Het 27e Bevrijdingsfestival Overijssel gaat de boeken in als een van de koudste edities ooit. Uiteindelijk viel het met de voorspelde regen mee en heeft de zon zich nog even laten zien. Wel waren er minder bezoekers dan de vorige edities, rond de 100 duizend deze keer. De muziek deze editie was zeer geschikt om jezelf warm te dansen, wij van 3voor12 Overijssel waren er uiteraard bij.

Maan
Elk jaar op Bevrijdingsdag heb je de ambassadeurs van de vrijheid, zij vliegen het land door om op te treden op de bevrijdingsfestivals. Dit jaar waren dat Sam Feldt, Kraantje Pappie en Maan. Maan deed per helikopter ons bevrijdingsfestival aan en mocht openen op het hoofdpodium. Het openen van een festival is altijd een van de lastigste spots, maar Maan ging dit goed af. Het publiek is nog wat stijf van de kou, maar Maan haar enthousiasme straalt af op het publiek. Zo vroeg op de dag bestaat het publiek nog veel uit gezinnen. Dit is een doelgroep waar Maan populair is, veel kinderen en jongeren kunnen de liedjes meezingen.
De hoogtepunten van Maan zijn haar grootste hit ‘Blijf bij mij’ en het moment dat ze een militair uitnodigt op het podium. De boodschap die Maan als ambassadeur wil uitdragen is dat het belangrijk is om met je opa’s en oma’s te praten over de oorlog. ‘Wij zijn de laatste generatie die mensen kunnen spreken die de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk mee hebben gemaakt’.

Snelle

Snelle
Snelle opent het Podium Abbott. Snelle is een opkomende rapper uit ons eigen Overijssel. Hij heeft onlangs nog de Overijsselse Popprijs in ontvangst mogen nemen. Zijn muziek doet het goed bij de jongeren op het festival. Iedereen in de tent onder 20 kent de teksten. De Deventenaar heeft een erg jonge fanbase.
Bij het hitje van Snelle, ‘Alleen maar gelukkig’ wordt er verzocht om te springen. De hele tent springt met een hand in de lucht, met daarin een telefoon om het moment vast te leggen voor hun volgers op Instagram en Snapchat.

Jeangu Macrooy
Jeangu is de eerste act vandaag met een volledige band, inclusief blazers en achtergrondkoor. Ook al is achtergrondkoor misschien niet de juiste term. De achtergrondzangers waaronder de tweelingbroer van Jeangu krijgen alle gelegenheid om zelf ook te laten zien wat ze in huis hebben.
Het is een feest om naar Jeangu Macrooy te kijken. Hij is goed bij stem en de hele band krijgt de gelegenheid om te soleren. Het speelplezier van de band straalt af op het publiek.
De hoogtepunten van zijn show zijn onder andere de cover van Little Black Submarines van The Black Keys en de basgitaarsolo. De hele band zit gebukt om de bassist die er een lekkere solo uitgooit. Tijdens het concert van Jeangu Macrooy voelen we ook de eerste zonnestralen. De ritsen van de winterjassen gaan een stukje open en de regenjassen worden opgeborgen in de tas.

Ilse de Lange

Ilse DeLange
Een van de headliners deze editie van BFO is Ilse Delange. Dit is ook de eerste act waarbij het veld goed vol staat. Ilse begint de set met nieuwe nummers. Ze wijst regelmatig met haar microfoon naar het publiek, ‘En nu jullie!’ maar de massa kent de teksten van haar nieuwe nummers nog niet. Je hoort alleen de band zingen en een handje vol fans vooraan. Ze moet de tekst de volgende keer iets duidelijker voorzingen. Het zorgt voor een ongemakkelijk gevoel bij het publiek dat wel mee wil zingen, maar de tekst niet kent.
Bij ‘The Great Escape’ lukt het wel. Dit is de eerste van haar hits die ze speelt. Het publiek veert ervan op, kent de tekst en zingt uit volle borst mee. Ilse is goed bij stem, haar band is live erg goed en de samenzang is mooi.
Haar nieuwe werk valt live minder in de smaak dan haar hits, die je zo onderhand wel als Nederlandse klassiekers kan zien. Maar haar nieuwe plaat bevat een aantal mooie nummers. Zo is ‘Half the way’ live een goed nummer, een The War on Drugs achtig nummer. Ilse zet een strakke en leuke show neer, zoals je van haar mag verwachten.

The Cool Quest

The Cool Quest
The Cool Quest speelt een thuiswedstrijd vandaag in Zwolle. The Cool Quest heeft een speciale band met Zwolle. Een deel van de band heeft er gewoond of komt er vandaan en in Hedon was de albumrelease van hun laatste plaat. The Cool Quest staat er met een XL-formatie. Dat houdt in dat ze blazers mee hebben en een achtergrondkoor bestaande uit drie vrouwen. Er staan een flinke kern van (Zwolse) fans vooraan het podium, maar niet alle aanwezigen lijken the Cool Quest te kennen. Na Ilse DeLange spelen is qua genre ook wel een overgang. Maar de band is enthousiast, zanger Vincent Bergsma huppelt en danst van de ene kant naar de andere kant van het enorme podium.
Ik vermoed dat The Cool Quest een boel nieuwe fans en luisteraars aan zich heeft weten te binden vandaag.

La Pegatina
Het record van de meeste dansende mensen van BFO 2019 staat op naam van La Pegatina. Ze maken Spaanse feestmuziek en hebben de Spaanse zon meegenomen, zo zeggen ze zelf. La Pegatina is een festivalband bij uitstek, maar ze staan in December wel in de AFAS. Ze delen hier stickers voor uit en hebben zelfs een spandoek meegenomen. Iedereen wordt vrolijk wanneer je deze band live ziet en stil staan is haast onmogelijk.
De band haalt de hele festivaltrukendoos leeg. Het hele veld gaat van links naar rechts en ook de sitdown ontbreekt niet. De percussionist staat het halve optreden vooraan het podium te dansen met een tamboerijn en niet bij zijn trommels achteraan. Op het moment dat hij mag soleren samen met de drummer laat hij wel zien meer te kunnen dan dansen met een tamboerijn. Iedereen wordt vrolijk van La Pegatina.

Tom Walker

Tom Walker
Deze Schot heeft maar een hit op zijn naam staan, een monsterhit met 230 miljoen streams op Spotify en 115 miljoen op YouTube. Je merkt dat het grootste deel van het publiek wacht op zijn hit, ‘Leave a light on’.
Een deel van de muziek komt van een tape die mee loopt, je hoort veel blazers en een koor maar die zie je niet. We waren vandaag ook wel verwend met bands op het podium die wel een volledige bezetting hadden zoals Jeangu Macrooy, La Pegatina en The Cool Quest. De solo’s zijn volledig uitgeschreven en er is weinig spontaans te zien op het podium en ook weinig speelplezier.
Een uur Tom Walker is best wel lang en dat vond Tom zelf ook, hij stopt een kwartier eerder dan in de timetable staat.

Novastar
De Belgische band Novastar draait alweer een tijdje mee in het popcircuit maar hij speelt zijn oudere hits zoals ‘Mars needs woman’ nog steeds vol overgave. De eerste paar nummers zit hij achter een piano, die staat overdwars op het podium. Hierdoor ziet de helft van het publiek zijn gezicht pas na de eerste paar songs.
Het geluid bij Novastar was slecht. De drums, vooral de snaredrum, stond veel te hard en de stem van Joost Zwegers stond dan weer veel te zacht. Dit verpest een deel van het optreden, want verder is het een goede band en heeft Novastar een boel mooie nummers.

 

Novastar

My Baby
Vorig jaar was deze band zelf ambassadeur van de vrijheid en mochten ze met de helikopter het land door. Vandaag staan ze ‘alleen maar’ in Groningen en Zwolle. Ze stonden op een mooi tijdstip geprogrammeerd, half negen op de mainstage. Ik was benieuwd of ze deze spot als sub-headliner waar kunnen maken. Maar die twijfel was niet nodig.
Ze bewijzen vanavond weer dat ze een van de beste livebands van Nederland zijn en deze spot meer dan waard zijn. Na het saaie optreden van Tom Walker en de Singer-songwritermuziek van Novastar kon je je weer lekker warm dansen met My Baby.
Na afloop hoorde je in het publiek veel positieve geluiden van mensen die onder de indruk waren van My Baby. Zoals Cato van Dijk zelf ook al zei op het podium: ‘My Baby gaat altijd voor de volle honderd procent! Right here, right now!’.

De Jeugd van Tegenwoordig
Tegenwoordig zijn deze heren een vaste waarde in de Nederlandse popscene en zeker op de festivals. Ook al is hiphop niet je favoriete genre, het kan haast niet dat de je de Jeugd van Tegenwoordig niet leuk vindt. Het veld stroomt nog eenmaal vol vandaag, voor De Jeugd van Tegenwoordig. Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo komen precies op tijd het podium op gedanst.
Tijdens de show verbaas je je over hoeveel hits deze mannen eigenlijk op hun naam hebben staan. Ze geven nog een shoutout naar Zwolse hiphoptrots Opgezwolle en Rico en Sticks maar bewijzen vanavond wel wie er aan de top van de Nederlandse hiphopscene staan en wat voor een goede entertainers ze zijn.

Oordeel
Het was een gezellige dag in het Wezenlandenpark te Zwolle. Het was minder druk dan bij de vorige edities, maar bij de wc’s stonden nog steeds enorme rijen en de velden stonden bijna de hele dag bommetje vol. Het voorspelde weer viel alleszins mee. De meeste bands en artiesten speelde goed en hadden er zin in. Een geslaagde editie van Bevrijdingsfestival Overijssel 2019!