Metropolis Festival krijgt het ieder jaar voor elkaar om te verrassen. Dat is ook het idee. Ze hopen talentvolle, opkomende bands te boeken die het later gaan maken. Prodigy, Smashing Pumpkins, Wu-Tang Clan en een paar jaar geleden speelde Twenty One Pilots het festival plat. Voordat ze daarna zijn doorgebroken. Onderaan het artikel staat het tijdschema & een playlist met alle artiesten. Hierbij tien tips + twee extra tips:

1) The Dawn Brothers

Een van dé Rotterdamse bands om in de gaten te houden. Met het sterke, tijdloze debuutalbum 'Stayin Out Late' (2017) zouden ze weleens jaarlijst-materiaal in handen kunnen hebben. De band laat zich onder andere inspireren door The Band en Creedence Clearwater Revival. Met die inspiratiebronnen weten ze hun eigen, herkenbare sound te pakken. Met een combinatie van blues, gospel, sixties rock, een vleugje country met een swingend ritme. The Dawn Brothers is lekker bezig in Nederland en is dan ook terecht geselecteerd voor de Popronde. Er wordt nu ook over de grens gekeken met een net aangekondigde Duitse tour 

2) Jalen N'Gonda

Metropolis kopt zelf: 'The New Voice of Soul.' Jalen N'Gonda heeft een prachtige soulvolle stem. De muziek is schatplichtig aan Stax en Motown. Dat zou Jalen een act kunnen maken die je op Metropolis ontdekt en verrast.

3) Naaz

De Rotterdamse Naaz is net uitgeroepen tot 3FM Talent (voorheen Serious Talent) deze maand. Dat betekend veel airplay. Met het nummer 'Words'  heeft ze ook een Megahit op 3FM te pakken. Het nummer heeft al meer dan 3.000.000 plays op Spotify. De track staat al in vele Nederlandse en buitenlandse playlists. Nu Naaz 3FM Talent is gaat dat vast helpen om nog bekender te worden in Nederland. We zijn benieuwd naar de eerste kennismaking met de 'Dreampop met serene vocals' 

4) The Orwells

Deze heren weten hoe ze catchy garage rock nummers maken.  De nieuwe plaat 'Terrible Human Beings' bevat weer een paar hele lekkere nummers. Als een-na-laatste act kunnen we spreken van een headliner. 'Who Needs You' is voor velen de eerste kennismaking geweest met The Orwells. 

5) Jo Goes Hunting

Wat zit er in het water? Jo Goes Hunting heeft ook al een sterk album (Come, Future) uitgebracht met een eigen sound. Die ook meer waardering verdient in binnen en buitenland. Alleskunner Jimmy Jo Hueting speelt alles zelf in. En heeft er vervolgers een liveband bij gezocht. Daarmee hebben ze oa de Popronde platgespeeld.  

6) Joseph

Laat je betoveren door de prachtige stemmen van Joseph. Metropolis kopt 'Mesmerizing, Hypnotic Folkpop' 

7) Yungblud

Yungblud schiet uit de startblokken met de eerste single 'King Charles'. Met Engelse bravoure zoals Arctic Monkeys ook begonnen. Alleen dan met iets meer Indie en Poezie. Zelfs een vleugje Hiphop. Is dit de opmaat naar meer goede muziek? 

8) Beach Slang

Live overtuigd Beach Slang. Zo ook in Rotown en op Best Kept Secret. Rock'N'Roll / Punk met een melancholische inslag.

De gitarist van Face Tomorrow heeft inspiratie gevonden in het begin werk van Beach Slang. En is daarom een een nieuw project begonnen: Video Store. 

9) Idles

Een van de verrasingen op Eurosonic en een van de headliners van Motel Mozaique 2017. Niet vies van een statement neemt de band ook stand tegen de Brexit. Bij Motel Mozaique in Rotown hebben de gitarist en zanger elkaar gekust als statement voor meer liefde. Dit is de band die zich het beste leent voor een moshpit. Door de woeste Post-Punk met satirici teksten.

10) Janka Nabay & The Bubu Gang

Trek je dansschoenen aan voor Janka Nabay & The Bubu Gang. Vrolijke dansbare afrobeat met Psychedelische Rock, synths en beats. Janka haalt de ruim 500 jaar oude traditionele Bubu muziek naar nu. Het nieuwe album Build Music verscheen op het label van Talking Heads frontman David Byrne. 

Extra tip: 11) Talent Stage

De toekomst van live muziek. Neem een kijkje bij de Talent Stage voor bands onder de 18 jaar. Een paar jaar geleden ontdekte Jerry Hormone nog z'n backing band in de winnaar van dat jaar, The Tambles. Inmiddels speelt The Jerry Hormone Ego Trip heel Nederland plat. Dit jaar doen The Brightt (Psychedelische rock tot funk en blues), Beyond The Moon (Psychedelische rock), The Spvrck (Pop-punk), Hearing Dogs For Deaf People (Mix van punk, rock en grunge) en SpeakEasy (Rock) een gooi naar de Lekker Bezig-Bokaal waarmee de winnaar onder andere een plek op het Eendracht Festival wint.

Extra tip: 12) 360 Degrees x Loft

Dit jaar geen Masego Soundsystem voor je dub/ reaggea. Metropolis Festival haalt 6 dj's van de clubavond van 360 Degrees(van podium Bird Rotterdam) &  Loft (van podium Vera Groningen). Verwacht Afrobeat, Cumbia, Disco, Funk, Hiphop, Broken Beats

Tijdschema Metropolis Festival 2017