Wie een voorliefde heeft voor Belgische bandjes was vanavond bij Burgerweeshuis op de juiste plek! Warhaus kwam optreden, en hoe! Wat een fijn concert, wat een goeie band en wat een fantastische lichtshow hoorde daar ook bij.
Het plaatje paste perfect.

Warhaus is opgericht in 2016, tevens het jaar dat ze hun debuutalbum uitbrachten. De frontman van Warhaus, Maarten Devoldere, kennen we wellicht beter van de Belgische band Balthazar, die een sabbaticaljaar hebben ingelast. Dit debuutalbum We Fucked A Flame Into Being wordt in de pers vergeleken met de muziek van Leonard Cohen, Serge Gainsbourg en Nick Cave. De titel van het album is een quote uit het felomstreden boek ‘Lady Chatterley’s Lover’ van de Britse schrijver D.H. Lawrence uit 1928. Een logische keuze, omdat het een ode is aan de liefde, in al haar zijn. Emotioneel en sensueel, maar ook mysterieus en vernietigend.

Tijdens het concert vind je al deze aspecten terug in de muziek. Vanaf het eerste moment wordt je in het concert gezogen - de opening is duister, de muziek is - samen met de lichtshow - pakkend. De sfeer spat van het podium af en laat je eigenlijk niet meer los tot het einde van het concert.

Warhaus

Maarten Devoldere, Warhaus

Sylvie Kreusch, Warhaus

Warhaus speelt werkelijk de sterren van de hemel! Soms staat Devoldere met zijn trompet op het podium, deze bespeelt hij op magnifieke wijze. Het ene na het andere nummer knalt de band eruit. Soms enkel muzikaal, meestal met de mooie rauwe stem van onze zanger. Maar ook de ‘achtergrond’ zangeres (en tevens vriendin van Devoldere) Sylvie Kreusch weet, met soms tropische klanken, haar stem goed te gebruiken.

De nummers volgen elkaar op, de opbouw is goed, we werken toe naar een climax. De goedgevulde zaal van het Burgerweeshuis laat merken dat ze aan het genieten zijn. Het is relatief stil in de zaal als de band speelt en er klinkt luid applaus na ieder nummer. (En oh Burgerweeshuis, wat is het fijn dat er weer uit glas kan worden gedronken tijdens concerten!)

Warhaus

Het is een avond vol muzikale hoogtepunten. Soms is het een grote chaos, die weer eindigt in rust en stilte. Van het bombastische van Nick Cave naar, klein en intiem, het zwoele van Leonard Cohen. Een diepe zware bas die wordt afgewisseld met een scherpe gitaar.

We zijn fan! Jammer dat de merchandise uitverkocht is, want een gesigneerde plaat hadden we wel willen hebben. Kunnen jullie die nog even opsturen, lieve mooie Warhaus?! Dank u 😊