Op vrijdag 9 februari stond rapper Dichter op de mooie locatie Vessel 11 waar hij zijn nieuwe EP 'Van Mij, Aan Jou, Voor Ons' ten gehore bracht. Het had drie jaar geduurd, maar eindelijk is Dichter terug met nieuwe muziek. En we mogen binnenkort nog veel meer verwachten. Het is een avond vol met wijsheden, humor, liefde en vooral plezier.

In het voorprogramma van dichter staan twee acts. De eerste is Brandwerk, het Dords/ Rotterdamse Hiphop collectief dat onder andere in de hiphop finale heeft gestaan voor de Grote Prijs van Nederland. De groep is charismatisch, energiek en vooral ijzersterk. Ze worden aangekondigd met de opmerking dat ze Noorderslag plat wisten te blazen, dit lukte in V11 helaas wat minder, maar dat lag niet aan hun eigen plezierige optreden. Het publiek moet nog wat loskomen ondanks dat Brandwerk, zoals de naam al doet verklappen, vuur brengt.

9 maart is de releaseparty van Brandwerk - Water Voor De Oogst in Worm UBIK

De Rotterdamse Sammie Sedano, kampt met een gekneusde meniscus. Dit is niet de enige tegenslag, want de eerste paar nummers kan de rapper alleen met een bandje mee rappen, vanwege het ontbreken van de instrumentale versie. Na drie nummers mag Sammie Sedano eindelijk “echt rappen”. De beats zijn keihard en de bas laat de boot meteen heen en weer schommelen.

Dichter

Wanneer de man van de avond, Dichter, op het podium verschijnt, komt de boot pas echt los. Iedereen wacht vol smart op de nieuwe nummers van de jonge Dichter, a.k.a. Ferewe. Hij begint met zijn nummer ‘Stap Voor Stap’. Een vrolijk nummer dat het zonnetje spontaan laat schijnen in het onderste deel van Vessel 11. Dichter is met zijn ondeugende lach sympathiek en weet contact met het publiek te maken. “Ik heb jullie nodig”, roept de rapper in de microfoon en dat geldt ook andersom. Dichter maakt na het tweede nummer dat vol energie losbarst een stap terug in de tijd. Na een prachtige intro van de gitarist klinken de klanken van het nummer ‘Synths’ van zijn uit 2015 uitkomstige album ‘Nieuw Leven’. 

“Ik heb dit nummer altijd al eens willen flippen”


 

“Ik moet jullie teleurstellen en blij maken tegelijk”, kondigt Dichter aan. “Mijn EP komt in delen. Deze week komt hoofdstuk 1, genaamd 'Van Mij', de week erna komt hoofdstuk 2, genaamd 'Aan Jou' en de week dáárna komt hoofdstuk 3, genaamd 'Voor Ons'”. Dat Dichter het spannend vindt om zijn EP te releasen is niet te merken, maar zelf zegt hij wat anders. Hij vindt het spannend om naar zijn hart te luisteren in plaats van naar wat mensen van hem zouden verwachten.

Het nummer 'Monomaan' klinkt net zoals interessant als de titel van het nummer zelf. De beat kickt in en de energie barst los. De DJ en Dichter hebben het telkens over vibes, iets wat zeker wel aanwezig is. Het zweet loopt langs de zijkant van zijn hoofd. Gelukkig krijgt hij een kort moment om af te koelen als DJ G-Boah een moment pakt om zijn sample te laten horen. “Ik heb dit nummer altijd al eens willen flippen”, waarna er ineens ‘Golden Brown’ van The Stranglers door de speakers klinkt. Iets wat je totaal niet zou verwachten, maar G-Boah wist er een pakkend dancehall nummer van te maken, waar Dichter slim overeen rapt. Nog zo’n interessante teruggooi naar een oude klassieker is die naar ‘Bonita Applebum’, waar Dichter zijn eigen draai aan geeft.

De avond wordt afgesloten met een golf aan applaus. Iets waarvan Dichter zijn moeder liet weten dat dít hetgeen is waarop hij moest wachten, voordat hij van het podium afging. Hoe lang het ook duurt. Dit wachten hoeft Dichter deze avond niet te doen, maar het publiek daarentegen wel. Het is nu wachten op de volgende hoofdstukken van zijn EP én natuurlijk niet te vergeten, zijn nieuwe album. “Laatste keer, of nooit meer?”, vroeg Dichter in één van zijn nummers. Het antwoord is niet zo moeilijk: “Nog meer!”

 

Dichter in V11, Rotterdam

Bekijk hier de nieuwe video van Dichter 'Voor Ons'