Een knallend optreden tussen de studieboeken en de kratjes bier, een intieme literaire voordracht onder een hoogslaper of een cabaretier aan de eettafel. De studentenkamers werden op donderdag 15 februari klaar gemaakt voor artiesten. Van theater, muziek, poezie, dans, cabaret tot en met literatuur. 3voor12 Rotterdam hostte voor het eerst tijdens Stukafest Rotterdam een act. Namelijk The Soul Travelers in Laura's studentenkamer. Lees hier ons verslag van de avond:

Stukafest Rotterdam heeft veel studentenkamers bij Coolhaven en Delftshaven. Daarom focussen wij ons daar ook op. 3voor12 Rotterdam host The Soul Travelers vlakbij metrostation Coolhaven en vlakbij Poppodium Grounds.

De sfeer is gemoedelijk bij binnenkomst. De banken en stoelen worden aan de kant gezet. Wij hangen de 3voor12 vlag op en wachten op The Soul Travelers. Vooraf is al bekend dat de eerste en tweede ronde uitverkocht zijn (in dit geval zijn dat 20 bezoekers) op onze locatie. 
The Soul Travelers bouwen snel om. Terwijl wij toch verrast zijn dat ze als akoestische band speakers nodig hebben. Langzaam maar zeker druppelen de eerste mensen binnen. Het is gezellig vol en er zitten zelfs nog wat mensen op het kleed

The Soul Travelers

The Soul Travelers stellen zich netjes voor en vertellen dat ze die dag net een videoclip hebben uitgebracht voor het nummer waar ze mee openen 'Technicolor Memories' . Meteen word duidelijk waarom ze de speakers nodig hebben. De band heeft veel energie en kracht in zich en wil dat laten horen. Helaas zijn de normale trompetist en invallers er niet. Dat zorgt voor net dat beetje extra maar ook met akoestische gitaar, bas, tamoerijn en rapper Donnie staat het als een huis. 'Waiting for a king' heeft een sterke drive en wie de moeite neemt hoort dat er in de teksten meer zit. 'Lifted' hebben we opgenomen op verzoek van de band. Het nummer gaat over de natural high. Als je een hele sterke muzikale act ziet, kan je dat krijgen. Als je The Soul Travelers ziet weet je dat ze dat ook kunnen veroorzaken. Bij 'Paint a Picture' krijgt de band het publiek moeiteloos aan het klappen.
Deze band dwingt stilte af als het nodig is en krijgt mensen met speels plezier aan het klappen. De natuurlijke flow van Donnie is van een hoog niveau. Ook in de rustigere momenten houden ze de aandacht vast. Later horen we dat ze er live ook echt een feest van kunnen maken. Het is energiek, toegankelijk, en het is opzwepend. Met een mix van Soul, Funk, Hiphop aangevuld met sociaal, politiek en spiritueel geëngageerde teksten. Je hoort de afrobeat van Fela Kuti er in en de flow van Mos Def er in. Samen maakt het The Soul Travelers. Dit zou niet misstaan op het volgende World Port Busker festival en De Nacht van de Kaap. Je voelt de straatmuzikanten vibe, net als bij Convoi Exceptionel.
Na het optreden gaan we een paar deuren verder naar Certain Animals.

Certain Animals


Certain Animals staat gewoon hard en versterkt in een studentenkelder te spelen. Dat is even wat anders dan The Soul Travelers. Certain Animals gaat lekker. De band heeft vlak voor de Popronde 2017 een sterke single uitgebracht genaamd 'Image'.  Hugo Borst noemt het een 'typhus goed nummer' aan het eind van de videoclip. Inmiddels staat er al een flinke tour en zijn Zwarte Cross en shows met Barry Hay's Flying V Formation bevestigd. De band wil iedere maand een nieuw nummer releasen op een bijzondere locatie in Rotterdam tot aan de EP release op de Zwarte Cross.

Wat een nummer blijft 'Midnight Shaker' toch. Ergens komt het nummer niet volledig tot z'n recht als opener. Het is een heerlijk tempo dat drummer Kees Braam op dit nummer speelt.Je merkt aan alles dat de band is ingespeeld. Er worden grapjes gemaakt over de bebaarde gitarist 'Bokito' van Leeuwen. Als je het kutmuziek vind kan je het vinyl met een fohn omsmelten en er een fruitschaal van maken. Shuffle kent een bijna Earthless achtige opening. Gelukkig heeft 3voor12 Rotterdam dat gefilmt. Onderaan dit artikel kan je de video zien.

Natuurlijk altijd fijn als je het publiek kan opdelen in Beatles & Stones fans. Als vervolgens blijkt dat Slayer nog de meeste luidruchtige fans kent, is het feest pas goed aan. Het is psychedelische, er zit een goede groove in, er zitten blues elementen in en er zitten vuige Rock stukken in. Toegankelijk voor het grote publiek, rockend genoeg voor de Rock liefhebber. Door naar de laatste ronde 'Spreekuur'

Spreekuur

Op poezchiatrisch spreekuur bij 'Spreekuur' uit Den Haag. De band met Ramon, de mandoline, zanger en banjo speler bij Friends of the Family zien we vandaag in de weer met loopstation, gitaar en onder meer brushes.

Het zorgt voor een aangename muzikale begleiding voor de poet Frank van Westbroek. Gelijk bij het begin mogen we de ogen dicht doen voor een gedicht van Frank over dromen. Wat opvalt is dat dat je daarna zowel voor de poezie als de muziek kan blijven luisteren naar de twee. De gedachtes van Frank over z'n kind nemen je mee hoe het moet zijn als kersverse vader. Vanaf het moment dat hij weet dat hij vader is tot hoe oud het kind nu is. Het zorgt voor wat ongemakkelijke blikken voor het nummer en de meeste spraakstof na afloop. Mooi verwoord met alle twijfels en geluksmomenten die je je kan voorstellen. 'Moewelpresteren' is de terechte afsluiter die nog lang na de show in m'n hoofd blijft hangen. Prestatiedruk en heup wiegen, het kan. We hopen binnenkort weer op 'poezchiatrisch' spreekuur te gaan bij Spreekuur

Stukafest Rotterdam

Stukafest Rotterdam weet te verrassen. De vaak kleine setting voor zo'n tien a twintig man zorgt voor goede aandacht voor de artiest en van de artiest voor de bezoeker. Benieuwd wat we volgend jaar op Stukafest Rotterdam kunnen verwachten

De vaak kleine setting voor zo'n tien a twintig man zorgt voor goede aandacht voor de artiest en van de artiest voor de bezoeker.


 

Foto's

The Soul Travellers tijdens Stukafest 2018, Rotterdam

The Soul Travellers tijdens Stukafest 2018, Rotterdam

The Soul Travellers tijdens Stukafest 2018, Rotterdam

Certain Animals tijdens Stukafest 2018, Rotterdam

Certain Animals tijdens Stukafest 2018, Rotterdam

Certain Animals tijdens Stukafest 2018, Rotterdam

Certain Animals tijdens Stukafest 2018, Rotterdam

Spreekuur tijdens Stukafest 2018

3voor12 Rotterdam video's