Tien tips voor Popronde Rotterdam (tien jarig jubileum)

Met meer dan 90 optredens op 40 locaties in het centrum van Rotterdam

Redactie ,

Het grootste, gratis rondreizende festival van Nederland doet dit jaar 41 steden aan. EUT, Tusky, Dakota,
Fata Boom en AMARTEY komen op zaterdag 4 november naar het centrum van Rotterdam. Bijzonder dit jaar is dat Popronde Rotterdam haar tienjarig bestaan viert, dit doet Popronde Rotterdam op 41 locaties met meer dan 90 optredens. Met deze aantallen zet Popronde Rotterdam een nieuw record neer. Hierbij tien tips:

Popronde

De Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland. Singer/songwriters, rappers, rockers en producers, de Popronde
is niet aan een muziekstijl gebonden en alle concerten zijn gratis toegankelijk. In iedere stad is het centrum het festivalterrein en vormen de vele deelnemende locaties de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten, die in de voetstappen treden van oud-deelnemers als John Coffey, Kensington, Racoon, De Staat, Chef’Special, Rondé en Dotan.

Het volledige tijdschema vind je hier:

https://www.popronde.nl/steden/rotterdam

1) Rotown - Korfbal, The Hazzah, Severin Bells, Eut, Waltzburg

Rotown heeft zoals altijd een sterk programma staan. De afterparty is dit jaar in Rotown met Korfbal. Korfbal zit in de selectie van Oor, 3voor12 en Never Mind The Hype en nu al is bevestigd voor Eurosonic Noorderslag. Een garage supergroep met leden uit bijvoorbeeldThe Homesick en Rafts On Rafts

In Rotown mag Waltzburg openen. De Staat heeft ze al getipt. Er is slechts één nummer uit. Dat smaakt naar meer. Ze zijn ook al bevestigd voor Eurosonic Noorderslag

EUT maakt Psych Pop / Nineties Rock met gevoel voor melodie. Ze worden veelvuldig gedraaid op 3FM als 3FM Talent met Supplies.

Als derde speelt Severin Bells Spannende, stuwende Indie Rock met leden uit Bartek en Torii.

The Hazzah maakt zwoele Psych jams en Surf Garage. Voor fans van The Black Lips en Allah-Las. 

 

2) Cafe de Zondebok & 'T Zwarte Schaap - Yasmine, Mantra en Tusky

Op de hoek van de Witte de With zit Cafe de Zondebok & 'T Zwarte Schaap. Aan de kant van Arminius en Museum Booijmans. Dit jaar is het het podium van de Oor talenten. Toevallig in Rotterdam zijn die acts ook geselecteerd voor Never Mind The Hype in het hardere genre.

Yasmine speelt aparte Psychedelische Pop. Niet voor niks met iemand van Pauw binnen de band. Om je Chocolate Fingers bij af te likken.

Psychedelische Grunge. Zo kun je de muziek van Mantra misschien nog het beste omschrijven. Ze zitten bij Suburban.

De organisator van Popronde Rotterdam tipt niet voor niks Tusky Het gaat los bij de Punk Rock met gevoel voor goede songs. Met de gitarist van John Coffey en invalleden van die band

3) Kraftbar - 3voor12 Podium - Pip Blom, Dakota en Batobe

Iets voorbij Rotown en Boudewijn op de Nieuwe Binnenweg zit Kraftbar. Dit jaar het 3voor12-podium.

Te beginnen met Dakota. Met dromerige Indiepop een mooie opener. Denk aan Warpaint en Beach House.

Batobe maakt spannende Elektronische muziek die live overtuigd!

Voor Indie-anthems in de trant van Warpaint met wat dromerigs moet je bij Pip Blom zijn. In 2017 hebben ze al op Noorderslag gestaan & in Engeland op The Great Escape

4) Matrix - hiphop cafe - Massi en Black Acid

De Popronde richt zich dit jaar nog specifieker op Hiphop.  Met meer hiphop-acts in de selectie. Rotterdam heeft dit jaar een eigen hiphop podium. In samenwerking met het Hiphop Cafe. Dat één keer in de maand in podium Grounds een ontmoetingsplaats is voor Rotterdamse Hiphop liefhebbers. In het oudste podium van Rotterdam, Matrix. Vlakbij de gay cafe's in de Mauritsstraat. Waar je normaal veel wereld muziek & Roots muziek vind.

Massi speelt met een sterke live band. Met z'n autobiografische Nederlandse teksten heeft hij in 2016 de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland gewonnen

Het is Punk, het is Trap en een creatief collectief. Spannende hiphop. Met leden van SMIB en Young Nelg. Dat is Black Acid

5) Eurotrash - Charlie & The Lesbians, Jagd, & Camp High Gain

Voor sterke hardere acts moet je bij Eurotrash United zijn. Vlakbij het Grafisch Lyceum Rotterdam en Rotterdam Centraal. 

Jagd maakt een unieke, spannende mix van stijlen. Stekelige Indie met uithalen van zangeres Nanne. 3voor12 én Never Mind The Hype talent

Als je een van de meest in your face acts van dit jaar moet zien moet je naar Charlie & The Lesbians. Dat zagen we ook bij  de show van Thee Oh Sees.

High Energy Punk Rock krijg je bij Camp High Gain. Met leden van Beef & Undeclinable die dit jaar nog op Pinkpop hebben gestaan

6) Mad Mick's Breakaway Café - Electropoezië & The Hubschrauber

Een van de nieuwe locaties dit jaar. Mad Mick's Breakaway Café zit in de buurt van Rotterdam Centraal en het casino. Met onder andere, meerdere pooltafels.

The Hubschrauber heeft het debuutalbum gelanceerd richting de maan. Op de maan kunnen ze luisteren naar nineties indierock.

De absurdistische, poetische band met electronische beats die er een feestje van maken. Dat is Electropoëzie. Symmetrie in je vensterbank!

7) Bar3 - OBESE, Mexican Surf en Pizza Knife

Naast Rotown bevind zich het alternatievere broertje. In Bar3 spelen hardere acts. Van Punk naar Garage naar Heavy Rock / Stoner Sludge

Te beginnen met een pizza feest met Pizza Knife. Harde Punk / Garage.

5 Branieschoppers met een fascinatie voor Nacho's en Tequila. Catchy surf, fuzz riffs. Mexican Surf breekt graag de tent met je af. 

Obese maakt zoals de naam het al aangeeft dikke StonerSludge waar je live ook goed de Heavy Rock kan horen. Ze hebben al op Roadburn gespeeld.

8) Weena - Met Weena, LOUD Rotterdam, De Nieuwe Poort & Cafe Engels

Er lijkt een nieuwe straat voor muziek op te bloeien. Normaal zijn de Nieuwe Binnenweg, de Witte de With en de Mauritsweg en Mauritsstraat altijd de epicentra van de Popronde (en Eendracht Festival.) Weena begint nu langzaam ook meer te leven met muziek. Zeker als je Mad Mike's Breakaway & Cafe Engels er bij rekent(die aan de Weena liggen en er op een paar meter ook bij horen). Weena, Loud Rotterdam & De Nieuwe Poort horen er zeker bij.

Wat dacht je van de gloednieuwe act van Rock'N'Roll Highschool? Niko is een van de talenten uit Den Haag. Ze speelden al op Parkpop. Denk aan Indie Slacker Rock. In Weena.

Amber Gomaa heeft haar sporen verdiend in de band van Alain Clark en Jett Rebel. Ze heeft ook al bij DWDD gespeeld. Met energieke Soul, een 80's geluid met afrikaanse ritmesIn Weena

VELINE maakt sterke Nederlandstalige muziek. Met liveband verwerken ze beats, electronica tot een vaak opzwepend en dansbaar geheel. Voor fans van het Rotterdamse Meneer van Dalen. In De Nieuwe Poort

In Gaycafe Loud Rotterdam vind je hardere acts. In samenwerking met het Rotterdamse / Gentse Girls Go Boom. Fuz maakt gruizige Garage Rock als volledige vrouwelijke band. Er komt veel energie van de  Grunge / Noise van FOES

Dit jaar vind je Stukafest Rotterdam niet buiten bij het tramhuisje op de Nieuwe Binnenweg. Dit jaar zijn ze vlakbij Rotterdam Centraal te vinden in Cafe Engels. Dit jaar speelt Stopcontact. Electro-Pop. Met Keytar solo's en mantra's als teksten. 

 

9) Blaak - Kubuswoning (Stayokay Rotterdam), Centrale Bibliotheek, Bistro Bar(naast de Bieb) & Cafe Verward

Een ander gebied dat lijkt op te leven met live muziek is Blaak. Uniek is dit jaar dat je dit jaar in een Kubuswoning van Popronde acts kan genieten. Het Stayokay hostel doet dit jaar mee. En Cafe Verward in de Hoogstraat. Een andere levendige straat . In de middag ben je aan het goede adres bij de Centrale Bibliotheek en de Bistro Bar weer mee. 

Een van de leuke, nieuwe straten is de Hoogstraat. Samen met de Pannenkoekstraat. Cafe Verward is er nu de enige locatie in de avond. Er zitten genoeg andere leuke plekken in de Hoogstraat waar wat mogelijk zou kunnen zijn. Hoge verwachtingen hebben we van Kitty Kitty Tuna. De eerste single 'High Hopes' is een heerlijke binnenkomer. De twee leden zaten in Drive Like Maria, waarna Robin zich richte op de one-man-band Robbing Banks. 

Één van de kenmerkende gebouwen van Rotterdam doet mee met de Popronde. Stayokay Rotterdam, in de kubuswoningen, heeft sterke acts uitgekozen. Met frisse Hiphop met Soul en Reggea met een sterke flow en een liveband van Jermain BridgewaterMet z'n Psychedelische Indie &  is Frank Valenza ook een aangename verrassing!

In de Bistro Bar zit je inhoudelijk sterk. Mond dicht en genieten. Van de Grote Prijs van Nederland-winnaar met Singer Songwriter muziek Vic Willems met sterke Nederlandse verhalen. Writist is een aangename verrassing. Gewapend met een loopstation, gitaar, electronica, beats en een sterke stem.

In de centrale Bibliotheek Rotterdam is het devies ook mond dicht en genieten. Levi Manner speelt als singersongwriter met band pakkende melodieën en weldoordachtte Nederlandse teksten bijvoorbeeld als supportband voor De Dijk. The Avonden is begonnen als een project om teksten van Gerard Reve in muziek om te zetten. Inmiddels is dat losgelaten. Nog steeds zijn het prachtige, beeldende teksten.

 

10) Stalles en Club Vibes

Stalles en Club Vibes zitten vlak bij elkaar & zijn van dezelfde eigenaar. Als je ze samen rekent zijn ze een van de grootste supporters van Popronde Rotterdam.

In Stalles speelt The Irrational Library is een van de bijzondere acts op de Popronde. Gewapend met bariton sax maken ze Rock'n'Roll Boogie met Spoken Word. Fake News!  

Figgie maakt Nederlandstalige Indie Skater Rock met beats en electronica. Ze zijn al bevestigd voor Eurosonic / Noorderslag. 

Afsluiter in Stalles is 3FM Talent Tom Tukker die je misschien kent van z'n 3fm hit 'Rain Is Gone'.

In Club Vibes kan je in de avond PopPunk en Punk Rock verwachten. In de avond komt de electronische muziek om de hoek. Richting de disco die er na is in Vibes.

March heeft een sterke vrouwelijke leadzangeres en gitarist. Rauwe PunkRock voor een moshpit? 

De Haagse Poppunkers van Forever Saturday(Forever Saturday) groeien. Geinspireerd door Green Day maken ze tegenwoordig goede PopPunk.

Rond 23:15 uur word het elektronisch. Met donkere, sfeervolle elektronische beats met een goed gevoel voor Pop is The Ultraverse uit Dordrecht een mooie brug. 

Bijzondere locaties

 

Bijzondere locaties zijn verder: Grafisch Lyceum Rotterdam, Schorem, Uit je eigen stad op Rotterdam CS, tegen over het stadhuis kan je naar de Lost & Found pop-up store met garage sale, kunsthal viert het 25 jarige bestaan, de Rotterdamse Schouwburg(Theater Rotterdam)