En dat doen ze ook niet voor niets, er zijn namelijk nogal wat prijzen te winnen in die finale. Denk bijvoorbeeld aan optreden op Wantijpop, Big Rivers en het Noordpark Festival, of studiotijd, optreden in Bibelot en de Popcentrale, promomateriaal, een fotoshoot… Zeg maar, alles wat een band nodig heeft om een boost te krijgen. (Aha, vandaar die oude naam. En de nieuwe dus.)

De band die aftrapt is Shabby Harry's. De muziek kan je omschrijven als rock-’n-roll voor je pa, maar dan strak en vet. Er gebeurt alleen, zeker voor deze ronde, net iets te weinig. Zeker vergeleken met de mannen van Vermin, die erna het podium op klimmen. Dit is een jonge band die, zoals ze het zelf noemen, doom death groove maken. Door hun unieke geluid zijn ze de verrassing van de avond en krijgen ze het publiek wild.

Global Hericide heeft duidelijk veel mensen meegenomen. Tijdens deze band is het ineens druk in de zaal, ontstaan er moshpits en zelfs een wall of death; zoals het hoort bij een Loud-voorronde. Dat terwijl het geen metal is, maar oldschool punk. Lekker raggen, vuist in de lucht en gaan.

Misschien werkt dit als opwarmer voor Urban Distortion, die hierna de publieksprijs wint met de applausmeter. Dat komt ook door hun strakke dikke sound natuurlijk, die ook nog eens lekker herkenbaar klinkt. Met deze publieksprijs winnen ze een plek in de halve finale, die op zaterdag 13 april plaats zal vinden.

De afsluiter van de avond is Tin Man Syndrome. Je merkt dat de band de afgelopen tijd hard heeft gewerkt en progressie heeft gemaakt. Ze moeten alleen nog wel een beetje door blijven schaven. Hopelijk zetten ze dit dan ook door, want dan zijn ze bij een volgende editie zeker een finale-kanshebber. Leuk detail, The Great Hurricane Escape die vorig jaar de Band Boost heeft gewonnen is ook in de zaal te vinden om de andere bands aan te moedigen.

Na een overleg van de jury komt Vermin uit als winnaar. Hun sound verrast het meest en daarmee plaatsen ze zich ook direct voor de finale. Deze zal op 11 mei uitgespeeld worden in de Power Stage in Bibelot.

Nu eerst op naar de volgende voorronde; Rock. Deze wordt gespeeld op 19 januari.