Vera Bon schrijft teksten, componeert muziek, zingt en ook betovert zij mensen. Tenminste, die gave willen we haar graag toedichten na het prachtige intieme optreden dat ze gaf in de Watertoren in Hengelo.

De Watertoren is een bijzondere locatie. Stichting In Wording organiseert er activiteiten, waaronder kleinschalige optredens. Vandaag speelt Vera Bon er haar concert ‘Huilen’.

Het is de eerste echt koude zondag van dit jaar. Geen goed vooruitzicht, want de Watertoren in Hengelo beschikt niet over centrale verwarming. Bij binnenkomst is het dan ook erg fris. Maar het zaaltje waar Vera speelt blijkt verwarmd te worden door een oude gietijzeren kachel, wat het gezellig en aangenaam maakt.

Vera Bon is de zangeres van een vijfmansformatie die haar naam draagt. De band heeft een onorthodoxe bezetting, want in hoeveel bands kom je een elektrische viool en een accordeon tegen? Deze instrumenten – bespeeld door Jurgen Houwers en Dirk Overbeek – zijn heel bepalend voor de sound.

Het klinkt prachtig. Vera is steeds goed in contact met de bandleden en ze voelen elkaar muzikaal goed aan. De band bestaat verder uit Leon Senger op drums en Job Jurre Huiskamp op bas. Job Jurre sluit tijdelijk aan, want hij is te druk met zijn studie om er nog een band bij te hebben.

Vera opent met ‘De man die alles is’ en op dat moment is direct duidelijk dat het een mooie middag gaat worden. De tekst is zo beeldend dat je de situatie die Vera bezingt voor je ziet en de emotie voelt. Het gevoel dat teksten van Spinvis mij ook geven.

Met haar heldere stem kan Vera haar verhaal feilloos overbrengen. Ze speelt met hard en zacht, met snelheid en plotselinge stilte. Haar teksten gaan over eigen ervaringen en hebben een sterke coming-of-age-inhoud: hoe een jonge vrouw het leven aanpakt. Over de onbevangenheid van kinderen, over haar neiging om ja te zeggen tegen iedereen die dat nodig heeft, en over haar ambivalente relatie met de wetenschap, die toch niet alles blijkt te verklaren.

Omlijst door de sfeervolle klanken van Vera’s band blijkt deze koude, donkere zondagmiddag ineens veel warmer en lichter te eindigen dan hij begon. We eindigen met ‘Huilen’.

Een kritische noot dan nog? Nee, die kan ik niet bedenken. 3voor12 heeft een heerlijke middag gehad, met echte zondagmiddagvibes.