterke set en wij denken dat we deze jongens hier volgend jaar echt nog wel terug gaan zien.

The Streetbeat Empire

Het podium waarop deze band speelt is dit jaar wat naar achteren verplaatst op de Grote Markt, omringd door foodtrucks en bankjes. Het is al gezellig druk als de band begint, hoewel … Dat duurt even! Na enige technische tegenslagen kan de zeskoppige formatie uit Utrecht gelukkig toch spelen, en dat is meteen feest! De muziek van The Streetbeat Empire is een upbeat mix van 30's swing, afrobeat, obscure zanggeluiden van voodoo-frontman Alex en een sousafoon. Niet bepaald te vangen in één genre, maar dat ze op dit New Orleans-podium op hun plek zijn, is duidelijk. Voor wie er nog even in moet komen op deze vrijdagavond is dit een goede opener, want ophouden met dansen is geen optie bij deze band!

Mantis

“De laatste keer Mantis!” is wat we al de hele dag horen. De bandleden ambieerden al sinds de oprichting in 2016 om een keer op Big Rivers te spelen, en ze hebben het voor elkaar gekregen. Dat dit trio hier niet misstaat, is te zien aan het publiek, dat massaal is komen opdagen voor de laatste show. Het superenergieke optreden staat als een huis. Van dikke dubbele riffs gaan we naar zwevende psychedelica en zelfs een vleugje pop-rock. Het virtuoze gitaarspel van gitarist Nick is weer 'on point' en wordt aangevuld met het dynamische baswerk van Simon en de rake klappen van drummer Sander. Een optreden van Mantis is schijnbaar niet compleet als deze zijn shirt niet uittrekt. Dit gebeurt net over de helft van de set, onder luid gejoel en na hevig aandringen van het publiek. Na het laatste nummer, dat naar eigen zeggen nog steeds niet af is en half geïmproviseerd moet worden, verlaat Mantis onder een gigantisch applaus het podium. Jammer, maar helaas. Deze jongens hadden een groter podium mogen hebben.

Stone Golem

Als de schemering de stad overneemt, klinken de eerste scheurende akkoorden van Popcentrale-titanen Stone Golem. Strakke, zwierende desert-rock, zoals het publiek ondertussen gewend is. In de bomvolle tent wordt fanatiek gedanst en gesprongen, en de lange haren zwaaien uiteraard hard in het rond. Deze vrijdagavond betekent het debuut van de nieuwe drummer, Gijs van de Kerkhof, maar het lijkt alsof hij al jaren met Stone Golem speelt. De oude drummer, EJ Buijs, houdt vooraan in het publiek toezicht, en ook hij krijgt een welverdiend applaus.

Sister Fister

'Hou je bek en fist me!' Met deze knipoog naar stadsgenoot MEROL sluit Sister Fister de vrijdagavond op het Achterom af. De coverband draait al aardig wat jaren mee in de Dordtse muziekscene. Ook deze keer kunnen we rekenen op een punkrock-meezingfestijn. Bij aanvang kan er geen fist meer bij in de tent en dat zegt genoeg over de reputatie van Sister Fister in Dordrecht. Alle klassiekers komen weer eens voorbij, maar de Songfestival-cover van onze nationale trots 'Arcade' (inclusief oogverblindende lichtbol!) is het hoogtepunt van de avond. Oké, met de ode aan Paul Elstak scoren de mannen ook punten. Zoals ze zelf zeggen: "Kan het beter worden dan dit?" Nee toch zeker?! 

Je zou van tevoren denken dat Dordrecht er zo aan het einde van de week nog even in moest komen, maar daar was absoluut geen sprake van. De eerste dag van Big Rivers ging alle kanten op, en dat is ook precies hoe het hoort. Dat belooft wat voor de zaterdag en zondag. Hoe 3voor12 Dordrecht die dagen beleefde lees je binnenkort!