Afgelopen zaterdag, 9 november 2019, kwam de Popronde langs in Deventer. Dit jaar voor het eerst georganiseerd door Richard Wevers en Fabian Schrijver van Colored Monkeys. En dat was zeker geslaagd! Met 42 acts op 22 locaties was de Deventer binnenstad rijkelijk gevuld met nieuw talent. Te veel om alles te zien, maar we hebben ons best gedaan!

Bongloard – De Heks (20:45)
De Heks is zo aan de start van de avond nog niet zo overvol als we wel eens hebben meegemaakt, en als Bongloard begint vluchten wat oudere vaste gasten ook nog naar buiten. De zanger gaat er met humor mee om, en de mensen die wel blijven krijgen een lekkere portie denderende garagepunk voorgeschoteld.

Bongloard (De Heks)

Raderkraft – Glas in Lood (21:00)
Het Glas in Lood heeft voor de gelegenheid een italo-disco podium neergezet met vrolijk gekleurde lichtjes. Voor de new wave van Raderkraft zou een donkere kelder misschien beter passen, maar het mag de pret niet drukken. Met een berg aan synths en andere elektronica maakt hij er een dansbaar feestje van. Het nummer De Witte Streep met een knipoog naar Doe Maar (‘Cocaïne godverdomme’) is er eentje die je bijblijft.

Zeno – De Bisschop (21:15)
De Brabantse, jonge Zeno staat in de Bisschop vanavond. Dat hij uit Brabant komt hoor je overigens alleen als hij praat, in zijn nummers lijkt zijn accent totaal te verdwijnen. Hij is alleen, maar dat maakt hem niet minder energiek. Springend gaat hij op het mini podiumpje in de kroeg heen en weer.
Zijn Nederlandstalige teksten zijn persoonlijk en gaan over hoe hij een weg probeert te vinden richting volwassenheid. Aan de knop van autotune is flink gedraaid, maar storend is het niet. Zijn muziek is strak, ritmisch en hitgevoelig. Niet alleen zijn streams op Spotify (ruim 81.000 op Vaak Afwezig) bewijzen dat. Naast zijn fans, die er overduidelijk zitten, krijgt hij zelfs vrouwen van middelbare leeftijd aan het zwaaien en dansen vanavond. Is de opvolger van Snelle er nu al?

The Koalaz (De Kluis)

The Koalaz – De Kluis (21:30)
The Koalaz is een band die beschikt over een fijne mix van verschillende muziekstijlen. Denk aan Bob Marley, Madness en zelfs een beetje Red Hot Chili peppers. Ze spelen inmiddels al een aantal jaren samen en dat stralen ze ook uit: ze komen zelfverzekerd over en de nummers zijn toegankelijk. De setting is echter niet ideaal; de band staat in een vol café verstopt achter de bar en bovendien vraagt deze muziek meer om een hangmat op een festival dan om een danscafé.

Paracetamøl – Persee (21:45)
Paracetamøl staat op het balkon in de Persee. Ideaal is het niet, door de indeling van het danscafe is er een behoorlijke afstand met het publiek. Toch komt de harde punkrock (met af en toe een wat lichtere grungy Nirvana touch) wel over op het publiek. Dat komt ook vooral door zanger Joey Pechler die als een bezetene over  het balkon rent en zijn teksten met felheid het publiek inschreeuwt.

The Mighty Breaks – DAVO (22:00)
De mannen van The Mighty Breaks beginnen tien minuten later, maar dat is hen vergeven. De band, die garagepop maakt, staat met vijf man sterk op het podium van DAVO. Ze spelen slechts drie shows deze Popronde, wellicht omdat één van de bandleden ook in Indian Askin speelt en die zijn nu ook aan het toeren. The Mighty Breaks lijken op het eerste gezicht het zoveelste indie-bandje. Wat hen echter interessant maakt is de toevoeging van een saxofonist. Het geeft hun garagesound iets unieks. Ook het wisselen van plek én instrumenten onderling maakt dat de show boeiend blijft, ondanks dat de zang niet altijd zuiver is en de energie soms iets meer mag.

PYRO – The Irish Elk (22:00)
De combinatie van enthousiasme en muzikaal talent maakte het optreden van PYRO zeer aangenaam. Vier jongens die, met een grote lach op het gezicht, deze Ierse pub omverblazen. De muziek is zowel hard als catchy: een beetje Linkin Park-achtig. Live klinken ze ruig en agressief, maar wel zuiver. Met een zanger die hier en daar een grapje maakt, een drummer die de controle over zijn drumstel verliest en het aanzetten tot een moshpit weten ze het publiek in dit café van begin tot eind te vermaken.

Pyro (Irish Elk)

Pyro (Irish Elk)

Pyro (Irish Elk)

Dr Justice & The Smooth Operators – Glas in Lood (22:30)
Voor Dr Justice is de italo-disco setting in het Glas in Lood helemaal perfect. Het café is vol, het podium is vol, en de zeskoppige band pakt het publiek volledig in met hun electrofunk-pop. Hoewel de hoofdrol natuurlijk voor Dr Justice is, zorgt de basspeler met z’n dikke groovende funk voor de basis waar de keytar lekker overheen kan snerpen. Het gevolg is een superdansbaar optreden waar volop van genoten wordt. Deze hopen we nog wel een keertje terug te zien in Deventer.

Destructive Penguins – De Kluis (23:00)
Deze band maakt met z’n drie blazers een fijne jazzy hiphop mix, die de vergelijking met Kyteman's HipHop Orkest oproept, maar gaat ook de reggae niet uit de weg. Je kan ondertussen merken dat het normale uitgaanspubliek de overhand begint te krijgen in deze kroeg, waardoor de enthousiaste live presentatie helaas niet verder dan twee meter van het podium doordringt. Aan de band heeft het niet gelegen zullen we maar zeggen.

Druiprek – De Nieuwe Oost (23:15)
De glow in the dark-tape op de trap en glitterslingers in de deurpost bij binnenkomst zetten je direct in de juiste sfeer. De Nieuwe Oost is vanavond veranderd in een fancy, funky technoclub.
Voor wie geen idee wie of wat Druiprek is: het is keihard, mysterieus, een tikkeltje weird maar bovenal ontzettend vet. Drie gasten, vermomd met volledig gezichts-bedekkende mutsen en skibrillen op, rammen binnen no time de hele tent aan gort. Begeleid door spacende visuals produceren ze een mix van electronic house, techno en rave met een undergoundvibe.
Hun samples van Nederlandstalige teksten, soms door een kinderstem ingesproken, in combinatie met de muziek maakt het totaalplaatje compleet. Volgend jaar de X-Ray op Lowlands, wat ons betreft.

Het was weer een mooie Popronde avond in Deventer, met veel leuke acts om uit te kiezen.
Volgend jaar weer!

 

Het zou zomaar kunnen dat we het fantastische optreden waar jij nèt wel bij was hebben moeten missen. Dat kan, het waren er ook zoveel!
Wil je helpen om het verslag de volgende keer nog completer en nog beter te maken, lijkt het je leuk om voor 3voor12 Overijssel te schrijven? Klik dan hier voor meer informatie!