Wij van 3VOOR12 Overijssel volgen NNENN al een tijdje. Wat begon als experimentele samenwerking tussen Johanneke ter Stege (zangeres, pianist en Deventer stadsdichter) en vriend Tonny Nobel (producer en sounddesigner) is inmiddels uitgegroeid tot een live band om serieus te nemen. Na het debuutalbum Snapshots of Eternity is de ep "Shine Down Back" het tweede wapenfeit van het duo. Uiteraard waren wij erbij om verslag te doen.

De releaseshow van NNENN vindt plaats bij PIKNIK, een erg knusse buitenlocatie op het Havenkwartier in Deventer. Het koude weer heeft zo te zien weinig invloed op het publiek, dat voor een groot deel bestaat uit cultureel en creatief bezige Deventenaren. Het is gezellig druk terwijl Arthur Adam een gevoelig maar gemoedelijk voorprogramma verzorgt.

NNENN (spreek uit als en-en, en en) trapt af met ‘I’m Ready’, dat tevens de eerste track op de ep is. Direct opvallend is de heldere en loepzuivere stem van Johanneke, die subtiel wordt omlijst met een dromerige ambience door Tonny en de band. We horen invloeden van Noisia en Trentemøller in de opzwellende bassen en knisperende sounddesign, met daaromheen een warme melodische deken die doet denken aan Portishead en Moby. Het lijkt er op dat NNENN wordt geleid door twee ogenschijnlijk muzikale tegenpolen die het aandurven om de diepte in te gaan.

Tonny Nobel (NNENN)

Johanneke ter Stege (NNENN)

De gespeelde nummers wisselen van dreigend tot melancholisch en van liefdevol tot vurig.
Het publiek wordt meegezogen in een emotionele roller-coaster, die door de combinatie van tekst en muziek voor meerdere kippenvel momenten zorgt. Af en toe is er ook ruimte voor luchtigheid, bijvoorbeeld tijdens ‘Don’t Drink The Ink’ wanneer ineens blijkt dat deze band ook dansbaar is. Tussen de nummers door weet Johanneke op een geheel eigen manier het publiek te ontwapenen, het is mooi om te zien hoe open en kwetsbaar dit multi-talent zich durft op te stellen.

De band die zoals we horen pas sinds kort compleet is met drums (Pascal Schouten), bas, cello (beide door Jurriaan Westerveld) en gitaar (Francesco Taranto), bestaat uit zeer verdienstelijke muzikanten. Soms merken we dat deze combinatie jong is, als er op bepaalde punten met wat terughoudendheid gespeeld wordt. Maar qua sound begrijpen deze heren precies wat er moet gebeuren. Ze vullen de ruimte en vouwen zich prachtig om Johanneke en Tonny heen.

Jurriaan Westerveld (NNENN)

Francesco Taranto (NNENN)

Pascal Schouten (NNENN)

De combinaties in de muziek, de teksten die zowel direct als poëtisch zijn en de spanning die NNENN hiermee neer weet te zetten is uniek. Continu worden we geboeid en door de sfeervolle locatie wanen we ons op een intiem kleinkunst festival. Aan artistieke eigenheid is bij NNENN geen gebrek, noem het maar Kunst.

NNENN