Indiepopduo Vintage Futura laat zich niet makkelijk vastpinnen en daar is hun debuut, dat in januari 2017 verschenen is, het bewijs van. De volledig zelfgeproduceerde EP telt vijf tracks die van lieflijk naar venijnig gaan, van akoestisch naar versterkt.

Het is een afwisselende selectie uit de ruim vijftien nummers die Michiel Papenhove en Karianne Hylkema sinds 2012 schreven. "Misschien had het voor de hand gelegen om onze eerste liedjes meteen op EP te zetten, maar we wisten nog niet welke kant het uit zou gaan met onze sound. Door losse nummers uit te brengen, konden we de afgelopen jaren toch al iets laten horen terwijl we onszelf doorontwikkelden. Maar nu is het wel hoog tijd voor een officiële release", licht Karianne toe, voor wie het een persoonlijke primeur is. Voor Michiel ligt dat wat anders; die speelde met zijn vroegere band Within Temptation al op de grote festivals en kon een gouden plaat ook van zijn bucketlist afstrepen.

Voor 'The Formula' nam Vintage Futura drie al eerder op Soundcloud gedeelde tracks opnieuw onder handen, waaronder 'Vice versa' - de allereerste compositie die ze destijds op internet uitbrachten. Daarnaast staan er twee nog niet eerder verschenen nummers op de EP, die een totale speelduur van twintig minuten heeft. De nummers werden in eigen studio opgenomen, waarbij Michiel ook de mixing en mastering voor zijn rekening nam.

Maar het tweetal beschouwt zichzelf toch voornamelijk als songwriters. Leadsingle 'The spectre and the spooked' zweeft over meerdere toonsoorten heen en rammelt zich over industriële beats naar een onweerstaanbaar poprefrein. "Een liedje moet je dagenlang kunnen achtervolgen. Of het nu lekker rockt of je laat wegdromen. Als het je niet meer loslaat, is onze missie geslaagd."

'The Formula' is te vinden op Bandcamp, Spotify en iTunes.

De zon scheen te fel dus Michiel moest zijn zonnebril op. Helemaal niet om cool te zijn ofzo.