De Popronde is dé gelegenheid om in korte tijd een flink aantal ‘nieuwe’ veelbelovende bandjes te zien en horen. Zondag 8 oktober streek het reizende pop(rock)circus neer in de historische binnenstad van Dordrecht. Tussen één uur ’s middags en middernacht speelden op elf verschillende locaties rond de 25 acts zich in de kijker van de Dordtse muziekliefhebbers.

Certain Animals

Certain Animals

In de lijst met locaties staan plaatsen waar zeer regelmatig muziek klinkt: het Dolhuis (met OOR-programmering), Café Merz en Jazzpodium DJS (het oudste van het land), Maar ook minder voor de hand liggende plekken, zoals het restaurant van het Dordrechts Museum (3voor12-programmering), Visser’s Poffertjes (waar normaal gesproken bedaarde gesprekken het hoofdgeluid vormen), boekhandel Vos en van Leer en (zelfs) de centrale bibliotheek.

Meer geluid komt er regelmatig uit Stadscafé Rijke aan het Scheffersplein, waar deze dag de Popronde-infocamper staat geparkeerd. Maar dat valt in het niet bij het volume dat het Rotterdamse rocktrio Certain Animals hier aan het begin van de avond door de pijpenla staat te pompen. De kroeg staat bomvol, maar voor de deur is ook goed te volgen dat de mannen in vorm zijn. Strak, energiek en meeslepend, noteren we. Om de paar minuten komt er iemand met verhit hoofd en piepende oren naar buiten. Ze kijken er wel allemaal tevreden bij.

Dakota tijdens Popronde Dordrecht 2017

Aan de overkant van het plein bij Visser´s, normaal gesproken verzamelplaats van journalisten en poffertjeseters, laat Logue zijn eigenwijze, optimistische indierock horen. "De Rotterdamse band heeft het afgelopen najaar flink gesleuteld aan nieuw repertoire. Onder de vakkundige leiding van Moss-voorman en producer Marien Dorleijn, is een collectie van vijf songs opgenomen in Kytopia", lezen we in de Poprondefolder. Die heeft ook gehoord dat dit een sterk bandje is. Beetje veilig, maar het half uur vliegt voorbij.

Dan naar de knusse ‘creatieve broedplaats’ DOOR op de Voorstraat Noord. Hier hangt altijd kunst om langer naar te kijken en spelen ieder weekend bands die niet met z’n dertienen in een dozijn passen. Deze avond nog meer Rotterdams product. Het damesduo DOOXS past in geen enkel dozijn, maar dat wisten we al. Ook nu weer landt de dromerig duistere elektro prima. DOOXS is prettig om naar te kijken, maar ook om met je ogen dicht op weg te zweven en mee te bewegen.

Na de ombouw staan er een drumstel en een hammond en synthbass. En Rudeboy Remington. De frontman van de Urban Dance Squad zit in een nieuw project. Het label ‘Modern Alternative Gospel Punk’ hadden we nog niet eerder gelezen. Slaat ook nergens op, maar fascinerend is het wel. We leven dan wel bijna dertig jaar na ‘Mental Floss For The Globe’, Rudeboy heeft nog steeds dezelfde onstuitbare energie en woede. Dit combineert erg lekker met de power van drums en toetsen. Het is overigens geen echte woede, zegt hij na afloop, als we helpen met het inladen van het instrumentarium (achter het bandbusje staat in de smalle straat een groeiende rij van toeterende auto’s). “Ik ben eigenlijk een hele lieve, rustige jongen. Op het podium gaat de knop om.” Dat gaat hem nog steeds prima af.

Genoten, maar natuurlijk van alles gemist. Gelukkig zijn er de komende tijd nog meer Poprondjes in de buurt: Den Haag (14 oktober), Rotterdam (4 november) en Breda (16 november).