Op woensdag 18 december was de release van ‘Stay Another Day’, de nieuwe single van WinWel. Gijs van Lieshout is de man achter WinWel. Hij maakte het nummer samen met Tim van Zanten (SoundPatrol) en Chris Egbers. 3voor12 Overijssel sprak uitgebreid met Gijs over zijn nieuwe single.

Waarover gaat ‘Stay Another Day’?
De single gaat over een relatie die net een keerpunt heeft bereikt. Het gaat toch niet helemaal goed en de relatie is eigenlijk zo goed als gebroken. De vocalist heeft een fout gemaakt waardoor hij de relatie kapot heeft gemaakt en daar heeft hij spijt van. De vocalist smeekt zijn vriendin om toch bij hem te blijven, want hij kan niet zonder haar. Met mijn relatie gaat het heel goed en ook met die van Chris, daar niet van. De eerste demo die Chris opstuurde ging er al een beetje over: wakker worden en niet helemaal goed in je vel zitten, en daar zijn we op verder gegaan.

Hoe zou je je muziek omschrijven?
De muziek die ik als WinWel maak is erg dromerige, maar toch energieke ‘Future Bass’. Ik combineer het met minimalistische pianomuziek, op een manier waarbij ik alles componeer op de piano en omtover tot de muziek die je uiteindelijk hoort.

Wie hebben er meegewerkt aan deze single?
Ik heb het nummer samen met SoundPatrol geschreven en geproduceerd. Vervolgens hebben we het naar Chris gestuurd, die mij een demo stuurde van de vocalen. Daarna heb ik samen met Chris gezeten om de vocalen af te schrijven en op te nemen.

Wat is er allemaal te horen in de single?
Het nummer is geschreven op de piano, maar de sounds die je hoort komen uit zowel digitale synthesizers als serum. Verder heb ik veel samples gebruikt die ik zelf heb opgenomen. Dat zijn gewoon dingen uit mijn appartement, zoals bestek en water, maar er zit ook een geluid in dat ik met mijn mond maak. Ik heb een hele sound library van allemaal gekke dingen die ik in mijn appartement heb gevonden en heb opgenomen. Het opwinden van een music box is samen met het geluid van bestek uiteindelijk de hi-hat geworden, een onderdeel van de drums.

Hoe ben je met Chris en Tim in contact gekomen?
Met Chris ben ik in contact gekomen nadat een paar mensen uit de muziekindustrie langskwamen op het conservatorium en mij aanraadden om met Chris te gaan werken. Zij hadden hem vóór mij gesproken. Ik liet ze dit nummer horen, waarna ze mij vertelden dat de stem van Chris hier goed bij kon passen. Daarna nam ik contact op met Chris en ik vroeg of hij wat demo’s kon opsturen. Ik vond dat zijn stem tof klonk en dat het goed bij de vibe van het nummer paste. Tim ken ik via een ex-collega en vriend van me. Na het beluisteren van zijn muziek stuurde ik hem meteen een berichtje om eens samen muziek te maken.

Jouw vorige single, Bigger Than This World met Lua Lua, is al meer dan 45.000 keer beluisterd op Spotify. Denk je dat jouw nieuwe single ook zo’n succes gaat worden?
Deze keer werk ik met een ander label, dus het is niet zeker of dat gaat lukken. Maar ik hoop dat deze single ook zo’n succes gaat worden! Ik ben erg blij met hoe het nummer is geworden en het kan natuurlijk zomaar gebeuren.

Wat komt hierna?
Hierna komen hopelijk nog meer singles. Ik wil graag elke maand een single uitbrengen. Er is nog een track met Lua Lua die inmiddels in het eindstadium is, en een track met Jorn Belt die ik binnenkort wil gaan uitbrengen. Verder heb ik nog een andere collaboratie met SoundPatrol, die zijn we ook aan het afmaken. Tevens ben ik bezig met een samenwerking met Bassanova. Dat is een al gevestigde naam in de industrie die heeft gewerkt met namen als Calvin Harris, Martin Garrix en Kygo. Ten slotte ben ik aan het samenwerken met Raider, de eigenaar van het label Inextremis waarop deze track uitkomt. We zijn momenteel met twee tracks bezig. Ik blijf gewoon doorgaan met muziek schrijven en met het werken met zo veel mogelijk producers, zangers en zangeressen. Daarnaast hoop ik op nog meer shows. Optreden met WinWel vind ik super om te doen en ik hoop dat nog veel te kunnen doen.

Hoe combineer je WinWel met je opleiding aan het conservatorium?
WinWel staat op dit moment centraal in mijn opleiding. Ik zit in het derde jaar van de studie MediaMusic op ArtEZ en ik kan het erg goed combineren. Veel nummers die ik gebruik voor school kunnen misschien ook een single van WinWel worden.

Heb je al veel opgetreden?
Zeker! Ik heb al opgetreden in Metropool, de Deventer Schouwburg, het Wilminktheater, op het Booster Festival, op de Oude Markt in Enschede, tijdens de Museumnacht en nog veel meer.

Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Ik ben groot fan van het Bitbird-label van San Holo. Samen met San Holo zijn DROELOE en Taska Black artiesten waar ik vaak naar luister. Ook Flume vind ik supervet. Verder vind ik pianist Lambert ook enorm inspirerend.

Het artwork van de single is jouw logo met daaromheen handen. Hoe ben je daaraan gekomen?
Het artwork is gemaakt door Aurora Albin, een vriendin die ik nog van de middelbare school ken. Ik heb haar een schilderij in drie lagen laten schilderen: een achtergrond, een middenstuk en een voorgrond. Die heeft ze om en om geschilderd en ingescand zodat ik alles kon losknippen en mijn logo ertussen kon zetten. In de video die ik voor het nummer heb gemaakt kunnen de lagen los van elkaar bewegen. Ook voor live-optredens gebruik ik deze visuals. Het artwork kan dan gesynchroniseerd reageren op de muziek. Op een van de schilderijen staan berkenbomen en dat is fantastisch, want in de schors van deze bomen zitten ‘ogen’, net als in mijn logo.

Wanneer kunnen we je nieuwe single live horen?
Op 28 december kun je ‘Stay Another Day’ gaan beluisteren bij de Goldmund brand store in Amsterdam, vlak bij het Leidseplein. Ik geef daar een heel intiem optreden voor maar een paar mensen, dus wees er snel bij, maar er komen ongetwijfeld nog veel meer optredens.

Links: