10x nagenieten van A Festival Downtown

In gesprek met organisator Immanuel Spoor

Thomas Harteveld ,

A Festival Downtown is letterlijk 'Downtown'. Dat betekent rondom het Eendrachtsplein, de Nieuwe Binnenweg en Witte de With. Organisator/programmeur Immanuel Spoor is ook manager van De Likt (met On Track) en organisator van Eendracht Festival (Stichting de Nieuwe Lichting).

Met A Festival Downtown is het zijn missie om iets nieuws te laten zien in de vooruitstrevende elektronische hoek. Nadat hij op Pitch rondliep dacht hij dat dat ook in Rotterdam zou kunnen werken. Wel als het meer Rotterdams zou worden: rauwer en energieker. Met meer Hiphop en Punk. Dit jaar stond onder er meer één van de meest gehypete rappers door gerenommeerde sites en hipste blogs en fashion icon in wording (Kojey Radical), de drummer van sampah & Damon Alburn's Gorillaz Soundsystem en creative director voor Jamie XX en FKA Twigs(PAULi) en de man achter het platen label waar veel van de muziek van Masego Soundsystem vandaan komt (Gussie P)  

In het Rotterdam van 2012 was er weinig plek voor producers met kwaliteit. Tegenwoordig is dat iets beter. Immanuel voelt dat de vernieuwing in de muziek in de elektronische muziek zit. 

A Festival Downtown richt zich altijd op de eerste zaterdag van oktober. Dit jaar waren er tien locaties waarvan er voor het eerst vier locaties een betaald programma hadden. Rotown, Worm Central, Worm Foyer en Vibes waren betaald. De andere zes zijn gratis toegankelijk. 

Al vanaf 14:00 uur kon je komen kijken. Het buitenprogramma op Eendrachtsplein en de sounsystem van Masego waren om 22:30 uur afgelopen zijn. Daarna kon je naar het betaalde programma, naar de soulvolle house die samen is geprogrammeerd met Real Waves in Kraftbar of naar vette locale producers in Amehoela (vooreheen Bootleg. Mauritsweg). 

Hierbij 'tien keer nagenieten van A Festival Downtown':

1. Kojey Radical - Eendrachtsplein

Immanuel heeft voor dit podium veel hulp gehad van de programmeur van Bird Guido van Dieren. 'Die man kan niet genoeg credits krijgen. Met Bird pompt hij structureel kwaliteit in de programmering.'

De man achter het festival veert helemaal op als hij het mag hebben over Kojey Radical. 'Fucking insane'. Hij is van fashion opleiding geswitcht. Is poezië gaan schrijven en is gaan kijken hoe dat klinkt onder een beat. Momenteel de heetste man die gehyped wordt door gerenommeerde sites en de hipste blogs.

De organisator ziet het als zijn taak om acts te halen voordat ze populair worden. Het zou hem niks verbazen als mensen over vijf jaar verbaasd zijn dat Kojey gratis op Eendrachtsplein heeft gestaan.

2. VRWRK - Rotown

Deze Belgen die je misschien kent als Vuurwerk zijn verhuisd naar Londen voor de muziek. En hebben de naam veranderd in VRWRK. De band heeft al op Rock Werchter en Pukkelpop gestaan waarbij ze 4-sterren recensies krijgen. Ze combineren ambient en industrial met techno, dubstep en breakbeats. Het is elektronische muziek met soul. Binnenkort komt het nieuwe album en staan ze op Amsterdam Dance Event. 

3. PAULi - Eendrachtsplein

Alleen de samenwerkingen van PAULi maken het al een interessante act. Het is de drummer van Sampha en van Damon Alburn's Gorillaz Soundsystem. En dan zijn we er nog niet. De man is ook de creative director geweest van FKA Twigs en Jamie XX. Namen die A Festival Downtown heeft opgeschreven als referentiemateriaal, maar waar ze nooit hebben gedacht daar iets mee te kunnen doen.

4. Paleman - Eendrachtsplein

UK bass god. Hij heeft jazz drums gestudeerd terwijl hij als DJ aan de slag was. Paleman drumt live. Dit is de tweede keer dat hij dat doet. Met synths en loops.  Normaal zouden we muziek laten horen, maar Paleman heeft zo'n mooie docu achter z'n naam staan. Die kan iedereen aan het denken zetten. Er is niks mis met Django Reinhard of Michael Jackson nadoen. Zouden die helden van je dat ook doen als ze nu leefden? Zouden klassieke componisten en jazzgoden dat nu spelen?

5. De Skaggerz - Vibes

Boekingsbureau Cloudhead viert z'n vijfjarige verjaardag. Begonnen als een manier om binnen te komen met Xander van Dijk's toenmalige band The Afterveins. Als één van de eerste andere bands is Xander ook De Skaggerz gaan boeken. Inmiddels zitten vele grote Rotterdamse artiesten bij Cloudhead. Van Hausmagger tot Spasmodique en van De Likt tot Stöma. Ook bFake en The Glücks zitten bij Cloudhead en spelen in Vibes. Gefeliciteerd!

6. Young Warrior - Skatepark WestBlaak

Zoon van Jah Shaka. Een absolute grootheid in de Dub/ Reggae hoek.

7. Atiq - Worm Foyer

Labelbaas van Mindtrick Records dat vandaag z'n 10 -arige bestaan viert in de Worm Foyer. Je kunt de breakcore platen van het Rotterdamse Mindtrick Records over heel de wereld vinden. Met een Metal achtergrond was hij verkocht toen hij eenmaal werd blootgesteld aan breakbeat.

8. Gita Buhari - Belgisch Biercafe Boudewijn

Eén van de Rotterdamse artiesten om in de gaten te houden. Niet voor niets hebben we Gita Buhari al vaker getipt. Onder andere door deze mooie recensie.

9. Jahua - Worm Central

Jahua is één van de mensen achter Hybrid Kids. En samen met Mindtrick Records (die dus in de Worm Foyer het 10-jarig bestaan vierden) vormen ze Bass Odyssey. In Worm Central hosten ze vooruitstrevende drum & bass. Jahua heeft ook op Best Kept Secret en Festival Mundial gedraaid.

10. Amehoela

Degenen die er geen genoeg van konden krijgen, konden in de Amehoela (voorheen Bootleg) gratis naar binnen voor toffe Rotterdamse en Nederlandse producers. Met o.a. Simadan, Aisek en Dikkens.

Simadan

Zo was er de EP release van de Rotterdamse Simadan. Met een mix van Future Beats, Synth Funk en heel veel 80's nostalgie brengen. Met funky basslines, zware synthwerk, dusty drum machines en gated reverbs. Het was een reis door de tijd met hedendaagse vibes.

Aisek

Rotterdamse DJ met een mix van  R&B, hiphop, future beats and more funky freshness.

Dikkens

De winnaar van de Grote Prijs van Rotterdam in 2015 in de categorie Electronics.