Zondag 1 oktober doet het rondreizende poprondecircus voor de tweede keer Gouda aan. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar is Popronde Gouda gegroeid naar 44 optredens op 19 locaties allemaal in het oude karakteristieke stadscentrum. Er zijn ook bijzondere kapelsessies in de Gasthuiskapel in Museum Gouda en preview optredens in de Chocoladefabriek. Als afsluiter is er zondagnacht dan ook nog een afterparty in de Swing. “Allemaal veelzijdige en enthousiaste locaties die een podium bieden voor opkomend talent”, aldus een bevlogen Gerben Roskam.

In totaal zijn er acht nieuwe locaties tijdens deze editie van Popronde Gouda. De Chocoladefabriek, de Gasthuiskapel, Café de Markies, Cafeetje Heeeurlijk, de Swing, Bagels & Beans, Koffiefabriek en Café de Goudse Eend zijn voor het eerst van de partij. In totaal nemen deze nieuwe locaties 17 optredens voor hun rekening. 

Met zo veel optredens op één dag is het zelfs voor organisator Gerben Roskam moeilijk om te kiezen. Toch vroegen we hem welke acts je echt niet mag missen tijdens deze tweede editie.

1. Traudes

"Hou jij van een funky party? Dan is TRAUDES de ultieme act voor jou. Tijdens de opening van het Popronde-circus in Nijmegen zag Gerben deze act in Hifi Klubben. De combinatie van hiphop, pop en funk zorgden voor één van de strakste optredens van de avond. De energie spat er on stage vanaf."

TRAUDES speelt om 00:30 uur tijdens de afterparty in de Swing.

2. Bungalow

"Bungalow was één van de eerste bands uit de selectie die Gerben naar Gouda wilde halen. Dat was omdat ik de popronde selectie op alfabetische volgorde beluisterd heb en dan kom je al snel de bij de B uit. Maar vooral omdat ik de combinatie van elektronica, R&B en indie perfect bij elkaar vind passen”, aldus Gerben.

Bungalow is om 17:00 uur te zien op de OOR-stage in het poppodium van Gouda; So What!

3. EUT

“EUT is natuurlijk niet voor niets 3FM Serious Talent. Het nummer ‘Supplies’ laat het postpop-geluid en bijbehorende sferen van de band duidelijk horen. De 90’s-vibe die EUT uitstraalt, zal in de Tapperij voor een denderende live-ervaring zorgen.”

EUT is één van de 12 acts die door 3voor12 als 3voor12 talent bestempeld en is om 21:45 uur te zien in de Tapperij.

4. DOOXS

Ook DOOXS is één van de 12 door 3voor12 geselecteerde Popronde-talenten van dit jaar. “En ik snap precies waarom”, vertelt een enthousiaste Gerben. “De dromerige elektronica van de twee Rotterdamse vrouwen zorgen voor een overtuigend optreden. Vorig jaar zorgden de lichteffecten bij de beide optredens in Cultuurhuis Garenspinnerij voor een bijzondere ambiance. Dit jaar verwacht ik dit dat deze ambiance opnieuw tot zijn recht komt bij DOOXS.”

DOOXS is om 19:15 uur te zien in Cultuurhuis Garenspinnerij.

5. The Howlin'

De soulvolle band The Howlin' speelt door hiphop, rock en folk geïnspireerde songs. ’s Middags geven ze al een preview in House of Goods. “Het fijne aan deze band is dat ze meerdere genres door elkaar spelen. Vanuit alle bandleden is een eigen genre aangedragen én deze genres zijn allemaal terug te horen in de muziek van The Howlin.” Dit diverse en brede muzikale aanbod spreekt Gerben persoonlijk erg aan.

The Howlin is om 15:00 uur te zien in House of Goods en om 21:30 in Café de Markies.

6. KAUW

KAUW zal het feestje op de afterparty in de Swing openen met hun dansbare en funky muziek. “ZIj geven een hele eigen draai aan de dancescene.” Live analoge house is hoe KAUW het zelf omschrijft. Volgens Gerben gaat KAUW er voor zorgen dat we dansend en relaxed de nacht in gaan: “Stilzitten lukt niet. Beluister het nummer ‘Sommerhopp’ en geniet van deze zomerse ultra dansbare orgelmuziek”.

KAUW is om 23:00 uur te zien in de Swing.

7. Mexican Surf

Tijdens het avondeten, tussen 18.00 en 19.00 uur, zijn er maar twee acts ingepland. “Maar de diehard Poprondebezoekers zullen het avondeten graag willen uitstellen om bij de garagerockers van Mexican Surf te zijn in StudioGonz”, vindt Gerben. Veel stevige rock bands staan er niet tijdens deze editie van Popronde Gouda. EUT, PEER, Voltage, Mantra en Mexican Surf zijn de enige acts die het hardere genre zullen vertegenwoordigen. De band heeft een groot hart voor hun thuisstad Oss en de bandleden eten het liefst de hele dag door rookworst.

Mexican Surf staat om 18:15 uur in StudioGonz

8. Sean Gascoigne

“Sean Gascoigne zorgt met zijn prachtige stem voor een ultiem concert. Solo, maar overladen door instrumenten, staat Sean op het podium. Sean doet alles zelf: hij schrijft zelf zijn liedjes, produceert ze zelf, maakt zijn eigen artwork en videoclips en brengt alles zelf uit. Kortom, Sean Gascoigne is een éénmansorkest. Mis deze livevertoning niet!”

Sean Gascoigne staat om 16:15 uur in House of Goods

9. PaPa GoNi

“De West-Afrikaanse soulvolle muziek van PaPa GoNi maakt stilstaan erg moeilijk, bijna onmogelijk. Ze treden op in Gouda Studio’s en daar zijn ze niet vies van een potje wereldmuziek. Maar liefst 90 minuten zal PaPa GoNi te bewonderen zijn op het podium, waar ze een waar percussie-spectakel gaan neerzetten”.

PaPa GoNi staat om 20:00 uur in Gouda Studio’s.

10. Lukas Batteau

Lukas Batteau wordt door 3voor12 al genoemd als de nieuwe Ben Howard. Zijn single ‘Telescope’ is al bijna 700.000 keer gestreamd op Spotify en Gerben snapt helemaal waarom: “Zijn tedere nummers gecombineerd met lekker indie-tunes zorgen voor rustige en uptempo songs. Een echte Singer-/songwriter dus”.

Lukas Batteau is om 15:30 te zien in de Koffiefabriek.