De Rotterdamse singer-songwriter Maaike Siegerist presenteerde eind maart haar debuutalbum in de Noorse Zeemanskerk in het Euromastpark. De inspiratie voor 'Born Before the Wind' vond ze niet aan de oevers van de Maas, maar op omzwervingen door het Verre Oosten, tijdens haar muziekstudie in het Engelse Bath en, ja natuurlijk, in de liefde.

Maaike heeft de verleidelijke stem van een mythologische sirene. Luister maar eens naar het titelnummer, dat als single naar voren is geschoven. In haar bio wordt de vergelijking gemaakt met Joan Baez. Maar ook zoete herinneringen aan de platen van Tori Amos dringen zich op. Zeker omdat ook Maaike naast een engelachtige jazzy kant, een vinnige donkere folk kant heeft.

In veel van de twaalf nummers volstaat alleen een piano of Spaanse gitaar met een subtiele strijker, nu en dan wordt meer instrumentarium uit de kast getrokken. Over de hele linie worden de liedjes klein gehouden en daar is niets op tegen als ze geen opsmuk nodig hebben. Vrijwel zonder uitzondering is dat het geval op ‘Born Before the Wind’.

Maaike verhuisde drie jaar geleden naar de overkant van de Noordzee om in Bath songwriting te gaan studeren. Met lokale muzikanten (en financiële steun van het Sena Productiefonds) nam ze haar eerste langspeler op. Ze woont inmiddels in Londen, maar is regelmatig in haar thuisland voor optredens. De eerstvolgende gelegenheid is op 20 april in Salon Zonneveld in Rotterdam.

Het album is te beluisteren op Spotify en te koop via www.maaikesiegerist.com.