Hoe langer je moet wachten op het hoofdgerecht, of een biertje, hoe lekkerder het uiteindelijk smaakt. Het wachten van iedereen met een grijsgedraaide debuutplaat van De Likt in de kast wordt na drie jaar beloond. ‘De Derde’ wordt vrijdag 23 februari gelanceerd in Rotown. Daarna doet de band een clubtour door heel Nederland. Nee, je hebt tussendoor geen album gemist. ‘De Derde’ slaat op de Rotterdamse etage waar deze langverwachte vijftien nieuwe tracks werden opgenomen.

Alleen Zij Geeft Licht In De Duisternis

Was de lichtvoetige eerste single ‘Alleen Zij Geeft Licht In De Duisternis’ een voorbode van wat er te horen is op ‘De Derde’? Ja, en nee. Hij past prima op dit zeer gevarieerde album. Maar daarmee is hij dus tegelijkertijd niet exemplarisch voor wat er nog meer te horen is. De Likt slaat lekker aan het experimenteren. En wees gerust: er wordt ook gewoon lekker gepompt en gebeukt.

Het afgelopen jaar was niet alleen een jaar waarin het trio nieuwe creatieve wegen zocht en vond. Het was ook een periode van bezinning. Dat werd mede ingegeven door een‘medisch akkefietje’, waarmee zanger Jordy Dijkshoorn geruime tijd zoet was. Dat hij weer terug op het podium kwam, mag een klein wondertje heten. Er was veel tijd om na te denken en terug te kijken. En dan kom je tot de ontdekking dat je misschien nu en dan wat asociaal door het leven bent gedenderd. Of aan meisjes hebt gezeten die dat misschien helemaal niet op prijs stelden, zoals hij in ‘Alleen Zij…’ erkent.

Maar Jordy blijft ook Jordy. Fel, recht voor zijn raap, overmoedig en onstuimig. Typerend was de sprong, met titanium nekwervel, van een balkon bij een show in november van De Staat. Een band die op ‘De Derde’ tot een dubbel energieke symbiose met De Likt komt in het nummer ‘Breek Je Nek’. Dat verzin je niet.

Lekkere gastbijdragen zijn er ook van Afronout op ‘Kingston Town’ (met knipoog naar de collega’s van De Jeugd) en het hapklare ‘Net Als Toen’, de meest waarschijnlijke oorwurm-opvolger van ‘Ja Dat Bedoel Ik’. Zo’n nummer waarop je automatisch ritmisch door de woonkamer begint te bewegen.

De Likt

De allerlekkerste gastbijdrage komt misschien wel van de Zuid-Afrikaanse rappert Jack Parow, hilarisch geïntroduceerd op zijn Rembo & Rembo’s door Hausmagger (“Wie is die gozer met die sexy lange pet?”). Maar ook gewoon een Sesamstraatliedje over juffrouw Bajovic. Muzikaal gezien, althans. Tekstueel zou het niet langs de censuur van Mijnheer Aart komen.

Verder op ‘De Derde’ ook minimaal begeleide poëzie. Er wordt een slavink opgediend. Zo’n rolletje vermalen restvlees met een klef velletje spek er omheen. Over je masturberend boos maken om het overspel van je vriendin. En een mysterieuze metrorit naar ‘Wilhelminaplein’. Jordy zit vol met mooie, wrange en sterke verhalen.

De vertrouwde futuristische funk komt gelukkig ook nog volop uit de koker van Giorgi Kuiper en John van Beek gestroomd. ‘Zo Diep En In De Duisternis’, ‘Antwerpen’, ‘Bad’ (wordt live zeker een feestje) en ‘Shag & Halve Liters´; allemaal knik-materiaal. De tweede single, ´Zelf Doen´, is er ook één van blij van te worden. Zodat dit dus gewoon een album is waarmee we weer drie jaar vooruit kunnen.

De (uitverkochte) releaseparty in Rotown, Rotterdam, wordt gevolgd door een clubtour die op 2 maart onder andere Bibelot in Dordrecht aandoet.

Doordat het concert zo snel is uitverkocht heeft de band aangekondigd op vrijdag 19 oktober in de Maassilo te spelen. Zodat iedereen die nu naast kaartjes greep, ze toch kan zien. Meer informatie: De Likt in de Maassilo

De Likt tourposter