De afgelopen twee weken schoten de nieuwe herfst-singles van Overijsselse talenten als paddenstoelen uit de grond. Omdat het er zo veel waren, besloten we een nieuwe rubriek in het leven te roepen: De Release-radar. Door de belangrijkste releases uit te lichten, zorgen we ervoor dat je niks mist.

Tricklebolt - Atlantis (31 oktober 2019)

Met de clip bij hun nieuwste single Atlantis gooit Tricklebolt een lekkere scheut olie op het vuur van het dorpse roddelcircuit. In de vorige single, Backbite, uitte de band al haar afkeer over de vooroordelen die zij naar hun hoofd geslingerd krijgen binnen een ons-kent-ons-dorp, zoals: 'die liggen in de goot'. Met de nieuwe single steekt het juist de draak met die vooroordelen door ze met een hallucinerende clip te bevestigen.
 
De video gaat van vervreemdende en misofonie-opwekkende tafelscènes naar Neptunus in een kwallenzee terwijl je verdwaald raakt in een 80’s aerobicsshow. Er zit te veel trip in deze clip voor een rode draad, wat waarschijnlijk te wijten valt aan al dat zeeschuim wat ze ingeslikt hebben, onderweg naar het onbereikbare Atlantis.
 
De nieuwe single, die op 31 oktober uitkwam, laat een nieuwe kant van Tricklebolt horen. De band springt met dit nummer op een meer catchy en psychedelische wolk en geeft daarmee een knipoog naar de 80's.
 
Atlantis staat op Tricklebolt’s nieuwe plaat Straight Into The Blue, die in het voorjaar van 2020 boven water zal komen. Ondertussen wordt het nummer al uitgebreid live gespeeld tijdens Popronde 2019, waar het met luid enthousiasme ontvangen wordt. Het einde van het rondreizende festival nadert en Tricklebolt is dit weekend voor het laatst te bewonderen in Enschede.

WinWel feat. Lua Lua - Bigger Than This World (1 november 2019)

WinWel is een twintigjarige muziekproducer die dromerige maar tegelijkertijd energieke elektronische muziek maakt richting genres als future bass en trap. Doordat hij dit combineert met zijn passie voor minimalistische pianomuziek, werken zijn songs zowel goed op de dansvloer als thuis of onderweg. Hoewel Winwel al meerdere releases op zijn naam heeft staan en onlangs nog een remix uitbracht van Jeangu Macrooy’s Dance With Me, is het alweer enige tijd geleden dat hij een original uitbracht.

Winwel: “De komende release laat goed mijn nieuwe sound horen, dat kostte even wat langer om goed neer te zetten. Ik ben ontzettend blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren!”

Bigger Than This World is de nieuwe single van WinWel, met zang van Lua Lua, die op 1 november is uitgebracht op het label van Before Eight. WinWel combineert hier zijn future bass synths met meer organische en zelf opgenomen geluiden, zoals een muziekdoos. Lua Lua zorgt met haar lieflijke, kinderlijke vocalen voor een perfecte aanvulling op de sfeer van het nummer. De tekst gaat over samen met je geliefde ontsnappen aan alle stress in de wereld door weer zo vrij proberen te leven als je vroeger als kind deed.

ISLE - Song of Trees (7 november 2019)

Als je de naam Lua Lua van de release hierboven leest, zal er misschien niet zo snel een belletje gaan rinkelen. Als we je vertellen dat dit de artiestennaam is van singer-songwriter Lise Low, dan zal dit wellicht wel het geval zijn. Naast haar werk als muzikant is ze o.a. ook mede-oprichter van het Deventer Songwriters Gilde.
Al enige tijd werkt ze achter de schermen, samen met haar muzikale partner en producer Arjan de Wit, aan een uniek cross-disciplinair project: ISLE. Op 7 november kwam de eerste single Song of Trees uit.

De muziek van ISLE kan het beste worden omschreven als dream-pop, maar het duo werkt aan een totaalbeleving die veel breder is dan de muziek alleen.
Lise Low: “zolang als ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door fantasierijke en sprookjesachtige verhalen. ISLE is eigenlijk een logisch vervolg op mijn artistieke reis tot nu toe, waarin ik muziek en het vertellen van verhalen laat samenvloeien.”

De singer-songwriter ontmoette Arjan de Wit (Room Service Music) tijdens haar EP-release in het Burgerweeshuis te Deventer, waar hij inviel als gitarist. Er was direct een klik en het duo heeft vanaf dat moment hard gewerkt aan de muziek, soundscapes, stemvervorming en visuele elementen die recht doen aan het verhaal dat schuilgaat achter ISLE. Dit is goed te zien in de live-video die het duo onlangs uitbracht: Indigo Sky.
 
De single Song of Trees is de eerste uit een reeks die de komende periode, samen met verhalen en (live)video’s, wordt uitgebracht. Daarnaast zal ISLE de komende tijd gaan optreden met hun nieuwe live show.

Black Monsoon - Losing (8 november 2019)

Onderweg zijn en live het dak eraf knallen is wat noise-/grunge-trio Black Monsoon het liefst doet. Ook deze band sluit haar Popronde-avontuur af in Enschede (15 november) en een UK-tour staat al lonkend voor de deur (vanaf 17 november). Om die belevenissen te vieren bracht het gezelschap op 8 november de nieuwe single Losing naar buiten. De song vat de energie samen waarmee de band tijdens zijn live shows het publiek overdondert en vormt nu steevast de afsluiter van iedere set.

Net als bij de vorige single maakte het gezelschap zelf weer de videoclip. In de gruizige DIY-stijl waarin Black Monsoon graag werkt, doet het trio nu een schalkse knipoog naar de lo-fi jaren negentig indierock waarmee de bandleden zich identificeren. Deze DIY-stijl kwam zelfs nog even terug tijdens de opnames van de single, waarbij een gitaarsolo werd aangevuld met het geluid van een rondzwervende boormachine.

Het Belgische muziekplatform Dansende Beren schreef over de band: “Nederland heeft haar eigen versie van Sonic Youth…, tegelijk zeemzoet en sardonisch, als een boterham met stroop die je halfdronken op een zaterdagnacht nog gauw opeet voor het slapengaan.” Het checken waard, dus!

Poppunt Overijssel Playlist

Voor nieuwe muziek uit Overijssel abonneer je je natuurlijk op de Spotify playlist van Poppunt Overijssel!