Nieuw initiatief Muziek bij de Buren bevestigt: Deventer een zeer muzikale en gastvrije stad

De buren klaagden niet, maar vroeg om het geluid juist harder te zetten

Tekst en foto: Susan Stiletti ,

Muziek bij de Buren: een zeer aangename, muzikale gelegenheid overgenomen uit Arnhem en geïmplementeerd in en door Deventer. Dit evenement werd zondag 14 december gehouden in maar liefst 36 huiskamers op verscheidende locaties. Een ware happening met als doel: wees gastvrij en ‘bring the music directly to the people’, want: muziek bindt. En uiteraard een uitgelezen kans om lokaal talent even in de (woonkamer)spotlights bij mensen thuis te zetten. Hierbij een klein impressie van de dag.

Het evenement opende bij de Deventer Schouwburg met een gezamenlijk ontbijt. Daarna was er gelegenheid voor jonge muzikanten van Kunstencentrum de Leeuwenkuil om op te treden en dit muzikale evenement af te trappen. Dit werd gevolgd door een flink blokkenschema waar men uit zeer gevarieerde optredens mocht kiezen, van singer-songwriters tot experimentele elektronische muziek. Eén muzikant/groep per woonkamer die drie sets voor het wisselende publiek mochten spelen.
Volgens projectleider Harold de Boer: “Zo zou iedereen zijn eigen persoonlijke hoogtepunten qua muziek gekend hebben, en dat maakt dit project juist zo bijzonder. Met het aanbod dat we dit jaar hadden, is het onmogelijk om alles te bezoeken maar zijn de verhalen die iedereen vertelt extra mooi!”

Zo ook tijdens een optreden van het akoestische trio Jemilo, dat plaats vond in de woonkamer en het atelier van Jessica Heijkoop. Hun repertoire bestond uit covers, waaronder Paul Simon, Jason Mraz en zelfs Lorde. Dit sloeg aan bij het gemengde publiek van jong en oud. Het enige Nederlandstalig nummer, Over de Muur van Klein Orkest bracht zelfs iemand tot tranen, gezien haar man, die ook aanwezig was, oorspronkelijk uit Duitsland komt.

Het is vanzelfsprekend dat zo’n evenement de nodige voorbereiding en inspanning vereist. Gelukkig was er vanaf het begin een groep enthousiaste mensen die zich hiervoor graag wilden inzetten. Volgens wijk-coördinatrice Hilde, waren er ook meteen meer dan voldoende huiskamers. “Het verbaasde me eigenlijk dat er zoveel mensen waren die hun huiskamer zomaar voor zoiets ter beschikking wilden stellen, want dat is niet niks natuurlijk. Een bewijs hoe gastvrij Deventer is”. En niet te vergeten de vrijwilligers op de dag zelf!

En dat mocht feestelijk ter afsluiting bij De Hip samen gevierd worden, waar men na kon blijven genieten van (nog) meer mooie muziek en goed gezelschap. Dé manier om een vruchtvol, muzikaal jaar af te ronden. Of er een tweede editie volgend jaar komt?
“Over de opbrengst van de spaarpotten kan ik me niet uitlaten. Wel kan ik zeggen dat wij iedereen uitermate dankbaar zijn voor alle giften en dat we hebben gemerkt dat het draagvlak voor Muziek bij de Buren groot is. Wij gaan in ieder geval ons uiterste best doen om volgend jaar weer een Muziek bij de Buren te organiseren, en gezien de vele positieve reacties gaat dat helemaal goedkomen!” aldus De Boer.
Op naar 2015!

Muziek bij de Buren werd mede mogelijk gemaakt door o.a.: Het Burgerweeshuis, Deventer Schouwburg, Theater Bouwkunde, Productiehuis Oost-Nederland en Leeuwenkuil Kunstencentrum. En niet te vergeten alle muzikanten, huiskamers en huiskamereigenaren. (We zouden ze ook linken als dat zou kunnen!)