Op maandag 3 december zijn voor de vijfde keer de Rotterdam Music Awards uitgereikt. De Belofte is door een jury gekozen uit de vier Grote Prijs van Rotterdam winnaars: Djesco (Hiphop), Ward (Singer / Songwriter), Bourbon Avenue (Bands) en HighFreeqncs (Electronics). De jury van De Belofte bestaande uit Jasper Cremers (Red Bull Music), Casper Knipscheer (Twist Agency) en Amir Charles (3FM Talent) vonden de rapper potentie hebben binnen zijn eigen genre en een artiest die risico’s durft te nemen. Op 30 november is Djesco's debuut EP Ver Weg uitgebracht.

De winnaars van de Grote Prijs van Rotterdam maken kans op De Belofte

Tijdens de Rotterdam Music Awards maken Bourbon Avenue, Ward, Djesco en HighFreeqncs als winnaars van de Grote Prijs van Rotterdam kans om De Belofte te winnen. Voor de awardshow hebben ze enkele gesprekken gevoerd met de jury en hebben ze een businessplan ingedient met de plannen voor als ze de 10.000 euro winnnen. Het geld moet geïnvesteerd worden in de muziekcarriere. 

Tijdens de awardshow hebben ze één nummer laten horen.

De rock'n'soul band Bourbon Avenue heeft in de categorie bands gewonnen. Drummer/zanger Marlon Pichel's krachtige uithalen komen mooi uit in het groovende 'Blue Smoking' met blazers. 

Dreamy indiepop / bedroom producer Ward heeft in de categorie singer/songwriter gewonnen. 3voor12 landelijk heeft tijdens de landelijke Grote Prijs finale alleen maar hits gehoord. Ze speelde de nieuwe single 'Cigarettes on my Tongue' van haar EP Girls. 

Rapper Djesco heeft in de hiphop finale al zijn potentie laten zien. Nu is zijn eerste EP Ver Weg net uit. Tijdens de Rotterdam Music Awards heeft hij het meest liefdevolle nummer van de EP laten horen. 'Zo Mooi' heeft een meer tropisch gevoel. De EP wordt gekenmerkt door een divers geluid, met sterke beats, Nederlandse teksten en over het algemeen een donkerder/ rauw geluid.

Producer HighFreeqncs heeft met het aangeleverde sample-pakket het beste nummer gemaakt volgens de jury in de categorie Electronics. Dit nummer is door DJ Get Hyper weer gedraaid tijdens de awardshow in LantarenVenster. 

Djesco

Waar de jury naar kijkt

Tijdens de awardshow heeft de jury uitgelegd dat ze hebben gekeken naar de potentie van de artiest binnen zijn muziekgenre. Met de enorme streamaantallen in de Nederlandse hiphop, zijn unieke sound binnen dit Nederlandse landschap, de potentie van Djesco's flow en de krachtige beats waarmee hij werkt, lijkt dat een interessante en mooie keuze. Music Matters gaat de winnaar ook begeleiden in zijn volgende stappen. 

De achterkant van de EP van Djesco

De EP Ver Weg:

1) Intro - De EP start met een beat van BeatsbyFriends. Het lijkt op een Afrikaanse chant. Op het laatste valt Djesco bij. In de tekst zit onder meer een shoutout naar z'n 'boys uit Gouda'. In de intro laat Djesco weten dat hij je mee neemt op deze EP

2) Ver Weg - De titeltrack is in samenwerking met Harry Femer . In het begin hoor je de presentator Kay Slice van de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie hiphop, waarin duidelijk wordt dat Djesco wint. In de tekst hoor je dat Djesco verder denkt.

3) Nooit Meer - Dit is de tweede single van Djesco. De beat doet denken aan jaren 90 hiphop uit Amerika. De vrouwelijke stem van Linette Lopes zorgt voor een meer r&b geluid in het refrein. 'Nooit Meer een verjaardag in de cel'.

Djesco

4) Ons Twee - Alweer een niet-typische hiphop geluid. De krachtige beat wordt gecombineerd met een psychedelische geluid. Dit is het tweede refrein dat door Linette Lopes wordt gezongen. Het nummer laat horen dat Djesco denkt aan de kleine Djes. 'Deze is voor jou, deze is voor mij, deze is voor ons twee allebei'.

5) Niet Nodig - Skrt skrt skrt. Het begint onder meer met een shout-out aan Rotterdam Lombardijen en een referentie aan 4x duurder. En alweer een beat die meer aan jaren 90 hiphop doet denken. Rauwer en donkerder, waardoor het meer van de straat klinkt. 

6) Zo Mooi - Het tropische uitstapje van de EP. Over hoe mooi het leven kan zijn. Het slechte Nederlands in het refrein irriteert enigzins. 'Het leven die kan mooi zijn.' In potentie is het een nummer dat veel mensen kan laten mee zingen. 

7) Regroup - De eerste en nieuwste single van de EP Ver Weg. Dit is het nummer waarmee hij tijdens de finale het meeste indruk mee heeft gemaakt. Een terechte keuze als de eerste single. Hierbij is het ook duidelijk dat Djesco zowel hard kan gaan als de energie omlaag kan brengen en de concentratie omhoog kan brengen. 

8) Ghost - De afsluiter van de EP. Een dromerig, meer psychedelische geluid met een harde beat. Een andere potentiële live knaller. Met de tweede verwijzing naar Hiphop In Je Smoel. 

Kortom: een niet-typisch hiphop geluid, met sterke flows, memorabele refreinen en krachtige beats. 

Met deze winst staat Djesco in een mooie rij met winnaars van de prijs die Music Matters uitreikt. Eerst als de muziekambassadeur van Rotterdam, sinds 2017 is die prijs bij de eerste Rotterdam Music Awards omgevormd tot De Belofte.

Eerdere winnaar van de prijs van Music Matters

Djesco komt daarmee in een mooie rij met winnaars. Sinds 2017 is de Music Matters Award samengevoegd met de Rotterdam Music Awards. Daarvoor werd ieder jaar een winnaar gekozen die zich een jaar lang de muziekambassadeur van Rotterdam mocht noemen en 10.000 euro mocht stoppen in de muziekcarriere. 

2019: De Belofte - Djesco

2018: De Belofte - Animistic Beliefs

2017: Dr. Meraki 

2016: Monta

2015: Lady Shaynah

2014: Neda Boin 

2013: Poliana Vieira

2012: Rass Motivated

2011: Ming's Pretty Heroes

2010: Ntjam Rosie

2009: Kevin Perreira da Silva

2008: Sabrina Starke