Het New Deventer Collective (NDC) is een platform voor nieuw/jong talent. Het bijzondere aan dit platform is de multi-disciplinaire vorm ervan. Muzikanten, kunstenaars, vormgevers, fotografen en videomakers maken deel uit van het collectief. Afgelopen vrijdag deden ze hun tweede showcase in het Burgerweeshuis - een mooie gelegenheid om dit keer een aantal kleine interviews te houden met de initiatiefnemer Luuk Neuteboom (24) en enkele deelnemers.

Luuk, hoe is het idee ontstaan voor een multi-disciplinair collectief?
“Jonge muzikanten maken hun projecten thuis op de slaapkamer of een zolder, en om hen de mogelijkheid te geven om een stap verder te komen in hun carrière, geeft NDC ze de mogelijkheid om hun muziek uit te brengen met ondersteuning van een fotograaf, vormgever en eventueel een videomaker om een compleet product af te kunnen leveren. De contacten zijn zo veel sneller gemaakt en er ontstaat vanzelf een mooi netwerk waaruit ze kunnen putten. Iedereen krijgt met de showcase ook een platform om hun product te kunnen laten zien en/of horen.
Het eerste dat het NDC gedaan heeft was een verzamel album uitbrengen, maar vorig jaar zijn we begonnen met de eerste showcase, nu dus voor de tweede keer. De showcase kan iedereen voor zichzelf vormgeven, er kan dan gebruik worden gemaakt van het netwerk. Als er begeleiding nodig is kan er b.v. een gitarist worden bij gevraagd of een DJ/producer die de backingtrack maakt en afspeelt, bijpassende kleding etc. Allerlei mogelijkheden dus om een mooi optreden neer te kunnen zetten!”

Muzikanten Jari (21) & Marie (20) zijn al 4 jaar als duo muzikaal samen, NDC heeft het duo gevraagd om deel uit te maken van het collectief. Ze hebben veel gehad aan de contacten binnen NDC bij het maken van de EP die nu gereleased is. De producer, pianist en de gitarist werden binnen het netwerk gevonden. Ze vinden hun EP dan ook echt het resultaat van een compleet team van NDC. De showcase is voor hun het moment om de EP echt in de schijnwerpers te zetten. Jari & Marie schrijven hun nummers zelf en hopen door deze showcase meerdere optredens te kunnen krijgen.

New Deventer Collective - Jari & Marie

New Deventer Collective - Jari & Marie

New Deventer Collective - Jari & Marie

New Deventer Collective - Jari & Marie

Zangeres Cheyenne (Chey) (21) maakt tegenwoordig muziek waar echt haar hart ligt. Ze is voor de tweede keer aanwezig bij de showcase van NDC met een optreden. Het is een hernieuwde kennismaking met de muziek die ze maakt om te laten zien hoe zij gegroeid is. Haar nummers zijn met nieuwe mensen binnen NDC opnieuw opgenomen en ingespeeld. Ook mensen buiten NDC met nauwe contacten via NDC, zoals Richard Wevers en Robin Yerah hebben een muzikale bijdrage geleverd. Voor Chey is de showcase een mooie gelegenheid om zich te laten zien aan het publiek.

New Deventer Collective - Chey

New Deventer Collective - Chey

Kunstenares Carolien Wesselink (21) heeft ook een plek bij deze showcase. Haar werk hangt in de hal van het Burgerweeshuis zodat iedereen haar werk kan zien bij binnenkomst. Het werk is geïnspireerd door de HipHop cultuur; onderwerpen zoals discriminatie en racisme, ongelijkheid en geweld. Ze hoopt mede door haar contacten en het netwerk van NDC haar naam te kunnen neerzetten. Ze heeft al gewerkt voor o.a. Fresku, en wil door deze showcase meer exposities te krijgen. Op dit moment is ze heel hard bezig met haar studie aan de HKU.

New Deventer Collective - Carolien Wesselink

New Deventer Collective - Carolien Wesselink

Ben Runneboom (24), kleding ontwerper/grafisch vormgever is aanwezig bij de showcase met een stand vol met zijn eigen kledinglijn Temple Wear. Ook hij is gevraagd door NDC, mede om zoveel mogelijke disciplines binnen collectief te krijgen. Hij hoopt dat meerdere artiesten zijn kleding gaan dragen, en de stand is voor hem de mogelijkheid om zijn kleding aan een groter publiek te laten zien. NDC geeft hem de kans om zijn producten te tonen. Zijn ambitie is om over 5 jaar bij de top 5 van Streetware te behoren. De eerste stappen zijn al gezet. Ook als grafisch vormgever timmert hij aan de weg.

New Deventer Collective - Ben Runneboom (Temple Wear)

New Deventer Collective - Ben Runneboom (Temple Wear)

De showcase zelf was aangenaam om bij te wonen. De nieuwe releases van Jari & Marie en Chey waren als eerste aan de beurt en het publiek beloonde de optredens met een warm applaus.

Ook Stef Tijhaar was weer aanwezig met zijn eigen songs, hierna kwam Omar Secka om zijn Rap-skills te tonen. Hij trad op in een t-shirt van Temple (de kledinglijn van Ben).

New Deventer Collective - Omar Secka

New Deventer Collective - Omar Secka

New Deventer Collective - Omar Secka

Na de coversessie van Demi, begeleid door Stef, was het de beurt aan DJ/Producer Bastiaan Benjamin om nummers van zijn EP ‘Seul’ ten gehore te brengen. Een verrassend mooi optreden met als gasten de zangeressen Lauren JC en Myra Pylar.

New Deventer Collective - Bastiaan Benjamin

New Deventer Collective - Bastiaan Benjamin

New Deventer Collective - Bastiaan Benjamin

Al met al een mooi geslaagde showcase van New Deventer Collective van vooral jonge mensen die met heel veel passie bezig zijn. Het programma werd gepresenteerd door Fabian Schrijver.

Deventer beschikt over voldoende beloftevol muzikaal en artistiek talent om zich over de toekomst geen zorgen te maken!