Rotown’s Backstage Café bevindt zich in de serre van het Rotterdamse poppodium, letterlijk backstage. De dikke fluwelen gordijnen zijn op zij geschoven en een lichte ruimte met hoge plafonds en glas-in-lood ramen openbaart zich. In het midden van de ruimte staat een vrolijk brandende openhaard, met daar omheen een rode leren bank. Voorheen zaten hier de artiesten, uitgeput maar voldaan, terwijl ze het geklap en gejoel uit de zaal nog kunnen horen. Maar vanaf vandaag is deze normaal zo geheimzinnige en verborgen ruimte ook open voor het publiek. Om dit te vieren, geeft Rotown op vrijdag 27 oktober 2017 een ontspannen en ongedwongen openingsfeestje, mét een geheimzinnige gast: de schrijver van Gejatte Verhalen.

Achter in de zaal van het Backstage Café is een fonkelnieuwe bar en kun je zo de in keuken van Rotown gluren. Serveerders wandelen continue voorbij met goedgevulde borden nacho’s, hoog gestapelde hamburgers en groene bergen salades. Vlak voor de ingang van de keuken staat een goed gevulde, heerlijk ouderwetse kast vol met bordspelletjes. Er staat een redelijk historische editie van Trivial Pursuit (helaas niet meer intact), het basisspel van Kolonisten van Catan mét de Zeevaarders uitbreidingsset en een gloednieuwe editie van Ticket To Ride. Je vraagt je af, hebben artiesten zoals Douwe Bob, The Amazons en Lucas Hamming eerst backstage een enerverend potje Trivial Pursuit gespeeld voordat zij die avond het podium beklommen?

De muren van het Backstage Café zijn geschilderd in vlakken van zwart-, wit- en grijstinten, waar zowel de artiesten als het publiek boodschappen kan achterlaten. Er is al een fraaie collectie van heldhaftige kreten, geheimzinnige berichten en schunnige teksten aanwezig. Zomaar een greep uit het assortiment: “Ik drink voortdurend achter de feiten aan”, “Sit on my face and tell me you love me” en een quote van Tom Waits: “I’d rather have a bottle in front me than a frontal lobotomy”. Eensgezind met de tekeningen op de muren, is de sfeer tijdens de opening van het Backstage Café ontspannen en ongedwongen. Gasten balanceren bierflesjes op hun hoofd terwijl 'Psycho Killer' van Talking Heads op de achtergrond speelt.

Maar de hamvraag van de avond blijft toch: “Wie is toch die schrijver van Gejatte Verhalen?”. In 2011 ontstond het mysterie, toen een anonieme auteur iedere werkdag een gejat verhaal uit de muziekindustrie op zijn of haar website publiceerde. Het waren grappige, tenenkrommende en openbarende anekdotes over artiesten, zoals Black Eyed Peas, Slash, Robert Plant, Fun Lovin’ Criminals, Toto en nog veel meer. Nu zijn meer dan honderd van deze verhalen gebundeld in het boek Gejatte Verhalen, wat vanavond ook te koop is tijdens de opening van het Backstage Café. Verspreid door de zaal staan manshoge posters met daarop voorbeelden van deze gejatte verhalen uit de muziekindustrie. Er wordt geproost en er staan schaaltjes met felgekleurde M&M’s op tafel, als er opeens een jongen nonchalant voorbijloopt met een zwart T-shirt met daarop in witte letters “Ik ben dus de schrijver van Gejatte Verhalen”. Zou het dan echt? Is hij de geheimzinnige schrijver? Is het mysterie dan eindelijk opgelost? Maar dan stormt een jonge vrouw met haar handen vol bierglazen voorbij met precies hetzelfde T-shirt – is zij dan de schrijver van Gejatte Verhalen? Eindelijk valt het dan op dat vrijwilligers van de opening allemaal eenzelfde T-shirt aan hebben en het publiek constant op het verkeerde been zet wat betreft de identiteit ven de schrijver van Gejatte Verhalen. Maar misschien is dat juist wel het punt van zowel de verhalenbundel als van het Backstage Café: we zijn hier allemaal om grappige, hartverwarmende of schokkende verhalen te delen en het maakt daarbij niet uit wie we zijn. Artiest of publiek: in het Backstage Café kan iedereen zijn verhalen delen.

Vanaf vandaag zal Rotown’s Backstage Café elke dag geopend zijn voor zowel de artiesten die in Rotown optreden, als het publiek dat trouw de concerten bezoekt. Vanaf 12 uur ’s middags kun je hier terecht voor ontbijt, lunch, diner of gewoon een borrel met een snackje.